Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Educației – Procedura de restituire a dosarelor în urma respingerii examenului de licență.

Către: Domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu

             Ministrul Educației

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Procedura de restituire a dosarelor în urma respingerii examenului de licență

Stimate domnule ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În procedura audienței parlamentare, ni s-a adus la cunoștință următoarea împrejurare: înainte de anul 1996, un petentul a absolvit cursurile de zi ale unei facultăți, cu durata de 4 ani, în cadrul unei universități care nu avea la acea vreme autorizarea legală de a organiza examen de licență, petentul primind din partea acesteia Adeverință de absolvire și Foaie matricolă.

          Aceste documente, împreună cu originalul diplomei de Bacalaureat, petentul le-a depus personal la o altă instituție de învățământ superior, acreditată și autorizată, în vederea susținerii examenului de licență, examen la care a fost respins. Ulterior, nu s-a mai prezentat personal să își ridice dosarul cu documentele originale.

          Susține că, după mai mulți ani, a cerut universității unde a susținut examenul de licență să îi restituie dosarul, însă funcționarii de aici i-au răspuns verbal că dosarul nu se mai află la această instituție de învățământ.

          Arată că a revenit recent asupra acestei solicitări, însă, deși universitatea unde a susținut examenul recunoaște situația mai sus descrisă, aceasta a susținut că dosarul petentului ar fi fost transmis către universitatea absolvită de acesta.

          La rândul său, și universitatea absolvită i-a răspuns petentului că în arhiva sa nu s-ar găsi aceste documente.

          Astfel, petentul se vede pus într-o situație deloc plăcută pentru domnia sa, anume de a nu mai avea niciunul dintre originalele Adeverinței de absolvire, Foii matricole și Diplomei de Bacalaureat, ceea ce îl privează de dreptul de a-și valorifica respectivele studii.

          Petentul a insistat asupra aspectului că și-a depus personal dosarul cu actele originale și apreciază că procedura de restituire ar fi trebuit să aibă loc în sens simetric, către acesta, și nu să-i fie trimise actele originale către terți.

          Din motivele mai sus arătate, pentru a se clarifica situația descrisă,

          prin prezenta, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1.      Care era și ce prevedea în concret procedura legală aplicabilă la vremea respectivă, adică după anul 1995, referitoare la primirea și, respectiv păstrarea în arhiva proprie sau restituirea dosarelor cu acte originale care au fost depuse de candidații respinși la examenele de licență ?

2.      Are un candidat căruia i s-a admis dosarul pentru a susține examenul de licență, dar a fost respins la examenul propriu-zis, posibilitatea să își susțină din nou examenul de licență la instituția de învățământ superior în cadrul căreia și-a depus respectivul dosar în vederea susținerii licenței și a fost respins ? Dar în cadrul universității în care a studiat, în situația în care aceasta în prezent este autorizată să organizeze examene de licență ? În ambele situații, vă rugăm ca, în caz negativ, să justificați respectivul răspuns, iar în caz afirmativ, să ne comunicați care este procedura pe care petentul va trebui să o urmeze.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Nu trădăm încrederea pe care ne-au acordat-o românii la alegerile europarlamentare! Astăzi, europarlamentarii AUR au votat împotriva realegerii Robertei Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European! Nu putem să fim de acord cu politica dusă de doamna Metsola în ultimii ani, o politică ce a […]
Sute de români stabiliți în Spania s-au întâlnit luni, 15 iulie, cu președintele AUR, George Simion. Cu acest prilej, aceștia au semnat și contractele de înscriere în Planul SIMION, program ce are ca obiectiv înlesnirea întoarcerii acasă a românilor din diaspora. „Avem o țară atât de […]
„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%. La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie […]
Pentru a-şi asigura poziția în fruntea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen promite imposibilul: mai mult Green Deal pentru a obține voturi în Parlament şi mai puțin Green Deal pentru industrie şi noi toți, arată europarlamentarul AUR, Adrian Axinia. Acesta a subliniat că, în această săptămână, […]
Într-o Românie care târăște mii de tineri prin tribunale pentru consum de stupefiante, autoritățile au considerat că un cetățean american care avea asupra sa 18 grame de droguri și care face apologia consumului pe o scenă, în fața unui public larg, nu merită să fie nici […]