CĂTRE: Domnul Bogdan Aurescu
Ministru al Afacerilor Externe
De la: Ringo Dămureanu
Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj
Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate
Obiectul interpelării:
Limba Vlahă – o sfidare a Republicii Serbia la adresa identității românești
Stimate Domnule Ministru,
După vizita făcută la București, la mijlocul lunii februarie 2021, de o delagație a românilor/vlahilor din Timoc și informarea făcută de aceștia în întâlnirile de la Parlamentul României, dar și la Guvern, Serbia nu a ezitat să dea un răspuns neprietenos.
Astfel, doamna Gordana Comic, ministrul pentru drepturile omului și minorități din Serbia, s-a deplasat imediat la așa-zisul Consiliu Național Vlah, după cum transmite presa din Timoc, citată de presa românească.
Acest consiliu este format, în general, din membri ai partidelor sârbești, fiind subordonat politic guvernului de la Belgrad, un instrument construit de statul sârb pentru a ajuta la asimilarea etnică a celor circa 300.000 de români/vlahi din Timoc, a cărui principală misiune este una inspirată de politica stalinistă din Basarabia și anume inventarea unei noi limbi, limba ”vlahă”, diferită de limba română și care să poată fi invocată pentru a despărți cei 300.000 de români din Timoc de Țara mamă, România.
Demersul, rușinos chiar și pentru instituțiile științifice de la Belgrad, a fost inventat de autoritățile sârbe după ce au văzut că diplomația română, ca și unii politicieni de la București, admit integrarea Serbiei în UE fără a pune condiții legate de recunoașterea românilor/vlahilor din Timoc ca minoritate românească și acordarea drepturilor identitare revendicate de aceștia.
În vizita sa la Consiliul Național al minorități Vlahe, ministrul Gordana Čomić a discutat despre recensământul care va avea loc anul acestea și mai ales despre standardizarea limbi vlahe, titrează ziarul sârbesc Danas, citat de Romanian Global News.
Președintele Partiei Neamului Rumânesc din Serbia, dr. Predrag Balașevic, a apreciat drept “un răspuns rușinos și sfidător” pe care autoritățile Serbiei îl dau revendicărilor lor și vizitei pe care aceștia au făcut-o în România pentru a informa despre situația dramatică pe care o trăiesc în Sebia.
Prin această interpelare vă rugăm să ne răspundeți dacă Ministerul român de Externe cunoaște intențiile Serbiei de a recunoaște o așa-numită ”limbă vlahă” și cum s-a acționat în perioada 2012 – 2021 pentru respectarea Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind Minorităţile Naţionale.
Nu există răspunsuri