Adresată: ministrului Muncii și Protecției Sociale – Raluca Turcan
De către senator: Rodica Boancă
Ședința Senatului din data de: 21.04.2021
Obiectul interpelării: Programe și proiecte naționale pentru susținerea mamelor eleve/studente
Stimată doamnă ministru al Muncii și Protecției Sociale Raluca Turcan,
Astăzi vreau să vă supun atenției un aspect cu dublă implicare pentru noi, ca români și în același timp ca parlamentari. Este vorba de situația mamelor sau a taților care își cresc singuri copiii.
Poate că ați mai auzit vorbindu-se despre acest subiect, sensibil și foarte de actualitate în zilele noastre, însă astăzi vin cu o completare a acestuia. Mă refer la aceia care au devenit părinți mult prea devreme și care spre lauda lor doresc să își urmeze în continuare studiile.
Majoritatea dintre noi, mă refer la noi, parlamentarii, avem bucuria de a fi părinți. Știm ce înseamnă să ajungem acasă, fie și dupa cele 3- 4 zile petrecute în sălile Parlamentului și să fim așteptați în pragul casei de cei mici sau mari, cu zâmbetul pe buze și gata să ne sară în brațe. Ne simțim împliniți! Dar statisticile nu se referă la asta.
Rapoartele europene ne situează din păcate în primele locuri la ceea ce privește părinții-copii. În Europa, mare majoritate a părinților singuri sunt femei. Mamele singure reprezintă 5% din populația feminină totală și în unele state membre, mamele singure reprezintă până la 9% din totalul populației feminine. În medie, 10% din părinții singuri sunt mame cu vârste până în 20 de ani. Cred că suntem cu toții de acord că un copil ar trebui să vină pe lume atunci când părinții se simt pregătiți și sunt suficient de maturi pentru acest pas. Ce se întâmplă, însă, când părinții sunt și ei, la rândul lor, copii?
De cele mai multe ori, fetele care devin mame la vârste fragede sunt stigmatizate. Sunt alungate pur și simplu din sânul familiei, care se consideră rușinată de o asemenea faptă și în multe cazuri sunt părăsite și de tatăl copilului… uneori de frica asumării responsabilității, alteori din motive ce țin de situația financiară, alteori tocmai din lipsa educației. Pasul următor este renunțarea la școală. Întrucât mamele singure își întrerup adesea educația și dobândirea de calificări profesionale din cauza timpului și a resurselor limitate (aceastea fiind dedicate creșterii copilului), de cele mai multe ori sunt expuse ulterior riscului de excludere socială și sărăciei.
De asemenea, cred că suntem cu toții de acord cu faptul că deciziile cu privire la politicile dedicate familiei ar trebui să stabilească priorități în ceea ce privește necesitățile și intereselor copilului și să asigure dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Plecând de la aceste deziderate, am citit legea nr. 292 din 2011 si deși este una dintre cele mai stufoase legi, în cele 146 de articole nu se face referire la aspectul legat de sprijinarea sau consilierea mamelor tinere care își doresc continuarea studiilor. Trebuie introduse amendamente clare care încurajează tinerii părinți să își continue educația, ca la rândul lor, să asigure o educație pruncilor. Educația este singura metodă prin care putem întrerupe continuarea acestui ciclu, pentru că până la urmă, un faptul decisiv în ajungerea la aceste situații de a deveni părinți la vârste fragede o reprezintă lipsa educației. Trebuie să ne asigurăm de faptul că mamele își pot lăsa copiii la creșe de stat pe timpul zilei, pentru a se putea deplasa la școală, pentru că momentan, copiii sunt primiți la creșe doar după 3 luni de la naștere (Legea nr. 263 din 19.07.2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor). Trebuie să ne asigurăm de faptul că tinerele mame au parte de o consiliere psihologică de specialitate și sunt îndrumate să își continue studiile. Trebuie stimulate și financiar pentru depășirea barierelor si continuarea școlii.
Astfel, vă vorbesc ca și colegă dar în același timp ca mamă și ca profesoară, sprijiniți-mă în demersul de a modifica legea nr. nr. 292 din 20 decembrie 2011 ,,Legea asistenței sociale,, pentru a acorda o șansă în plus tinerilor părinți… o șansă la educație, care pănă la urmă înseamnă o șansă la o viață mai bună!
Dreptul la educație este un drept constituțional, iar mamele singure au cu atât mai mare nevoie de exercitarea lui.
Vă mulțumesc!
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/133913 – 292 din 20 decembrie 2011, Legea asistenței sociale
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/156097 – 272 din 21 iunie 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=82187 – LEGE nr. 263 din 19 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-7-2011-0317_RO.html#title1 – raport european referitor la situația mamelor singure (2011/2049(INI))
https://iflow.ro/blog/concediul-si-indemnizatia-de-crestere-a-copilului-2021-legislatie – concediu și indemnizație crestere copil
Nu există răspunsuri