Raisa Enachi – declarație politică – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități! Solidari cu cei vulnerabili

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Solidari cu cei vulnerabili

Duminică, 3 decembrie, a fost marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În România, numărul persoanelor declarate oficial ca având dizabilități a crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii rămâne încă o provocare semnificativă. Desigur, există inițiative și programe care vizează îmbunătățirea accesului acestor persoane la oportunități de angajare și asigurarea unui mediu de lucru, însă nu sunt făcute suficiente demersuri pentru a fi puse și în practică.

Una dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în căutarea unui loc de muncă este discriminarea. De multe ori, angajatorii pot fi reticenți să ofere oportunități persoanelor cu dizabilități, fie din lipsa de informare, fie din prejudecăți. Educația și conștientizarea în rândul angajatorilor și a colegilor de muncă sunt esențiale pentru a schimba această perspectivă, cu toții pot fi la fel de eficienți dacă li se oferă ocazia!

O altă problemă întâlnită, persoanele nevăzătoare ce se confruntă cu obstacole considerabile în accesul lor la locurile publice. Un exemplu elocvent este interdicția de a intra cu animalele de asistență în magazine. Acest lucru nu doar limitează libertatea lor de mișcare, ci și subliniază un nivel de neînțelegere a nevoilor acestor persoane în ceea ce privește asistența pe care o oferă animalele speciale.

Mai mult decât atât, lipsa marcajelor tactile și a semnalelor sonore la semafoare reprezintă o altă provocare majoră pentru persoanele cu dizabilități vizuale. Absența acestor facilități în spațiul public îi expune pe acești oameni la riscuri inutile și poate contribui la izolarea lor într-o societate care ar trebui să promoveze incluziunea.

Guvernul are un rol crucial în promovarea legislației și a politicilor care să sprijine persoanele cu dizabilități în domeniul ocupării forței de muncă. Aceste politici trebuie să includă facilități pentru accesibilitate, sprijin financiar pentru angajatori și programe de formare și adaptare a locurilor de muncă.

Comunitatea, în ansamblu, are, de asemenea, un rol vital în sprijinirea integrării persoanelor cu dizabilități. Este esențial să se promoveze o cultură a incluziunii și a respectului reciproc. Aceasta implică atât conștientizarea, cât și acțiuni concrete în vederea eliminării barierelor sociale și fizice.

O societate cu adevărat incluzivă este una care recunoaște și valorizează diversitatea, oferind șanse egale tuturor membrilor săi. Se acordă fonduri pentru firmele care angajează persoane cu dizabilități, dar care este, cu adevărat, situația angajărilor din sistem?

În România, persoanele cu dizabilități se confruntă, în continuare, cu discriminări semnificative, adesea doar din cauza faptului că nu sunt tratate la fel ca restul societății. Această nedreptate devine evidentă în numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi.

Este evident că este necesară o schimbare semnificativă în atitudinea și practicile societății românești pentru a asigura un tratament egal și demn pentru toți membrii săi, indiferent de abilități sau dizabilități. Este esențială conștientizarea, educarea și implementarea unor politici și facilități care să faciliteze integrarea și să elimine discriminările pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în viața cotidiană.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Ciolacu a atacat identitatea națională a românilor. În mesajul său de felicitare el și-a permis să se adreseze “poporului moldovean”. El și-a asumat astfel politica stalinistă de creare a unui așa-zis “popor moldovean”, diferit de poporul român. Ciolacu a încălcat prevederile Legii nr 299/2007, conform căreia […]
„PNL reușește din nou să se expună într-o lumină penibilă, prezentând un program de guvernare care sfidează orice logică economică și politică. De la discrepanțe flagrante în datele statistice și promisiuni deșarte, până la omisiuni grave și incoerențe fiscale, liberalii demonstrează o lipsă de coerență fără […]
Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, atrage atenția asupra faptului că Guvernul planifică să împrumute 1,2 miliarde de euro în noiembrie, pentru plata dobânzilor la creditele externe și pentru acoperirea deficitului de la bugetul de stat. “Delirul electoral al lui Ciolacu a îngropat România de la începutul […]
Președintele AUR, George Simion, a mers în Spania, în Valencia, pentru a fi alături de românii sinistrați, care au fost victimele inundațiilor ce au avut loc în Peninsula Iberică. Liderul AUR a mers în mijlocul românilor rămași pe drumuri, oameni pe care statul român condus de […]
“Compania CFR Marfă va intra oficial în faliment, iar activitatea sa va fi oprită imediat după ce Carpatica Feroviar devine operațională. Această decizie semnalează un moment critic pentru economia și transportul românesc, un moment în care trebuie să ne punem întrebări serioase despre direcția în care […]
“Unul dintre proiectele mele de lege, care a trecut de Senat în unanimitate, vizează implementarea lanțului scurt alimentar. Acest proiect – susținut și votat în unanimitate, inclusiv de PNL, PSD, UDMR și alte partide – urmărește un obiectiv simplu, dar esențial: produsele alimentare necesare în cantinele […]