Către: Domnul Bogdan Gheorghiu
Ministrul Culturii
De la: Ringo Dămureanu
Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj
Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate
Obiectul întrebării: Tezaurele Umane Vii
Stimate Domnule Ministru,
Programul ”Tezaure Umane Vii” este o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, prin intermediul căruia sunt identificate persoanele care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.
Programul funcționează din anul 2010, în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491 din 27.11.2009, cu modificările ulterioare. În perioada 2010 – 2020 au fost acordate de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial62 de titluri, pentru tot atâtea personalități ale artelor tradiționale reprezentative pentru România, în cadrul a 8 sesiuni. Dintre acești oameni, o parte deja ne-au părăsit.
Abia zilele acestea Ministerul Culturii, cu o întârziere absolut inexplicabilă, le-a acordat diplomele aferente sesiunii 2020, în baza titlurilor acordate de către Comisie, timp în care nu puteau fi recunoscuți și onorați cum se cuvine de către comunitățile locale, naționale și/sau internaționale.
Venim către Dumneavoastră cu rugămintea ca, din poziția de Ministru al Culturii, să faceți urgent demersurile necesare pentru ca acești oameni să își primească în timpul vieții minime forme materiale de recunoștință și apreciere din partea Statului român.
Spunem ”în timpul vieții” deoarece, din păcate, există precedente în care persoane care au primit titlul au decedat chiar și înainte de a-și primi diplomele, întrucât Ministerul Culturii nu a catadicsit nici măcar să le tipărească și să le transmită la timp celor îndreptățiți.
S-au lăsat să treacă ani, până când să le înmâneze, lucru care se întâmplă din nou, diplomele aferente sesiunii 2020 fiind înmânate, așa cum spuneam, zilele trecute.
Titlul acesta este însă onorific, deoarece, în mod impardonabil, Ministerul Culturii nu a găsit fondurile pentru a recompensa câtuși de puțin pasiunea, dăruirea, altruismul, eforturile și sacrificiile făcute de acești oameni minunați.
Cu toate că există o lege în vigoare prin care acești puțini reprezentanți păstrători ai culturii tradiționale din România ar putea fi recompensați, Legea nr. 118/2002, aceasta nu a fost aplicată niciodată în ceea ce privește creatorii populari.
Credem că acești oameni de aur și de tezaur reprezintă România profundă și merită respectul Țării și al Guvernului, merită recunoștința noastră a tururor, iar Dumneavoastră puteți șterge rușinea de pe obrazul generației noastre.
Prin prezenta, vă adresăm următoarele întrebări:
1) Câte personalități ale artelor tradiționale reprezentative pentru România au fost acordate de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ?
2) Cunoaște Ministerul Culturii câte Tezaure Umane Vii sunt în viață în prezent ?
3) Cunoaște Ministerul Culturii care este starea socială și materială actuală a Tezaurelor Umane Vii din România ? Ce anume mai exact cunoașteți ? Știți care este cuantumul pensiilor publice primite de fiecare dintre aceștia ?
4) Acceptați faptul că acești oameni, majoritatea vârstnici, bolnavi și săraci, sunt obligați de societatea actuală românească să trăiască, de cele mai multe ori, la limita sau chiar sub pragul sărăciei ?
5) Acceptați ideea recompensării sociale și materiale a Tezaurelor Umane Vii și/sau a urmașilor acestora ?
6) Cunoașteți să fi inițiat Ministerul Culturii sau orice altă autoritate națională vreun demers în vederea recompensării sociale și materiale a Tezaurelor Umane Vii și/sau a urmașilor acestora ? Există vreun proiect inițiat de Dvs. în acest sens?
Nu există răspunsuri