Roman Nicolae – declarație politică – Redeşteptarea poporului român. România trebuie să renunţe la dublul standard fiscal.

România a fost somată în mai multe rânduri să renunțe la dublul standard în materie fiscală și să acorde tratament egal pentru impozitarea firmelor românești și străine, care își desfășoară activitatea în România, pe baza căruia corporațiile multinaționale sunt favorizate în detrimentul angajaților din cadrul companiilor românești, care trebuie să suporte povara fiscală cea mai mare.

În contextul sărăcirii excesive a țării, sub guvernări ineficiente și incompetente, consider că este urgent necesară luarea unei decizii ferme în privința dublului standard fiscal. Pârghiile ce trebuie utilizate  constau în modificări ale legislației fiscale care să desființeze aceste duble standarde, să se creeze tratament egal nediscriminatoriu pentru toate companiile care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.

România trebuie să-și trateze cu respect cetățenii, să nu-i supună unor reguli fiscale  inegale și neunitare,  făcându-i pe români  să se simtă sclavi în propria țară,  asemenea unor cetățeni de rang inferior. Țara noastră are nevoie de egalitate de tratament între companii pentru dezvoltarea economică în mod echitabil și pentru redistribuirea profiturilor obținute. 

Este necesar ca în România să se renunțe la plata de către firmele străine a impozitelor în țara de origine, în timp ce față de România aceștia au obligația de a achita doar taxe generale. Procedura este neechitabilă pentru companiile românești și pentru antreprenorii autohtoni care vor să își dezvoltate afacerile în condițiile în care plătesc impozite mari și răspund fiscal în cazul neachitării acestora la termen.  Această procedură a dublului standard  la nivel fiscal nu face decât să frâneze dezvoltarea companiilor românești,  în timp ce  multinaționalele prosperă  an de an  și își întorc profiturile în  țările de origine.

Lanțurile de magazine străine plătesc salarii foarte mici, în timp ce profiturile realizate de către acestea măresc bugetul statului din care provin. Practic, românii care își fac cumpărăturile în astfel de magazine generează acestor companii câștiguri enorme, în timp ce angajații sunt tratați discriminatoriu prin plata unor salarii derizorii. Aceste proceduri de dublu standard defavorizează în mod evident antreprenorul român și companiile românești în avantajul companiilor străine discriminate pozitiv.

În analiza intitulată „PAUPERITATEA FISCALĂ A ROMÂNIEI”, publicată în anul 2019 și realizată de coautorii Cornel Ban (lector în economie politică la Copenhagen Business School) și Alexandra Rusu (economist, specializată în probleme fiscale și achiziții publice la Erasmus University Rotterdam) s-au tras următoarele concluzii:

  1. În cadrul investigării unor diferențe considerabile între profitabilitatea societăților comerciale autohtone cu capital privat și societățile comerciale străine s-a constatat că societățile comerciale străine au tendința de a fi mai profitabile și mai active din punct de vedere financiar, iar societățile comerciale românești prezintă un grad de îndatorare mai ridicat.
  2. Experții în justiție fiscală au susținut opinia potrivit căreia în urma limitărilor impuse în UE prin Planul de acțiune al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană privind erodarea bazei de impunere și transferul profiturilor, marile multinaționale din Top 100 sunt mai reticente în a recurge la niveluri de erodare a bazei de impozitare, care să fie drastic diferite de cele utilizate de societățile comerciale autohtone.
  3. Cercetările calitative viitoare presupun existența unui pachet de măsuri radicale referitoare la transparența datelor, ce trebuie adoptat de autoritățile fiscale ale statului român.
  4. Este necesară corelarea profiturilor raportate de corporații străine cu resursele de muncă și de capital ale acestora. S-a dovedit necesară evaluarea corelări raportării profiturilor zero cu stimulente fiscale de a transfera profiturile în țările de origine.

În concluzie, nu trebuie să acceptăm tratamente diferențiate ale cetățenilor români în raport cu cetățenii străini și considerăm că a venit timpul să implementăm această măsură prin modificarea legislației fiscale și să atragem investitori străni, fară a ne defavoriza propriile companii și salariați.

Dragii mei, noi trebuie să protejăm și să dezvoltăm favorabil viitorul țării.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]