Rodica Boancă – Interpelare – Vacanța de Sf. Paști – anul 2023-2024

Adresată: Doamnei Ministru al Educației Naționale- Ligia Deca

De către: Senator Rodica Boancă

Circumscripția: nr. 23, Ialomița

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 22.02.2023

Obiectul interpelării: Vacanța de Sf. Paști – anul 2023-2024

Stimată doamnă Ministru,

          Marți, 14 februarie 2023, Comisia de Dialog Social a avizat (avizul fiind consultativ) proiectul de Ordin de ministru conținând modificările la calendarul anului școlar 2023-2024. Conform acestui calendar, anul școlar viitor va începe în data de 11 septembrie 2023 și se va încheia la 21 iunie 2024 și va conține 36 de săptămâni de cursuri.

         Potrivit comunicatului de presă pe care l-a transmis ministerul pe care îl conduceți, în calendarul anului școlar 2023-2024 „a fost integrată propunerea de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât perioada Sărbătorilor Pascale să corespundă unui interval de vacanță”. În varianta care a fost lansată în dezbatere publică în data de 27 ianuarie 2023, vacanța de primăvară a elevilor fusese programată în perioada 13-24 aprilie 2024, în timp ce creștin-ortodocșii vor prăznui în data de 5 mai 2024. Așadar, vacanța de primăvară a elevilor ar urma să fie separată de cea mai importantă sărbătoare creștină – a Sfintelor Paști. După cum bine știți, ideea de a nu acorda vacanță elevilor în perioada Sf. Paști a stârnit o multitudine de reacții potrivnice în spațiul public, numeroase organizații civice și nu numai pronunțându-se în defavoarea unei asemenea inițiative și au solicitat identificarea unei soluții rezonabile astfel încât elevii și părinții deopotrivă să beneficieze de vacanță într-un moment extrem de important pentru un popor creștin.

         Deși comunicatul de presă la care facem referire menționează că a fost acceptată propunerea de a modifica acest calendar, astfel încât cea mai importantă sărbătoare creștină să corespundă unei vacanțe, reprezentanți ai mass-media au vehiculat și opinia contrară, potrivit căreia această modificare nu s-a produs, iar calendarul a rămas neschimbat din punct de vedere al vacanței de primăvară.

         Având în vedere cele prezentate mai sus, vă solicităm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care este intervalul de timp în care elevii vor beneficia de vacanța de primăvară în anul școlar 2023-2024?
  2. În cazul în care vacanța nu se va suprapune Sărbătorilor Pascale, de ce nu ați dat curs numeroaselor solicitări de a păstra acest calendar, sosite atât din partea elevilor, cât și din partea părinților, așa cum s-a întâmplat în fiecare an până astăzi?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]