Raisa Enachi – întrebare către Guvernul României – Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate?

Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României  

De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui

Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate?

Stimate Domnule Prim-ministru,

Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de 18 ianuarie a.c., la sediul său, o dezbatere privind proiectul ordonanţei de guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Cartea de identitate este documentul care se eliberează cetăţeanului român cu domiciliul în România, la împlinirea vârstei de 14 ani, şi prin care se face dovada identităţii şi a domiciliului. Cu cartea de identitate se poate face şi dovada cetăţeniei române, ne spune Legea nr. 105 din 25 septembrie 1996 privind evidenţa populaţiei şi cartea de identitate.

Prolema este alta, domnule prim-ministru, și anume cum este posibilă limitarea drepturilor garantate prin Constituția României?

          Prin acest mecanism „statul” dorește să verifice cetățeanul din toate punctele de vedere, începând cu dreptul de a ști unde locuiește și finalizând cu cel de a circula liber, fie că vorbim aici de relațiile de familie, fie că vorbim de relațiile de muncă, fie de simple călătorii. Se dorește controlul fiecărei acțiuni a cetățeanului, de fapt se urmărește un singur scop, iar aici discutăm despre dreptul de a limita dreptul la libera circulație și dreptul la inviolabilitatea și identitatea ca persoană; în acest caz cartea de identitate este acel act sau instrument oficial emis de către autorități prin care o persoană se identifică în fața unor autorități. Avem o Ordonanță de Urgență nr. 97 din 14 iulie 2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români și, întrebarea cea mai simplă este de ce statul Român consideră o problemă că mai mulți cetățeni au în cartea de identitate același domiciliu? „Statului” nu îi place că la o adresă sunt stabilite mai multe persoane? Avem, astăzi, o limită minimă sau maximă? Nu. Conform legislației, ceea ce ține de evidența și domiciliul persoanelor nu sunt stabilite anumite norme  referitor la câte persoane trebuie să fie domiciliate (5, 15 sau 100 de persoane), deoarece, până la urmă, este dreptul proprietarului de a face ce dorește cu bunul său.

          Verificarea la domiciliu devine un subiect dubios din mai multe motive:

          Primul aspect, cetățeanul poate deveni un subiect de interes pentru poliția română, prezumându-se faptul că Cetățeanul este un posibil infractor, din moment ce este verificat de către poliție. Polițistul verifică fără a anunța despre acest fapt. Poliția română trebuie să citeze legal un cetățean dacă a comis fie o contravenție, fie o infracțiune, vorbim de un moment în care cetățeanul a încălcat legea.

          Al doilea aspect: în aceste acțiuni ale polițistului „de a verifica la domiciliu” cetățeanul, vorbim despre încălcarea dreptului inviolabilității domiciliului. Avem sau nu clar prevăzută această acțiune a polițistului? Polițistul are dreptul să intre în casa cetățeanului? Și dacă nu i se deschide, ce face? Întreabă vreun vecin care poate să-i facă un rău proprietarului? În urma acestor verificări se întocmește un proces-verbal?

          Al treilea aspect: ce se întâmplă când cetățeanul este plecat în vizită la rude, de exemplu, sau este plecat într-o deplasare de serviciu prin detașare, pentru mai multe luni, este obligat cetățeanul să declare adresa de domiciliu în hotelul în care este cazat pentru o perioadă scurtă de timp? Nu considerați a fi un abuz  prin faptul că se impune ca cetățeanul să fie fizic la domiciliul lui? Prin Constituție, avem garantate drepturile fundamentale, mai sunt ele valabile, sau nu? În plus, în proiectul ordonanței nu sunt descrise clar acțiunile polițistului în ceea ce privește verificarea cetățeanului la domiciliu.

          Având în vedere faptul că avem circa 7-8 milioane cetățeni români în diaspora (rezultatele recensământului nu sunt clare în această privință), dar și basarabeni cu dublă cetățenie (în jur de 300-400 mii), aceștia pun mai multe întrebări către autoritățile decidente referitor la numărul de persoane care pot fi înscrise la aceeași adresă conform cărții de identitate.

