Roman Nicolae – declarație politică – Redeşteptarea poporului român. România trebuie să renunţe la dublul standard fiscal.

România a fost somată în mai multe rânduri să renunțe la dublul standard în materie fiscală și să acorde tratament egal pentru impozitarea firmelor românești și străine, care își desfășoară activitatea în România, pe baza căruia corporațiile multinaționale sunt favorizate în detrimentul angajaților din cadrul companiilor românești, care trebuie să suporte povara fiscală cea mai mare.

În contextul sărăcirii excesive a țării, sub guvernări ineficiente și incompetente, consider că este urgent necesară luarea unei decizii ferme în privința dublului standard fiscal. Pârghiile ce trebuie utilizate  constau în modificări ale legislației fiscale care să desființeze aceste duble standarde, să se creeze tratament egal nediscriminatoriu pentru toate companiile care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.

România trebuie să-și trateze cu respect cetățenii, să nu-i supună unor reguli fiscale  inegale și neunitare,  făcându-i pe români  să se simtă sclavi în propria țară,  asemenea unor cetățeni de rang inferior. Țara noastră are nevoie de egalitate de tratament între companii pentru dezvoltarea economică în mod echitabil și pentru redistribuirea profiturilor obținute. 

Este necesar ca în România să se renunțe la plata de către firmele străine a impozitelor în țara de origine, în timp ce față de România aceștia au obligația de a achita doar taxe generale. Procedura este neechitabilă pentru companiile românești și pentru antreprenorii autohtoni care vor să își dezvoltate afacerile în condițiile în care plătesc impozite mari și răspund fiscal în cazul neachitării acestora la termen.  Această procedură a dublului standard  la nivel fiscal nu face decât să frâneze dezvoltarea companiilor românești,  în timp ce  multinaționalele prosperă  an de an  și își întorc profiturile în  țările de origine.

Lanțurile de magazine străine plătesc salarii foarte mici, în timp ce profiturile realizate de către acestea măresc bugetul statului din care provin. Practic, românii care își fac cumpărăturile în astfel de magazine generează acestor companii câștiguri enorme, în timp ce angajații sunt tratați discriminatoriu prin plata unor salarii derizorii. Aceste proceduri de dublu standard defavorizează în mod evident antreprenorul român și companiile românești în avantajul companiilor străine discriminate pozitiv.

În analiza intitulată „PAUPERITATEA FISCALĂ A ROMÂNIEI”, publicată în anul 2019 și realizată de coautorii Cornel Ban (lector în economie politică la Copenhagen Business School) și Alexandra Rusu (economist, specializată în probleme fiscale și achiziții publice la Erasmus University Rotterdam) s-au tras următoarele concluzii:

  1. În cadrul investigării unor diferențe considerabile între profitabilitatea societăților comerciale autohtone cu capital privat și societățile comerciale străine s-a constatat că societățile comerciale străine au tendința de a fi mai profitabile și mai active din punct de vedere financiar, iar societățile comerciale românești prezintă un grad de îndatorare mai ridicat.
  2. Experții în justiție fiscală au susținut opinia potrivit căreia în urma limitărilor impuse în UE prin Planul de acțiune al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană privind erodarea bazei de impunere și transferul profiturilor, marile multinaționale din Top 100 sunt mai reticente în a recurge la niveluri de erodare a bazei de impozitare, care să fie drastic diferite de cele utilizate de societățile comerciale autohtone.
  3. Cercetările calitative viitoare presupun existența unui pachet de măsuri radicale referitoare la transparența datelor, ce trebuie adoptat de autoritățile fiscale ale statului român.
  4. Este necesară corelarea profiturilor raportate de corporații străine cu resursele de muncă și de capital ale acestora. S-a dovedit necesară evaluarea corelări raportării profiturilor zero cu stimulente fiscale de a transfera profiturile în țările de origine.

În concluzie, nu trebuie să acceptăm tratamente diferențiate ale cetățenilor români în raport cu cetățenii străini și considerăm că a venit timpul să implementăm această măsură prin modificarea legislației fiscale și să atragem investitori străni, fară a ne defavoriza propriile companii și salariați.

Dragii mei, noi trebuie să protejăm și să dezvoltăm favorabil viitorul țării.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Conferința „Femeia, între normalitate și ideologie”, organizată de Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” al Alianței pentru Unirea Românilor a avut loc sâmbătă, 25 martie 2023, la Palatul Parlamentului din București. În cadrul dezbaterilor organizate au fost analizate problemele și provocările cu care femeile se […]
AUR
Institutul de Studii Politice Conservatoare „Mihai Eminescu” organizează conferința „Femeia – între normalitate și ideologie” sâmbătă, 25 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12.00. Tema centrală a dezbaterilor este legată de valorile principale care definesc femeia în lumea contemporană și rolul acesteia în societate. După […]
AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]