Robert Alecu – Întrebare parlamentară – Asistența acordată statului înrudit Republica Moldova în vederea depășirii crizei energetice provocate de Rusia. Exporturile românești de gaze naturale și curent electric la răsărit de Prut

Adresată:

Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

Domnului Emil HUREZEANU, ministru al Afacerilor Externe

Domnului Sebastian-Ioan BURDUJA, ministru al Energiei

De către: Deputat Robert ALECU

Circumscripția electorală: nr. 4, Bacău

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 28.01.2025

Obiectul întrebării: Asistența acordată statului înrudit Republica Moldova în vederea depășirii crizei energetice provocate de Rusia. Exporturile românești de gaze naturale și curent electric la răsărit de Prut

Stimate domnule prim-ministru,

Stimați domnilor miniștri,

Parlamentul statului înrudit Republica Moldova (RM) a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024.

La 1 ianuarie 2025 concernul rus de stat Gazprom a sistat livrările de gaze naturale prin Ucraina către regiunea transnistreană a RM. În această regiune este amplasat. Termocentrala Electrică pe gaz de la Cuciurgan care furniza circa 80% din curentul electric consumat în RM. După sistarea livrărilor de gaze rusești, RM a procedat la importul de curent electric și gaze naturale din statul înrudit România.

Statul înrudit Republica Moldova a anunțat că va solicita ajutorul UE și al statelor membre pentru depășirea consecințelor crizei energetice provocate de Rusia în regiunea transnistreană, cu impact asupra situației din întreaga țară. Comisia pentru Situații Excepționale a RM a împuternicit Ministerul Afacerilor Interne să acceseze instrumentele Mecanismului de Protecție Civilă al UE (UCPM) pentru solicitarea de
asistență internațională constând în:

1 centrală electrică cu turbină pe gaz, cu puterea electrică de 125 MW;

10 centrale electrice cu turbină pe gaz sau motoare cu ardere internă, cu puterea de 10 MW;

60 de generatoare electrice pentru fi transmise mai multor instituții de învățământ, instituțiilor medicale și centrelor de plasament din Zona de Securitate.

Având în vedere această situație, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. Care este asistența acordată la cerere statului înrudit Republica Moldova de către România pentru depășirea crizei energetice provocate de Rusia.

2. Care sunt, defalcat pe ultimele 12 luni, volumele de gaze naturale, respectiv, cantitățile de curent electric exportate de către România în statul înrudit Republica Moldova.

3. Care sunt costurile datorare de statul înrudit Republica Moldova pentru aceste importuri de gaze naturale și curent electric din ultimele 12 luni.

4. Care este gradul actual de interconexiune a rețelelor electrice din cele două state înrudite ale noastre (România și Republica Moldova).

5. Ce propuneri concrete are în vedere România în dialogul politic cu Republica Moldova în vederea sporirii gradului de reziliență energetică a acestui stat înrudit prin sporirea gradului de interconexiune a rețelelor electrice ale celor două state.

Vă rugăm să transmiteți în scris răspunsurile dumneavoastră coordonate interinstituțional.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]