Raisa Enachi – declarație politică – “Consumul de droguri – fenomen scăpat de sub control”

“Consumul de droguri – fenomen scăpat de sub control”

Dependenţa de droguri este o dependenţă dureroasă irezistibilă care provoacă tulburări psihice, halucinaţii, delir şi moartea. Din punct de vedere medical, nu există nicio diferenţă între dependenţa de droguri şi abuzul de substanţe: tulburări psihice severe, distrugerea tuturor organelor şi sistemelor corpului uman, moartea prematură – acestea sunt consecinţele asupra sănătăţii în ambele cazuri.

Astăzi, consumul de droguri este la modă. O forţă necunoscută trage o persoană să urmeze moda – şi în haine, şi în comportament şi în simpatii ideologice. Tinerii tind să aibă o predominanţă a nevoilor fiziologice asupra controlului emoţional şi voliţional al propriului comportament, ​​iar aceasta este una dintre cauzele dependenţei de droguri.

Este cunoscut faptul că atât prevenirea dependenţei de droguri, cât şi tratamentul acestei dependenţe sunt foarte dificile. Însă trebuie să devenim conştienţi că efortul necesar a fi depus pentru a se găsi soluţii trebuie să vină din partea întregii omeniri.

Pe parcursul celor trei zile ale Festivalului Saga, desfăşurat la Arena Naţională din Bucureşti, jandarmii şi poliţiştii de la Crimă Organizată au constatat peste 120 de infracţiuni pentru încălcări ale prevederilor legale privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri (deţinerea de droguri în vederea consumului propriu).

Potrivit unor surse publice, una dintre persoanele implicate în dezastrul drogurilor este un ofiţer de poliţie. Acesta a fost testat cu ajutorul echipamentului DrugTest, iar rezultatul a fost negativ. Ulterior, cazul a fost preluat de poliţiştii B.C.C.O. Bucureşti, pentru efectuarea de cercetări, conform competenţei. Astfel de acţiuni încalcă etica profesională şi deontologia profesională.

România încă nu are organisme de prevenţie eficiente care să limiteze numărul victimelor, mai ales în rândul tinerilor, şi nici nu aplică metode prin care să fie măsurate incidenţa şi substanţele cel mai des consumate în diferite oraşe. Este de notat faptul că, de cele mai multe ori, ajung în faţa instanţelor de judecată tinerii, iar dintre aceştia cei mai mulţi sunt elevi de liceu sau studenţi.

Societatea românească pare să oscileze între evitarea şi confruntarea cu realitatea. De asemenea, nu învaţă din greşelile sale. Evităm să abordăm probleme tinerilor şi să investim în sănătatea lor, evitând realitatea consumului de droguri în rândul acestora, unde vârsta unui tânăr consumator poate începe chiar de la 9 ani.

Anul trecut, cea mai mare captură de heroină din ultimii 30 de ani a avut loc în Constanţa, dar recunoaştem că se poate face mai mult. În acest fel, traficanţii au vândut în mod repetat cantităţi considerabile de droguri de-a lungul anilor.

Printre altele, traficanţii au găsit noi modalităţi de a vinde etnobotanice, se adaptează rapid şi schimbă formula chimică a produsului pe care îl vând, scăpând astfel de lege. Din această cauză, specialiştii sunt obligaţi să analizeze periodic substanţele halucinogene şi să le treacă pe listele care trebuie interzise la vânzare. Invariabil, între timp, există un vid legislativ echivalent cu posibilitatea de a vinde etnobotanice.

Agenţia Naţională Antidrog nu are suficienţi bani pentru a cumpăra seringi, darămite pentru a ajuta miile de oameni ale căror vieţi au fost distruse de dependenţa de droguri. În mult lăudata Agenţie suprapromovată fără niciun merit pe site-urile de internet. Nici măcar un singur centru de tratament nou nu a fost deschis în ultimii zece ani! În schimb, centre bine dotate, în care statul a investit milioane de euro, rămân închise.

Festivalurile reprezintă un prilej de consum, după cum ştiu atât oficialii, cât şi patronii. A pretinde contrariul este ipocrizie absolută. Există profesionişti gata să identifice evenimentele care semnalează o evoluţie serioasă a consumului. De data aceasta nu e vorba de incompetenţă! Aceşti oameni ştiu exact că ceea ce fac nu este eficient.

Drogul este aur plătit de sufletele ucise ale celor vii şi sângele celor morţi! Aceasta este durerea a milioane de taţi şi mame, soţii şi soţi, acestea sunt familii rupte, talente nerevendicate, sentimente trădate, destine sparte!

Şi toate acestea sunt un preţ groaznic de plătit pentru un scurt moment de bucurie artificială, chimică! Bucurii false, care nu au nimic de-a face cu adevăratele bucurii umane! În timp ce proprietarii Saga îşi vor număra milioanele, unii părinţi plâng pentru copiii lor.

Bunul Dumnezeu să-i ocrotească pe aceşti tineri, căci se pare că noi suntem incapabili.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]