Raportul referitor la propunerile Parlamentului European de modificare a tratatelor – un atentat la suveranitatea României
În cadrul sesiunii plenare din această toamnă Parlamentul European și-a propus să voteze o serie de amendamente de modificare a tratatelor Uniunii Europene prin care, spun liderii europeni, se dorește o reformare a arhitecturii sale instituționale.
Astfel, în 22 noiembrie a.c. Raportul referitor la propunerile Parlamentului European de modificare a tratatelor a fost adoptat cu un avantaj minor de 291 de voturi pentru, 274 de voturi împotrivă și 44 abțineri.
Autoritățile de la Bruxelles s-au străduit să împacheteze frumos marile reforme pe care le propun prin formulări impresionante precum: întărirea rolului parlamentelor naționale, consolidarea rolului Parlamentului European în procesul legislativ și dobândirea calității de co-legiuitor în ceea ce privește cadrul financiar multianual, întărirea rolului partidelor politice europene, sporirea capacității Uniunii de a acționa în condiții de legitimitate democratică și responsabilitate la provocările geopolitice actuale și la perspectiva extinderii, sporirea participării cetățenilor la procesul de decizie prin organizarea de referendumuri la nivelul Uniunii etc.
În realitate, toate aceste principii enunțate frumos sunt un atentat la suveranitatea națiunilor. Unul din ele ar fi renunțarea la dreptul de veto al statelor membre în favoarea unei majorități calificate, ceea ce înseamnă practic eliminarea unei pârghii importante pe care un stat o are în cazul unei decizii abuzive. Eurodeputaţii au mai votat și pentru competenţe mai multe acordate Uniunii pe problemele legate de mediu şi competenţe comune în domeniile unde, în prezent, statele membre au competenţe exclusive: sănătatea publică (în special privind ameninţările transfrontaliere), protecţia civilă, industria şi educaţia. Aceste domenii trebuie să rămână în sfera de acțiune națională și nicidecum în sarcina unei confederații de state, așa cum se dorește a fi Uniunea Europeană pe viitor.
Cât despre decizia celor de Bruxelles de a înlocui sintagma „egalitate între femeie și bărbat” cu „egalitate de gen” nu putem decât constata absurditatea ei și faptul că efectiv se depășesc limitele respectului față de valorile umane, civice și religioase care au călăuzit națiunile europene secole de-a rândul.
Modificările aduse Tratatelor nu sunt prea mult mediatizate și dezbătute în plan intern. Europarlamentarii celor două partide aflate la guvernare nu se străduiesc să informeze românii despre ceea ce li se pregătește în birourile de la Bruxelles. Nu ar avea niciun interes în acest sens dat fiind faptul că unii dintre ei nici nu au îndrăznit să voteze împotrivă și s-au abținut la vot. Consider că cei care s-au abținut de la vot și nu au votat împotriva acestor reforme aberante datorează explicații opiniei publice.
În acest sens, solicit celor doi lideri ai partidelor din coaliția de guvernare, domnului Marcel Ciolacu și domnului Nicolae Ciucă, în calitatea lor de președinți ai partidelor aflate la guvernare și cu reprezentanți în Parlamentul European, să explice public de ce aceștia nu și-au exercitat dreptul de vot în cadrul mandatului conferit de poporul român, preferând să se abțină sau să nu voteze. Aceleași explicații le au de dat și reprezentanților USR care au votat pentru adoptarea Raportului.
Sperăm ca aceste explicații să fie date mai devreme de alegerile din 2024, când electoratul român va avea ocazia de a-i sancționa pentru politica lor în mod constant antiromânească.
Nu există răspunsuri