Domnul Nicolae Roman:
Domnule preşedinte,
Doamnelor şi domnilor colegi,
În primul rând vreau să mă alătur şi eu mesajului dat pentru Basarabia de cei doi colegi ai mei şi să vă invit şi pe dumneavoastră, prietenii dumneavoastră şi cei care ne-au ales, să fie alături de examenul pe care românii de acolo îl vor da, iar pentru românii care locuiesc în Basarabia, ţin să-i anunţ că, dacă ei nu vor vrea, nu vor putea să vină acasă, de aceea, să facă tot posibilul şi să-şi exprime voinţa la vot.
Astăzi voi vorbi despre Laserul de la Măgurele.
Laserul cel mai puternic din lume – 10 pentawaţi -, adică 10% din puterea soarelui, este la Măgurele. El ne-a costat 66 de milioane de euro.
Un consorţiu european timp de doi ani de zile nu şi-a îndeplinit obligaţiile.
După ani de negocieri, prietenii noştri cehi şi vecinii de la Nord-Nord-Vest, Ungaria, au solicitat ca din Consorţiul ştiinţific România să nu facă parte.
Consorţiul este format din Ungaria, Cehia, Italia şi Serbia. Bulgaria şi Germania sunt observatori.
Excluderea oficială a României din acest consorţiu a avut loc la data de 5 mai 2021, cu argumentul că sistemul Gamma, construit de un furnizor, va fi finalizat în 2023, deci el va fi întârziat.
Interesele României însă sunt periclitate. Numai costurile anuale ale operării infrastructurii se ridică la 30 de milioane de euro. După părerea noastră, există trei tipuri de erori care stau la baza acestui eşec:
- Litigiul dintre Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor de la Măgurele şi Consorţiul EuroGammaS, care trebuia să furnizeze tehnologia Gamma şi care este generat de incapacitatea consorţiului de a livra tehnologiile necesare;
- Conflictul între cercetătorii institutului şi fostul director al acestuia, domnul academician Nicolaie Victor Zamfir. Acesta este iniţiatorul proiectului ELI-NP şi a trebuit înlăturat din diferite motive. Dintr-o dată, după o lungă perioadă sub conducerea Domniei Sale, în care n-au fost sesizate astfel de probleme, au apărut probleme de administrare defectuoasă, abuzivă şi neprofesionistă de către subordonaţii săi, care au făcut stagii de pregătire şi studii în alte state, în unele dintre aceste ţări fiind şi partenerii Consorţiului EuroGammaS;
- În organismele europene implicate, se afirmă că Romania nu a dorit să facă parte din consorţiul European, pentru că astfel deciziile naţionale s-ar fi transferat la nivel european.
Se pierde, cel puţin momentan, oportunitatea pentru România de a se integra în structurile europene de cercetare a laserului.
Este o situaţie greu de înţeles pentru o ţară al cărui preşedinte este specializat în studiul fenomenelor fizice şi care este desemnat să apere prestigiul României.
În această situaţie nu se vede intervenţia europarlamentarilor români, fiind interesant de auzit opinia liderilor de partid ai acestora.
Mulţumesc.
Deputat AUR, Circumscripţia nr. 10 Buzău, Nicolae N. Roman.
Nu există răspunsuri