Domnul Ringo Dămureanu:
Declaraţia politică se numeşte “Condamnarea patriotului român Duşan Pârvulovici. Românii din Timoc, prigoniţi cu procese politice în Serbia”.
“Vineri, 25 iunie 2021 – adică peste două zile – mă voi duce să execut pedeapsa cu închisoarea, după mai bine de un deceniu de procese politice duse împotriva mea de autorităţile sârbeşti, pentru că am ţinut sus steagul neamului nostru românesc în partea dreaptă a Dunării, în Valea Timocului. Rumânii, numiţi local «vlahi» sunt români. Nu există limbă vlahă sau grai vlah. Noi aici vorbim doar limba română. Merg înainte, nevinovat, dar cu demnitate, cu fruntea sus! Trăiască neamul nostru românesc!”. L-am citat aici pe Duşan Pârvulovici, patriot român din Valea Timocului.
Stimate domnule preşedinte,
Această declaraţie politică aparţine Congresului Românilor din Serbia, format din Partidul Neamului Românesc, Grupul intelectual român, Asociaţia pentru cultură a românilor-vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, Societatea românilor-vlahilor “Traian”, Asociaţia Femeilor Ortodoxe “Sfânta Maxima”, Perspective tradiţional inovative din Valea Timocului, Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin, Grupul studenţilor timoceni în România, Românii din Homoli şi este susţinută de Biserica Ortodoxă Română din Valea Timocului.
Congresul Românilor din Serbia este instituţia de cel mai înalt nivel în cadrul comunităţii române din Serbia de Răsărit, unde locuiesc aproximativ 300.000 de etnici români, şi care astăzi trage un puternic strigăt către ţara-mamă privind situaţia românilor din Serbia, supuşi unei asimilări etnice forţate, fără drepturi civice, politice, culturale şi religioase, fără drept la limbă maternă, prigoniţi de statul sârb inclusiv în justiţie, pentru descurajarea lor totală şi definitivă.
Duşan Pârvulovici este unul dintre primii români din Valea Timocului care au ridicat steagul identitar, alături de alţi fraţi de sânge şi de grai, precum Preotul Boian Aleksandrovici şi liderii politici Predrag Bălaşevici, Zavişa Jurj şi alţii.
Statul sârb a dus procese politice încă din 2003 împotriva românilor timoceni. Asistenţa juridică acordată prin Comitetul pentru Drepturile Omului, condus de patriotul Duşan Pârvulovici, avea să îl coste mult pe patriotul român.
Primul proces a fost organizat de Tribunalul Negotin într-o şedinţă fulger, chiar în zi de duminică, 22 mai 2005, patriotul fiind chemat de-îndată prin telefon şi judecat deoarece a informat mass-media că în ziua anterioară a avut loc o slujbă religioasă pe ruinele Mănăstirii Coroglaşi, construită de domnitorul valah Mircea cel Bătrân în Timoc. Intervenţiile diplomatice de la Bucureşti şi Belgrad au dus atunci la încetarea procesului şi la eliberarea patriotului. A fost însă mesajul clar, adresat românilor din Timoc, că statul sârb controlează justiţia şi îi priveşte în mod ostil.
În 2006, Duşan Pârvulovici s-a aflat în conducerea Consiliului Naţional al Minorităţii române “vlahe”, care a declarat limba română ca limbă oficială a minorităţii româneşti din Valea Timocului. După acea decizie istorică, acum, acest consiliu, la presiunea statului sârb, a devenit ostil românilor din Valea Timocului, susţinând o limbă, cultură şi civilizaţie artificială, numite “vlahe”. Pe Duşan Pârvulovici, statul sârb îl interoghează prin serviciile secrete şi îl judecă neîncetat de atunci.
Duşan Pârvulovici a dezvăluit împrejurări uluitoare: fosta sa soţie a fost angajată după divorţ în Procuratura din Negotin, în cadrul biroului procurorului adjunct de atunci, jurista stagiară a devenit procuror general adjunct la Negotin după ce a semnat acuzaţia în rechizitoriul împotriva lui Duşan Pârvulovici. Unul dintre martorii acuzării a primit promisiunea de a lucra în biroul de întreţinere a calculatoarelor în Parchetul Negotin dacă va depune mărturie împotriva acestuia, iar mama stagiarei, fiind judecător la Negotin, i-a luat lui Duşan Pârvulovici ambii copii minori şi i-a repartizat fostei sale soţii, cu toate că Centrul de asistenţă socială din localitate nu a fost de acord cu această soluţie, iar în urma acestei soluţii stagiara a progresat la Tribunal, devenind judecătoare. Nimic întâmplător.
Timp de aproape zece ani, din 2012, în instanţele sârbeşti s-a desfăşurat ultimul proces împotriva lui Duşan Pârvulovici, în care au fost schimbaţi 8 judecători, patru instanţe, patru procurori, pentru ca acesta să fie condamnat în final la un an şi jumătate de închisoare. După verdict a venit decizia de executare, cu toate că soluţia a fost până atunci anulată de trei ori, iar calea de atac extraordinară este deschisă. Nu s-a aşteptat cu decizia de executare a pedepsei până când soluţiile legale extraordinare devin definitive.
Aceste presiuni asupra instanţelor şi parchetului din Negotin de la organele superioare din Serbia demască un veritabil proces politic în cazul Duşan Pârvulovici.
Ringo Dămureanu, deputat AUR de Dolj, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate, membru al Grupului parlamentar de prietenie România-Serbia.
Vă mulţumesc.
Nu există răspunsuri