Roman Nicolae – declarație politică – Bugetul statului constituie o prioritate maximă!

În calitate de cetățean român mi-am dat votul în alegerile parlamentare în decembrie 2020 pentru a vedea o schimbare în bine pentru România și pentru români. În schimb, constat cu tristețe cum prețurile la toate produsele au explodat, cum liberalizarea pieței de energie îi pune pe românii în situații foarte grele din cauza facturilor împovărătoare și lista este lungă.

Premierul spune că bugetul pe 2022 va fi gata până pe 24 decembrie și se va adopta. Ministrul Finanțelor a declarat că luna decembrie „este plină” în ceea ce privește pregătirea bugetului de stat pentru 2022, având în vedere faptul pentru atingerea acestui scop este necesar să se stabilească liniile de efort pentru perioada următoare. Rectificările bugetare ar trebui făcute în situații excepționale.

      În condițiile în care am putut constata incompetența evidentă și greșelile colosale de guvernare a celor trei guverne care ne-au condus țara din decembrie 2020 și până în prezent, nu pot să sper că nu vor fi majorate și nici nu vor fi introduse noi taxe în anul 2022. Suntem într-o situație financiară foarte grea cu o datorie istorică ajunsă la 48% din PIB în ultimele 4 trimestre și cu o împovărare excesivă față de cetățenii români prin creșteri foarte mari de prețuri în mod deosebit în sectorul energetic. Guvernul Cîțu a adăugat 57 miliarde lei la datoria publică a României, care a ajuns la 556,4 miliarde de lei.

     Guvernanții afirmă că se gândesc să facă o echilibrare a pensiilor speciale, cei vizați sunt pensionarii militari – care nu au nicio legătură cu pensiile speciale –  mulți dintre aceștia având venituri mai mici decât alte categorii profesionale. În calitate de militar de carieră am simțit că este necesar să fac cunoscute cazuri în care foști colegi de-ai mei au pensii extrem de mici.

Noul Guvern învestit a adoptat O.U.G. nr. 122/2021 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 și la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar, către CEC Bank – S.A.

Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an, menținându-se ținta de deficit de 7,13% din PIB.

Consider că acestui guvern de conjunctură îi va fi foarte greu să implementeze reformele asumate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

   Pe lângă reformele din PNRR, este necesară reforma salarizării, reforma pensiilor, precum și o reformă reală a administrației publice, care este supradimensionată și sufocată de birocrația excesivă.

Este momentul în care ritmul construirii de autostrăzi în România trebuie sa fie accelerat în scopul asigurării unei dezvoltări economice reale și a recuperării decalajelor dintre județe.

  O altă problemă o constituie necesitatea reducerii deficitului bugetar sub pragul de 3 la sută. Cum se poate face asta, în condițiile în care România are o nevoie majoră de dezvoltare economică prin investiții? Este datoria guvernului și în special a Ministerului de Finanțe să prezinte un plan realist în acest sens.

În concluzie, România și mai ales guvernul său are nevoie să depună mai mult efort pentru implementarea unor proiecte sustenabile și realizarea unor reforme reale la nivel economic și administrativ.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]