Către: Domnul Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe
De la: Ringo Dămureanu
Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj
Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate
Obiectul întrebării: Recomandările de siguranță pentru turiștii români în Albania
Domnule ministru,
În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.
În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.
Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: aromâni, rumâni, valahi, vlahi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.
Recent am fost sesizați de către aromânii din Albania care au firme de turism cu relații tradiționale cu clienți din România,
pentru a le explica un text pe care l-ați postat la rubrica ”siguranță și criminalitate” pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe din România, începând cu data de 21 februarie 2022, la secțiunea Albania, text care are următorul conținut:
”Recomandăm insistent tuturor cetăţenilor români să evalueze cu discernământ propunerile sau ofertele de colaborare primite de la persoane fizice sau juridice din Albania şi, în caz de necesitate, să solicite asistenţa unui avocat”.
Am vizitat Albania de mai multe ori în ultima jumătate de an și am văzut-o ca pe o țară frumoasă și prosperă, cu o infrastructură mult peste orice așteptări, cu peisaje de vis și servicii turistice de foarte bună calitate, dar mai ales cu un sistem de ordine publică numeros și activ, capabil să ofere condiții de siguranță pentru toți vizitatorii acestei frumoase țări și să prevină criminalitatea.
Există etnici români în Albania (aromâni) care vorbesc din familie limba română (dialect aromân), au studiat în Țara-mamă România în facultate și chiar în liceu, care sunt refuzați sau temporizați nepermis, cu anii, de către Statul român atunci când solicită cetățenia română. Ei au acceptat sau s-au resemnat și cu această conduită din partea oficialităților românești, în special MAE, însă jignirea de către MAE a cetățenilor români care doresc să călătorească în scop turistic în superba Albanie, sugerând lipsa lor de discernământ, este prea mult, un abuz prea mare din partea MAE român, care măcar de a face rău s-ar fi putut abține, dacă mai mult nu poate sau nu i se permite.
Deoarece nu am înțeles rostul textului mai sus menționat pe pagina MAE, Prin prezenta, vă rugăm să explicați, fără a utiliza obișnuitul limbaj diplomatic găunos și sterp, dacă MAE român sprijină întărirea legăturilor cu aromânii din Albania şi care este motivul și semnificația recomandării ”insistente” pe care o faceți cetățenilor români de a evalua ”cu discernământ” ofertele de colaborare cu persoanele fizice sau juridice din turism din Albania, inclusive trimiterea acestora la avocat.
Nu există răspunsuri