Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Educației – Procedura de restituire a dosarelor în urma respingerii examenului de licență.

Către: Domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu

             Ministrul Educației

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Procedura de restituire a dosarelor în urma respingerii examenului de licență

Stimate domnule ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În procedura audienței parlamentare, ni s-a adus la cunoștință următoarea împrejurare: înainte de anul 1996, un petentul a absolvit cursurile de zi ale unei facultăți, cu durata de 4 ani, în cadrul unei universități care nu avea la acea vreme autorizarea legală de a organiza examen de licență, petentul primind din partea acesteia Adeverință de absolvire și Foaie matricolă.

          Aceste documente, împreună cu originalul diplomei de Bacalaureat, petentul le-a depus personal la o altă instituție de învățământ superior, acreditată și autorizată, în vederea susținerii examenului de licență, examen la care a fost respins. Ulterior, nu s-a mai prezentat personal să își ridice dosarul cu documentele originale.

          Susține că, după mai mulți ani, a cerut universității unde a susținut examenul de licență să îi restituie dosarul, însă funcționarii de aici i-au răspuns verbal că dosarul nu se mai află la această instituție de învățământ.

          Arată că a revenit recent asupra acestei solicitări, însă, deși universitatea unde a susținut examenul recunoaște situația mai sus descrisă, aceasta a susținut că dosarul petentului ar fi fost transmis către universitatea absolvită de acesta.

          La rândul său, și universitatea absolvită i-a răspuns petentului că în arhiva sa nu s-ar găsi aceste documente.

          Astfel, petentul se vede pus într-o situație deloc plăcută pentru domnia sa, anume de a nu mai avea niciunul dintre originalele Adeverinței de absolvire, Foii matricole și Diplomei de Bacalaureat, ceea ce îl privează de dreptul de a-și valorifica respectivele studii.

          Petentul a insistat asupra aspectului că și-a depus personal dosarul cu actele originale și apreciază că procedura de restituire ar fi trebuit să aibă loc în sens simetric, către acesta, și nu să-i fie trimise actele originale către terți.

          Din motivele mai sus arătate, pentru a se clarifica situația descrisă,

          prin prezenta, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1.      Care era și ce prevedea în concret procedura legală aplicabilă la vremea respectivă, adică după anul 1995, referitoare la primirea și, respectiv păstrarea în arhiva proprie sau restituirea dosarelor cu acte originale care au fost depuse de candidații respinși la examenele de licență ?

2.      Are un candidat căruia i s-a admis dosarul pentru a susține examenul de licență, dar a fost respins la examenul propriu-zis, posibilitatea să își susțină din nou examenul de licență la instituția de învățământ superior în cadrul căreia și-a depus respectivul dosar în vederea susținerii licenței și a fost respins ? Dar în cadrul universității în care a studiat, în situația în care aceasta în prezent este autorizată să organizeze examene de licență ? În ambele situații, vă rugăm ca, în caz negativ, să justificați respectivul răspuns, iar în caz afirmativ, să ne comunicați care este procedura pe care petentul va trebui să o urmeze.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a respinge contestația președintelui AUR, George Simion, împotriva deciziei CCR care anulează alegerile, este o nouă pată adusă democrației, menită să reducă și mai mult încrederea românilor în independența justiției. Democrația din România a fost anulată prin decizia […]
Administrația condusă de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, pregătește un nou abuz fiscal fără precedent. Prin suplimentarea ordinii de zi a ședinței Consiliului Local al Sectorului 4 din 12 decembrie 2024, se propune adoptarea unei taxe anuale de 540 de lei pentru fiecare autovehicul înregistrat pe […]
În aceste zile s-a realizat patrulaterul negru antidemocratic din România pe care noi îl preconizam. A văzut toată opinia publică cât de false erau acele pancarte ale PNL-ului în care propaganda liberală vorbea despre un binom inventat PSD-AUR. Iată cât de false erau acele acuzații! Vedem […]
În timpul campaniei electorale, mai marii PNL și USR strigau cât puteau de tare că AUR are blat cu PSD. Adevăratul blat se vede foarte clar acum: liderii PNL, PSD, USR și UDMR discută azi despre o viitoare guvernare împreună, în contextul în care vor să […]
Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca mâine, 11 decembrie, ora 11:30, contestația formulată de președintele AUR, George Simion, împotriva hotărârii CCR nr. 32 privind anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale. În sesizarea depusă la ÎCCJ, președintele AUR, George Simion, arată că decizia luată […]
Laura Gherasim, deputat AUR de Vaslui, explică și detaliază ce s-ar fi putut face pentru români cu 280 de milioane de euro, care s-au evaporat pentru că regimul a respins voința poporului, exprimată prin vot. ”Costurile pentru anularea democrației și a libertății de gândire și exprimare, […]