Adresată:
Domnului Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății
De către: Deputat Daniel-Răzvan BIRO
Circumscripția electorală: Nr. 28 Mureș
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 13.02.2025
Întrebare parlamentară: Situația parcului auto de salvări din județul Mureș
Domnule ministru,
Situația parcului auto al serviciilor de ambulanță din România este dezastruoasă și riscă să devină critică, după cum ne avertizează cei din sistem, existând riscul existenței unor județe în care ambulanțele nu vor mai putea, pur și simplu, să ajungă la bolnavi.
Aproximativ jumătate din ambulanțele țării sunt mai vechi de un deceniu și ar trebui casate, după cum reiese și dintr-o analiză a Europei Libere, în aproape fiecare județ circulând, încă, autospeciale care au peste un milion de kilometri, iar alte câteva sute îndreptându-se către acest prag.
Parcul activ al ambulanței din județul Mureș nu face o notă discordantă, fiind unul îmbătrânit și însumând milioane de kilometri rulați. Întreținerea autosanitarelor nu este realizată la standardele impuse, multe dintre acestea având ușile și pragurile ruginite, scaunele tocite, iar piesele de caroserie cedează pe rând.
Având în vedere cele menționate, vă rog, domnule ministru, să îmi răspundeți următoarelor întrebări:
1. Care este, în momentul de față, numărul total, pe categorii, al ambulanțelor funcționale din județul Mureș?
2. Când estimați înlocuirea și înnoirea parcului auto — există programe în derulare în acest sens? În cazul unui răspuns afirmativ, vă rog să îmi precizați care sunt acestea și ce prevăd.
3. Conform legii, o ambulanță se casează atunci când vechimea ei depășește cinci ani sau limita de 300.000 de kilometri – care este, în prezent, situația parcului auto la nivel național, defalcat, pentru fiecare județ în parte și pentru fiecare categorie de ambulanțe?
Solicit răspuns în scris.
Nu există răspunsuri