Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Situația cererii domnului Bushi Elton, etnic român din Albania, de acordare a cetățeniei române.

Către: Domnul Bogdan Aurescu

          Ministrul Afacerilor Externe

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării:

          Situația cererii domnului BUSHI Elton, etnic român din Albania, de acordare a cetățeniei române.

          Domnule Ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: aromâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

          În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de mai mulți etnici români din Albania cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat în perioada ultimilor ani la nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și al Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), cu ocazia solicitării de a li se acorda cetățenia Țării Mame, România.

          Domnul BUSHI Elton este etnic român din Albania (aromân), cetățean albanez, născut la data de 23.02.1987.

          Acesta este vorbitor de limbă română, fiind absolvent de an pregătitor de limba română în perioada 2006-2007, licențiat în anul 2011 în științe economice al Facultății de Relații economice internaționale în cadrul Academiei de Științe Economice din București, cu diplomă de Master în anul 2012 al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu permise de ședere în România pe toată această perioadă.

          Petentul a arătat că nu este interesat să emigreze în România, UE sau în alte state.

          În audiența on-line pe care i-am acordat-o la data de 23 octombrie 2021, acesta a susținut că la data de 1 aprilie 2021, în baza articolului 8 indice 1 din Legea cetățeniei române, a depus pe cale electronică cererea pentru acordarea cetățeniei române, pe adresa: econsulat.ro, primind codul de cerere PE7343690.

          Petentul a apreciat că documentele depuse o dată cu cererea principală sunt suficiente și relevante spre a dovedi contribuția sa la protejarea și promovarea științei, culturii, civilizației și spiritualității românești.

          A menționat însă că după acest moment nu s-a mai întâmplat absolut nimic, nu a mai primit nicio altă notificare și nu a primit număr de dosar de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), nu a primit niciun răspuns favorabil.

          Ca urmare a audienței, biroul nostru parlamentar a emis adresa nr. 319/29.10.2021, către Ministerul Afacerilor Externe, d-lui ministru Bogdan Aurescu.

Adresa nu a primit răspuns.

            Vă rugăm să ne răspundeți:

  1. care este motivul pentru care nu s-a răspuns adresei nr. 319/29.10.2021
  2.  care este situația acestei cereri, dacă instituția dumneavoastră a identificat-o sau nu în sistemul electronic econsulat.ro și care este stadiul soluționării acesteia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]