Roman Nicolae – declarație politică – Redeşteptarea poporului român. România trebuie să renunţe la dublul standard fiscal.

România a fost somată în mai multe rânduri să renunțe la dublul standard în materie fiscală și să acorde tratament egal pentru impozitarea firmelor românești și străine, care își desfășoară activitatea în România, pe baza căruia corporațiile multinaționale sunt favorizate în detrimentul angajaților din cadrul companiilor românești, care trebuie să suporte povara fiscală cea mai mare.

În contextul sărăcirii excesive a țării, sub guvernări ineficiente și incompetente, consider că este urgent necesară luarea unei decizii ferme în privința dublului standard fiscal. Pârghiile ce trebuie utilizate  constau în modificări ale legislației fiscale care să desființeze aceste duble standarde, să se creeze tratament egal nediscriminatoriu pentru toate companiile care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.

România trebuie să-și trateze cu respect cetățenii, să nu-i supună unor reguli fiscale  inegale și neunitare,  făcându-i pe români  să se simtă sclavi în propria țară,  asemenea unor cetățeni de rang inferior. Țara noastră are nevoie de egalitate de tratament între companii pentru dezvoltarea economică în mod echitabil și pentru redistribuirea profiturilor obținute. 

Este necesar ca în România să se renunțe la plata de către firmele străine a impozitelor în țara de origine, în timp ce față de România aceștia au obligația de a achita doar taxe generale. Procedura este neechitabilă pentru companiile românești și pentru antreprenorii autohtoni care vor să își dezvoltate afacerile în condițiile în care plătesc impozite mari și răspund fiscal în cazul neachitării acestora la termen.  Această procedură a dublului standard  la nivel fiscal nu face decât să frâneze dezvoltarea companiilor românești,  în timp ce  multinaționalele prosperă  an de an  și își întorc profiturile în  țările de origine.

Lanțurile de magazine străine plătesc salarii foarte mici, în timp ce profiturile realizate de către acestea măresc bugetul statului din care provin. Practic, românii care își fac cumpărăturile în astfel de magazine generează acestor companii câștiguri enorme, în timp ce angajații sunt tratați discriminatoriu prin plata unor salarii derizorii. Aceste proceduri de dublu standard defavorizează în mod evident antreprenorul român și companiile românești în avantajul companiilor străine discriminate pozitiv.

În analiza intitulată „PAUPERITATEA FISCALĂ A ROMÂNIEI”, publicată în anul 2019 și realizată de coautorii Cornel Ban (lector în economie politică la Copenhagen Business School) și Alexandra Rusu (economist, specializată în probleme fiscale și achiziții publice la Erasmus University Rotterdam) s-au tras următoarele concluzii:

  1. În cadrul investigării unor diferențe considerabile între profitabilitatea societăților comerciale autohtone cu capital privat și societățile comerciale străine s-a constatat că societățile comerciale străine au tendința de a fi mai profitabile și mai active din punct de vedere financiar, iar societățile comerciale românești prezintă un grad de îndatorare mai ridicat.
  2. Experții în justiție fiscală au susținut opinia potrivit căreia în urma limitărilor impuse în UE prin Planul de acțiune al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană privind erodarea bazei de impunere și transferul profiturilor, marile multinaționale din Top 100 sunt mai reticente în a recurge la niveluri de erodare a bazei de impozitare, care să fie drastic diferite de cele utilizate de societățile comerciale autohtone.
  3. Cercetările calitative viitoare presupun existența unui pachet de măsuri radicale referitoare la transparența datelor, ce trebuie adoptat de autoritățile fiscale ale statului român.
  4. Este necesară corelarea profiturilor raportate de corporații străine cu resursele de muncă și de capital ale acestora. S-a dovedit necesară evaluarea corelări raportării profiturilor zero cu stimulente fiscale de a transfera profiturile în țările de origine.

În concluzie, nu trebuie să acceptăm tratamente diferențiate ale cetățenilor români în raport cu cetățenii străini și considerăm că a venit timpul să implementăm această măsură prin modificarea legislației fiscale și să atragem investitori străni, fară a ne defavoriza propriile companii și salariați.

Dragii mei, noi trebuie să protejăm și să dezvoltăm favorabil viitorul țării.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]