                Stimate domnule Prim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări: 

 1. Există stipulată în Constituția României o limită a numărului de cetățeni care figurează la o adresă?
 2. Care este modalitatea de verificare a cetățenilor români la domiciliu, dacă nici măcar recensământul nu a putut fi realizat la nivel european cu toate că a costat statul român mulți bani?
 3. Care sunt competențele și limitele poliției în a efectua aceste verificări?
 4. Cum este posibil ca însuși Guvernul să ia decizii împotriva cetățenilor săi? Nu considerați că este un abuz?
 5. Dacă toți cetățenii unui sat figurează la aceeași adresă de domiciliu, se va recurge la anularea cărților de identitate pentru un întreg sat dacă nu există denumiri de străzi și număr al casei în care locuiesc cetățenii?
 6. Având în vedere faptul că cetățenii români au fost alungați din România din cauza lipsei locurilor de muncă, veți limita și radia domiciliul din simplul fapt că nu locuiesc acolo?
 7. Când polițistul vine în vizită să verifice fie proprietatea, adresa de corespondență sau domiciliul acestuia, trebuie să fie cetățeanul fizic la domiciliu? Ce se va întâmpla în cazurile când cetățenii nu vor fi fizic acasă? Polițistul se va baza pe declarațiile vecinilor?
 8. Intenția „statului” de a verifica cetățenii este un abuz în viziunea mea, dar a Dvs.?
 9. Ce se consemnează în procesul-verbal de verificare?
 10. Care sunt limitele competenței unui polițist în acest caz?
 11. Cine va achita prejudiciile, pagubele pentru aceste abuzuri deoarece cetățenii lezați în drepturi se vor adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului?

Consider că, de fapt, prin această inițiativă, se urmărește anularea cărții de identitate pentru românii din diaspora! Iar pentru a nu rămâne fără cărți de identitate, din păcate, se vor găsi, întotdeauna ”soluții” care nu vor rezolva problema, ci o vor acutiza!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

România continuă să fie țara contrastelor între cei care ne conduc vremelnic, care sunt niște îmbuibați în funcții publice, și între românii obișnuiți, care trăiesc cu grija zilei de mâine. În vreme ce președintele țării și foștii președinți, prim-miniștrii și miniștrii, alături de alți demnitari ai […]
După ce timp de 34 de ani a creat o legislație întreagă care favorizează Uniunea Democrată Maghiară din România, o organizație xenofobă, anti-românească, care acționează în România în coordonarea serviciilor secrete ungurești și rusești pentru a altera ordinea constitutională din România, PSD îi propune infamului Kelemen […]
Acum doi ani, la 24 februarie 2022, Rusia putinistă a declanșat un război de agresiune împotriva Ucrainei, după ce în 2014 ocupase ilegal peninsula Crimeea. Războiul numit de Moscova „Operațiune Militară Specială” a făcut sute de mii de victime omenești de ambele părți în ultimii doi […]
La 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 pandemie mondială, iar din acel moment întreaga lume a intrat într-o cursă acerbă pentru a face față noului coronavirus despre care nu se știa prea multe, nici cum a apărut, nici de unde, a fost […]
În continuarea demersurilor făcute în Statele Unite ale Americii, vicepreședintele AUR, doctorul Sorin Muncaciu, a participat ieri în Senatul SUA la o masă rotundă organizată de senatorul Ron Johnson. Politicianul american Ron Johnson a organizat ieri, în Senatul SUA, o masă rotundă la care au participat […]
,,Comasări și modificări electorale în avantajul unui singur partid (PNL) țin de țări bananiere, nu democratice așa cum îmi place mie să cred că este in Romania. În iunie 2024 vom avea alegeri europarlamentare și Comisia europeană nu permite comasarea alegerilor europarlamentare cu nici un tip […]