Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Stadiul soluționării cererii de cetățenie a domnului Enea Kereci.

Către: Domnul Bogdan Aurescu

          Ministrul Afacerilor Externe

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Stadiul soluționării cererii de cetățenie a domnului Enea Kereci

          Doamnă Președinte,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

          În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de mai mulți etnici români din Albania cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat în perioada ultimilor ani la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada de la Tirana, cu ocazia solicitării de a li se acorda cetățenia Țării Mame, România.

          Domnul Kereci Enea este etnic român din Albania (aromân), cetățean albanez, născut la data de 03.08.1978.

          Acesta este vorbitor de limbă română în dialect, dar și de limbă română literară, fiind absolvent de liceu și de facultate în România, dar și proprietarul și administratorul Agenției de Turism ”Romania Travel” din Tirana, Albania și autor al unui Ghid turistic în Albania pentru turiștii români.

          Petentul a arătat că nu este interesat să emigreze în România, UE sau în alte state, însă cetățenia română îi este imperios și rapid necesară pentru dezvoltarea afacerii în turism între România și Albania, prin deschiderea unui card de tip ”Revolut”.

          În audiența pe care i-am acordat-o în Albania, la data de 23 septembrie 2021, în localitatea Selenița (Selenice), cu ocazia deschiderii primei școli românești din această Țară, eveniment la care petentul a participat împreună cu membri ai familiei sale, acesta a susținut că încă din luna martie 2018 a depus cererea pentru acordarea cetățeniei române, primind număr de dosar ANC încă din anul 2018, însă nu a primit niciun răspuns până în prezent.

          În urma adresei Biroului nostru parlamentar nr. 304/28.09.2021, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie ne-a comunicat la data de 05.11.2021, că, deși a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să se pronunțe dacă activitatea petentului, în sensul cerut de legiuitor, justifică sau nu acordarea cetățeniei române, nu a primit răspuns.

          De la acea dată însă, nu mai are nicio informație legată de cele două dosare.

          După aproape 4 ani de la depunerea cererii pentru obținerea cetățeniei Țării Mame, petentul apreciază în mod justificat că ar trebui să i se răspundă care este motivul pentru care Ministerul Afacerilor Externe din Țara Mamă amână nejustificat avizarea cererii sale.

          Vă rugăm să ne răspundeți:

1. dacă s-a emis până în prezent și ați transmis către Autoritatea Națională pentru Cetățenie punctul de vedere MAE – Ambasada de la Tirana, secția consulară – pentru cererea formulată de domnul Enea Kereci și dacă acesta este pozitiv;

2. în caz contrar, de cât timp se află în așteptare și care este motivul întârzierii.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]