Raisa Enachi – declarație politică – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități! Solidari cu cei vulnerabili

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Solidari cu cei vulnerabili

Duminică, 3 decembrie, a fost marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. În România, numărul persoanelor declarate oficial ca având dizabilități a crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii rămâne încă o provocare semnificativă. Desigur, există inițiative și programe care vizează îmbunătățirea accesului acestor persoane la oportunități de angajare și asigurarea unui mediu de lucru, însă nu sunt făcute suficiente demersuri pentru a fi puse și în practică.

Una dintre problemele majore cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în căutarea unui loc de muncă este discriminarea. De multe ori, angajatorii pot fi reticenți să ofere oportunități persoanelor cu dizabilități, fie din lipsa de informare, fie din prejudecăți. Educația și conștientizarea în rândul angajatorilor și a colegilor de muncă sunt esențiale pentru a schimba această perspectivă, cu toții pot fi la fel de eficienți dacă li se oferă ocazia!

O altă problemă întâlnită, persoanele nevăzătoare ce se confruntă cu obstacole considerabile în accesul lor la locurile publice. Un exemplu elocvent este interdicția de a intra cu animalele de asistență în magazine. Acest lucru nu doar limitează libertatea lor de mișcare, ci și subliniază un nivel de neînțelegere a nevoilor acestor persoane în ceea ce privește asistența pe care o oferă animalele speciale.

Mai mult decât atât, lipsa marcajelor tactile și a semnalelor sonore la semafoare reprezintă o altă provocare majoră pentru persoanele cu dizabilități vizuale. Absența acestor facilități în spațiul public îi expune pe acești oameni la riscuri inutile și poate contribui la izolarea lor într-o societate care ar trebui să promoveze incluziunea.

Guvernul are un rol crucial în promovarea legislației și a politicilor care să sprijine persoanele cu dizabilități în domeniul ocupării forței de muncă. Aceste politici trebuie să includă facilități pentru accesibilitate, sprijin financiar pentru angajatori și programe de formare și adaptare a locurilor de muncă.

Comunitatea, în ansamblu, are, de asemenea, un rol vital în sprijinirea integrării persoanelor cu dizabilități. Este esențial să se promoveze o cultură a incluziunii și a respectului reciproc. Aceasta implică atât conștientizarea, cât și acțiuni concrete în vederea eliminării barierelor sociale și fizice.

O societate cu adevărat incluzivă este una care recunoaște și valorizează diversitatea, oferind șanse egale tuturor membrilor săi. Se acordă fonduri pentru firmele care angajează persoane cu dizabilități, dar care este, cu adevărat, situația angajărilor din sistem?

În România, persoanele cu dizabilități se confruntă, în continuare, cu discriminări semnificative, adesea doar din cauza faptului că nu sunt tratate la fel ca restul societății. Această nedreptate devine evidentă în numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi.

Este evident că este necesară o schimbare semnificativă în atitudinea și practicile societății românești pentru a asigura un tratament egal și demn pentru toți membrii săi, indiferent de abilități sau dizabilități. Este esențială conștientizarea, educarea și implementarea unor politici și facilități care să faciliteze integrarea și să elimine discriminările pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în viața cotidiană.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]