Adresată:
Domnului Tánczos BARNA, Ministrul Finanțelor
De către: Deputat Ramona Ioana BRUYNSEELS
Circumscripția electorală: nr. 13 Cluj
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 13.05.2025
Obiectul interpelării: Clarificări privind Programul IMM Plus – Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)
Domnule Ministru,
În contextul informațiilor apărute în spațiul public privind disfuncționalități majore în derularea selecțiilor beneficiarilor programelor de garantare gestionate de FNGCIMM, doresc să vă expun următoarea situație care mi-a fost adusă la cunoștință.
Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, selecția firmelor beneficiare ale garanțiilor oferite prin Programul IMM Plus 2024 s-a desfășurat astfel:
– Luni, 17 iunie 2024, a fost publicată, în Monitorul Oficial, OUG care prevedea majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat asociată Programului IMM Plus.
– Marți, 18 iunie 2024, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a alocat plafoanele de garantare către băncile partenere.
– Miercuri, 19 iunie 2024, aplicația destinată trasmiterii cererilor de garantare gestionată de STS ar fi trebuit să fie funcțională. Cu toate acestea, aplicația a fost indisponibilă în timpul programului de lucru, deblocându-se abia după ora 18:00, adică după terminarea programului oficial la FNGCIMM și la instituțiile bancare partenere. În ciuda faptului că programul de lucru se încheiase, ni se spune că anumite cereri de garantare au fost totuși înregistrate, astfel încât, joi dimineața, 20 iunie 2024, când angajații băncilor au revenit la muncă, înregistrarea firmelor în Programul IMM Plus era încheiată – cu mențiunea oficială că s-a încheiat cu succes.
Aceste aspecte ne obligă să solicităm clarificări, așadar, permiteți-mi să vă adresez următoarele întrebări:
1. În cazul în care informațiile se confirmă, cum explicați faptul că aplicația care stă la baza implementării programului s-a blocat exact în ziua în care trebuia să devină operațională, 19 iunie 2024, deblocându-se abia după încheierea programului oficial de lucru?
2. Dacă se confirmă, cum justificați faptul că, totuși, a avut loc înregistrarea cererilor de garantare ale unor firme considerate prioritare, în afara programului de lucru al instituțiilor bancare? Pe ce criterii au fost considerate aceste firme prioritare și cum au ajuns să fie înregistrate cererile lor în afara programului de lucru? Nu vă ridică acest aspect suspiciuni legate de corectitudinea procesului de selecție a acestora?
3. Dacă informațiile expuse mai sus se confirmă, care sunt cele 2300 de IMM-uri care au reușit să fie înregistrate în sistem când acesta era
inaccesibil pentru majoritatea celorlalți beneficiari și care a fost ora de înregistrare a fiecărei cereri și operatorul care a introdus fiecare cerere?
4. Ce măsuri luați pentru a preveni astfel de situații în viitor?
5. Dacă informațiile se confirmă, intenționați să îi mențineți în funcții de conducere pe cei care gestionau Fondul în acea perioadă?
Vă rog să îmi transmiteți răspunsul dumneavoastră, în scris, în termenul legal.
Comments are closed