Roman Nicolae – declarație politică – Redeşteptarea poporului român. România trebuie să renunţe la dublul standard fiscal.

România a fost somată în mai multe rânduri să renunțe la dublul standard în materie fiscală și să acorde tratament egal pentru impozitarea firmelor românești și străine, care își desfășoară activitatea în România, pe baza căruia corporațiile multinaționale sunt favorizate în detrimentul angajaților din cadrul companiilor românești, care trebuie să suporte povara fiscală cea mai mare.

În contextul sărăcirii excesive a țării, sub guvernări ineficiente și incompetente, consider că este urgent necesară luarea unei decizii ferme în privința dublului standard fiscal. Pârghiile ce trebuie utilizate  constau în modificări ale legislației fiscale care să desființeze aceste duble standarde, să se creeze tratament egal nediscriminatoriu pentru toate companiile care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.

România trebuie să-și trateze cu respect cetățenii, să nu-i supună unor reguli fiscale  inegale și neunitare,  făcându-i pe români  să se simtă sclavi în propria țară,  asemenea unor cetățeni de rang inferior. Țara noastră are nevoie de egalitate de tratament între companii pentru dezvoltarea economică în mod echitabil și pentru redistribuirea profiturilor obținute. 

Este necesar ca în România să se renunțe la plata de către firmele străine a impozitelor în țara de origine, în timp ce față de România aceștia au obligația de a achita doar taxe generale. Procedura este neechitabilă pentru companiile românești și pentru antreprenorii autohtoni care vor să își dezvoltate afacerile în condițiile în care plătesc impozite mari și răspund fiscal în cazul neachitării acestora la termen.  Această procedură a dublului standard  la nivel fiscal nu face decât să frâneze dezvoltarea companiilor românești,  în timp ce  multinaționalele prosperă  an de an  și își întorc profiturile în  țările de origine.

Lanțurile de magazine străine plătesc salarii foarte mici, în timp ce profiturile realizate de către acestea măresc bugetul statului din care provin. Practic, românii care își fac cumpărăturile în astfel de magazine generează acestor companii câștiguri enorme, în timp ce angajații sunt tratați discriminatoriu prin plata unor salarii derizorii. Aceste proceduri de dublu standard defavorizează în mod evident antreprenorul român și companiile românești în avantajul companiilor străine discriminate pozitiv.

În analiza intitulată „PAUPERITATEA FISCALĂ A ROMÂNIEI”, publicată în anul 2019 și realizată de coautorii Cornel Ban (lector în economie politică la Copenhagen Business School) și Alexandra Rusu (economist, specializată în probleme fiscale și achiziții publice la Erasmus University Rotterdam) s-au tras următoarele concluzii:

  1. În cadrul investigării unor diferențe considerabile între profitabilitatea societăților comerciale autohtone cu capital privat și societățile comerciale străine s-a constatat că societățile comerciale străine au tendința de a fi mai profitabile și mai active din punct de vedere financiar, iar societățile comerciale românești prezintă un grad de îndatorare mai ridicat.
  2. Experții în justiție fiscală au susținut opinia potrivit căreia în urma limitărilor impuse în UE prin Planul de acțiune al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană privind erodarea bazei de impunere și transferul profiturilor, marile multinaționale din Top 100 sunt mai reticente în a recurge la niveluri de erodare a bazei de impozitare, care să fie drastic diferite de cele utilizate de societățile comerciale autohtone.
  3. Cercetările calitative viitoare presupun existența unui pachet de măsuri radicale referitoare la transparența datelor, ce trebuie adoptat de autoritățile fiscale ale statului român.
  4. Este necesară corelarea profiturilor raportate de corporații străine cu resursele de muncă și de capital ale acestora. S-a dovedit necesară evaluarea corelări raportării profiturilor zero cu stimulente fiscale de a transfera profiturile în țările de origine.

În concluzie, nu trebuie să acceptăm tratamente diferențiate ale cetățenilor români în raport cu cetățenii străini și considerăm că a venit timpul să implementăm această măsură prin modificarea legislației fiscale și să atragem investitori străni, fară a ne defavoriza propriile companii și salariați.

Dragii mei, noi trebuie să protejăm și să dezvoltăm favorabil viitorul țării.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]
AUR
Congresul Național AUR, reunit la Alba Iulia, a aprobat vineri, 2 decembrie, strategia de promovare politică a partidului pentru anul 2023. Cele mai importante acțiuni anunțate pentru anul următor sunt construirea unui spital mobil și realizarea unei Caravane de promovare a programului politic, ce se va […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]