Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Educației – Procedura de restituire a dosarelor în urma respingerii examenului de licență.

Către: Domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu

             Ministrul Educației

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Procedura de restituire a dosarelor în urma respingerii examenului de licență

Stimate domnule ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În procedura audienței parlamentare, ni s-a adus la cunoștință următoarea împrejurare: înainte de anul 1996, un petentul a absolvit cursurile de zi ale unei facultăți, cu durata de 4 ani, în cadrul unei universități care nu avea la acea vreme autorizarea legală de a organiza examen de licență, petentul primind din partea acesteia Adeverință de absolvire și Foaie matricolă.

          Aceste documente, împreună cu originalul diplomei de Bacalaureat, petentul le-a depus personal la o altă instituție de învățământ superior, acreditată și autorizată, în vederea susținerii examenului de licență, examen la care a fost respins. Ulterior, nu s-a mai prezentat personal să își ridice dosarul cu documentele originale.

          Susține că, după mai mulți ani, a cerut universității unde a susținut examenul de licență să îi restituie dosarul, însă funcționarii de aici i-au răspuns verbal că dosarul nu se mai află la această instituție de învățământ.

          Arată că a revenit recent asupra acestei solicitări, însă, deși universitatea unde a susținut examenul recunoaște situația mai sus descrisă, aceasta a susținut că dosarul petentului ar fi fost transmis către universitatea absolvită de acesta.

          La rândul său, și universitatea absolvită i-a răspuns petentului că în arhiva sa nu s-ar găsi aceste documente.

          Astfel, petentul se vede pus într-o situație deloc plăcută pentru domnia sa, anume de a nu mai avea niciunul dintre originalele Adeverinței de absolvire, Foii matricole și Diplomei de Bacalaureat, ceea ce îl privează de dreptul de a-și valorifica respectivele studii.

          Petentul a insistat asupra aspectului că și-a depus personal dosarul cu actele originale și apreciază că procedura de restituire ar fi trebuit să aibă loc în sens simetric, către acesta, și nu să-i fie trimise actele originale către terți.

          Din motivele mai sus arătate, pentru a se clarifica situația descrisă,

          prin prezenta, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1.      Care era și ce prevedea în concret procedura legală aplicabilă la vremea respectivă, adică după anul 1995, referitoare la primirea și, respectiv păstrarea în arhiva proprie sau restituirea dosarelor cu acte originale care au fost depuse de candidații respinși la examenele de licență ?

2.      Are un candidat căruia i s-a admis dosarul pentru a susține examenul de licență, dar a fost respins la examenul propriu-zis, posibilitatea să își susțină din nou examenul de licență la instituția de învățământ superior în cadrul căreia și-a depus respectivul dosar în vederea susținerii licenței și a fost respins ? Dar în cadrul universității în care a studiat, în situația în care aceasta în prezent este autorizată să organizeze examene de licență ? În ambele situații, vă rugăm ca, în caz negativ, să justificați respectivul răspuns, iar în caz afirmativ, să ne comunicați care este procedura pe care petentul va trebui să o urmeze.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]