România este țara celor 16.000 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor
Abuzul asupra copiilor este o problemă globală cu consecințe grave în toate etapele vieții oamenilor. Abuzul asupra copiilor acoperă toate formele de abuz fizic și/sau emoțional, abuz sexual, neglijare, neglijență și exploatare în scopuri comerciale sau în alte scopuri de către o persoană aflată într-o poziție de încredere sau de autoritate care are ca rezultat vătămarea reală sau potențială a sănătății, șanselor de supraviețuire, dezvoltare sau demnitate a copilului.
Numai în perioada 13 – 19 ianuarie 2023, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Româna, au fost luate în supraveghere 338 de persoane, față de care organele judiciare au dispus măsuri preventive. Față de 73 de persoane a fost dispusa măsura arestului la domiciliu, iar față de 264 de persoane cea a controlului judiciar”, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române. În țara noastră, se află în supraveghere 11.236 de persoane cu măsuri preventive, dintre care 1.500 se află în arest la domiciliu, 9.712 se află sub control judiciar, iar față de 24 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauțiune. Sumele stabilite de organele judiciare prin măsurile preventive de control judiciar pe cauțiune dispuse în anul 2022 au fost de 3.450.500 de euro și de 280.000 de lei.
La data de 13 ianuarie 2023, existau 50.924 de persoane înscrise în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, pentru care structurile Poliției Române desfășoară activități de supraveghere, conform Legii nr. 118/2019.
Mai grav este faptul că 12 femei au murit în urma violenței domestice în anul 2022, 69 de femei au decedat în anul 2021, tot ca urmare a abuzurilor partenerilor de viață.
Aproape 16.000 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor au fost înregistrate anul trecut, iar dintre acestea, peste 14.000 s-au petrecut în interiorul familiilor!
Trebuie să ne mobilizăm, noi ca popor, să fim atenți la vecinii și prietenii noștri, să acordăm atenție sporită asupra acestor incidente, să devoalăm agresorii, deoarece faptele acestora afectează nu numai femeile, ci și copii, atât în calitate de martori la fenomenul violenței domestice, cât și în calitate de victime ale acestor fapte.
În România există încă din 2005 o lege prin care folosirea pedepselor fizice asupra copilului este interzisă. În multe familii, bătaia rămâne însă forma clasică de corecție. O demonstrează apelurile înregistrate la Telefonul Copilului fiindcă în 72% dintre cazurile de agresiune asupra copiilor, agresorii au fost părinții lor! „Bătaia e ruptă din rai” este o zicală în care mulți părinți români încă mai cred şi o aplică ca modalitate de educare a copiilor (63% dintre copiii din România spun că sunt bătuți acasă, deși numai 38% dintre părinți recunosc acest lucru).
Un copil bătut este un copil care va avea de suferit toată viața! Palma de azi o va simți și peste ani! Pentru că trauma din anii în care a înțeles că nu găsește nici un sprijin la cei din jur se va regăsi în comportamentul său ca adult! Ar trebui să ne gândim la asta în fiecare zi! Am un copil și nu pot să-mi imaginez cum un părinte și-ar putea lovi copilul vreodată. Dar, din păcate, acesta este realitatea tristă în multe case, iar datoria noastră, este să corectăm acest inuman comportament, fiindcă un copil bătut astăzi are toate șansele să ajungă un adolescent bătăuș, iar un tânăr violent are toate șansele să ajungă un părinte care la rândul lui își va abuza copii!
Consecințele abuzului, indiferent de forma acestuia, sunt devastatoare asupra dezvoltării copilului, asupra personalității, asupra relațiilor acestuia cu sine și cu ceilalți. Sute de copii din județul Vaslui au fost scoşi din familii în ultimii ani şi daţi în grija unor asistenţi maternali sau în centre de plasament din cauza condiţiilor inumane în care trăiesc şi a neglijării la care sunt supuși de părinți. Astfel de copii sunt predispuși la episoade de fugă de acasă, absenteism școlar, delincvență, consum de alcool, consum de droguri sau chiar tendințe suicidale fiindcă violența domestică este o situație normală!
Este important să ne amintim că victima este copilul și în niciun caz autorul abuzului! Partidul AUR consideră familia în centrul societății, iar copiii noștri trebuie să trăiască într-un mediu sănătos, nu într-unul agresiv și violent! Haideți să schimbăm, împreună, comportamente și atitudini, să luptăm pentru sănătatea morală a societății noastre!
Nu există răspunsuri