Robert Alecu – Întrebare parlamentară – Programul european de reînarmare, denumit „ReArm EU”, și impactul acestuia asupra economiei naționale a României

Adresată:

Domnului Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministru al României

Domnului Barna TANCZOS, Ministru al Finanțelor

De către: Deputat Robert ALECU

Circumscripția electorală: nr. 4, Bacău

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 06.03.2025

Obiectul întrebării: Programul european de reînarmare, denumit „ReArm EU”, și impactul acestuia asupra economiei naționale a României

 

Stimate domnule Prim-ministru,

Stimate domnule Ministru,

În calitate de reprezentant ales al cetățenilor în Parlamentul României și preocupat de viitorul economic al țării noastre, vă adresez această întrebare parlamentară pentru a solicita clarificări și o poziție oficială în legătură cu implicarea României în programul european de reînarmare, denumit „ReArm EU”, și cu impactul acestuia asupra economiei naționale.

După cum este bine cunoscut, Comisia Europeană, sub conducerea doamnei Ursula von der Leyen, propune un program ambițios de reînarmare a statelor membre, pe o perioadă de patru ani, cu un buget estimat la 800 de miliarde de euro.

Această sumă urmează să fie acoperită prin creșterea cheltuielilor pentru apărare cu 1,5% din PIB pentru fiecare stat membru (650 de miliarde de euro) și prin împrumuturi de 150 de miliarde de euro acordate de Comisia Europeană.

Deși se promite că acești 1,5% din PIB nu vor fi incluși în calculul deficitului bugetar pentru evitarea procedurii de deficit excesiv, preocupările legate de impactul real asupra economiilor naționale sunt profunde.

În cazul României, situația pare deosebit de alarmantă. Anul trecut, deficitul bugetar al țării noastre a fost de 152,7 miliarde de lei (8,65% din PIB), calculat conform metodei „numerar”.

Dacă vom adăuga încă 1,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, adică aproximativ 26,46 miliarde de lei, și împrumuturile suplimentare de 7 miliarde de lei, deficitul bugetar total ar ajunge la 187 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 10,5% din PIB.

Deși Comisia Europeană ne asigură că aceste cheltuieli nu vor fi incluse în calculul deficitului, realitatea din trezorerie va rămâne neschimbată, iar datoria publică va crește semnificativ.

Situația descrisă ridică semne de întrebare serioase cu privire la sustenabilitatea financiară a României și a altor state membre ale UE. Este esențial ca Guvernul României să ia poziție clară și să adopte măsuri responsabile pentru a proteja economia națională de potențiale riscuri financiare și sociale.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respectuos să-mi comunicați:

1. Cum evaluează Guvernul României, respectiv Ministerul Finanțelor, impactul programului „ReArm EU” asupra economiei naționale, având în vedere creșterea cheltuielilor pentru apărare și împrumuturile suplimentare?

2. Ce măsuri concrete intenționați să luați pentru a menține deficitul bugetar sub control, având în vedere că România are deja un deficit semnificativ (8,65% din PIB)?

3. Cum va fi gestionată creșterea datoriei publice și a dobânzilor aferente, care vor însemna un plus de aproximativ 2,5 miliarde de lei anual pentru bugetul de stat?

4. Considerați că agențiile de rating vor lua în considerare regula propusă de Comisia Europeană privind excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului, sau vor continua să se bazeze pe realitatea financiară din trezorerie?

5. Ce strategii intenționați să adoptați pentru a sprijini industria de apărare națională, având în vedere că multe capacități industriale au fost afectate de politicile „green deal” și de deciziile guvernamentale anterioare?

6. Cum va gestiona România creșterea cheltuielilor pentru apărare în contextul în care alte state membre, precum Grecia (cu o datorie de 160% din PIB) sau Italia (aproape 140% din PIB), se confruntă deja cu datorii publice enorme?

7. Considerați că programul „ReArm EU” este un pas necesar și benefic pentru securitatea europeană, sau credeți că acesta va agrava criza economică și va duce la o stagnare pe termen lung a economiei continentale?

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite. Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră și măsurile concrete pe care intenționați să le luați în acest context.

Vă rog să transmiteți răspunsurile dumneavoastră în scris.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]