Prag pentru abuzul în serviciu
PNL, PSD și UDMR își propun să modifice legea abuzului în serviciu, pentru ca un prejudiciu mai mic de 50 000 de euro să nu fie considerat o infracțiune penală.
Cu toate acestea, pentru faptele care nu depășesc această sumă, răspunzătorii vor suporta amenzi de 20000 – 200000 lei, dacă fapta este săvârșită cu intenție și între 10000 și 100000 lei, dacă fapta este săvârșită din culpă. S-a mai încercat această modificare și în anul 2017, însă a nu fost adoptată. Cu toate acestea, proiectul de lege a avut 78 de voturi „pentru” la ședința de Senat. Cum se poate să susții această modificare, când știi că în acest fel funcționarul public va fi mai predispus să își neglijeze munca? Amenda va putea fi constatată de polițiștii din Ministerul de Interne și va avea termen de prescriere de 5 ani de la data comiterii faptei.
Cele trei partide din coaliția de guvernare nu sunt preocupate de interesul cetățenilor până la urmă, ci vor doar să aibă spatele asigurat când vine vorba de acțiunile pe care le desfășoară. Prin aprobarea unei astfel de legi, am îndemna funcționarii publici la furt, fără să fie pedepsiți. Nu este posibil! După ce că, oricum, corupția este la putere în România, acum se dorește și evidențierea acestui lucru! 50000 de euro este o sumă cu care poți face destul de multe lucruri, de la consolidările unei instituții publice până la modernizarea unui salon de spital și, clar, nu este o sumă pe care funcționarii publici să și-o poată băga în buzunar și să scape basma curată!
Salariul mediu anual al unui român este în jur de 65-70000 de lei, dar se vrea un prejudiciu de 250000 de lei pentru ca o acțiune să fie considerată infracțiune! Românii muncesc mai bine de 4 ani și tot nu câștigă această sumă, iar coaliția de guvernare încurajează furtul! Gândiți-vă la viitorul României! Nu va prospera niciodată dacă se va susține neglijarea muncii și a abuzului în serviciu!
Istoria se va repeta, ca în cazul anului 2017, când au avut loc numeroase proteste pe acest subiect! Oamenii deja au ieșit în stradă pentru a arăta nemulțumirea față de această decizie, iar opinia lor contează și trebuie ținut cont de aceasta!
Ministerul Justiției a propus ca pragul să fie de 9000 de lei, prag cu care mulți nu sunt de acord și cred că este absurd să intri la închisoare pentru o așa sumă de bani. Oare s-a ajuns la această sumă tocmai datorită protestului care a avut loc, datorită cetățenilor implicați care și-au exprimat opinia? Dar de ce nu se ia în considerare că funcționarii nu ar trebui să prejudicieze de la început, să nu fure? Aceștia ar trebui să lucreze în folosul comunității, nu împotriva acesteia!
Nu există răspunsuri