Raisa Enachi – declarație de presă – Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României

Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României

Sistemul educaţional din România pregăteşte tinerii, dar nu suficient pentru ca aceştia să se poată integra pe piaţa forţei de muncă în momentul în care ies de pe băncile şcolii.

În anul 2022, aproape 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani nu au făcut şcoală şi nici nu erau angajaţi. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul studenţilor absolvenţi şi printre ultimele locuri în ceea ce priveşte rata de angajare a tinerilor absolvenţi. Suntem în topul clasamentului şi când ne referim la rata şomajului în rândul tinerilor.Iată că ne menţinem pe primele locuri de la coadă în toate clasamentele privind integrarea tinerilor, per ansamblu.

Din păcate aceste poziţionări negative în diferite clasamente indică doar dezinteresul autorităţilor în ceea ce priveşte educaţia tinerilor care peste ani vor fi viitorul ţării noastre.Această statistică este cu adevărat îngrijorătoare, în condiţiile în care piaţa forţei de muncă din România are nevoie de noi angajaţi.

Din păcate, absolvenţii universităţilor, dar şi cei care termină liceul şi vor să se angajeze, nu sunt acceptaţi pentru anumite locuri de muncă invocându-se lipsa de experienţă. Cum pot aceştia oare să dobândească experienţă dacă nu există pârghii pentru a putea fi integraţi treptat, încă din timpul anilor de studiu, pe piaţa muncii din România?

Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României, un rol care trebuie să fie fructificat. În acest moment, în loc să fie identificate modalităţi pentru a integra pe piaţa forţei de muncă tinerii absolvenţi, cei aflaţi la guvernare par mai interesaţi să încurajeze atragerea muncitorilor din alte ţări.În cazul în care problema tinerilor absolvenţi nu este tratată cu seriozitate de către cei aflaţi la putere, ne vom găsi în situaţia în care riscăm să pierdem o proporţie importantă a forţei de muncă din ţara noastră.

Dezinteresul arătat de către autorităţile statului în privinţa sprijinirii angajării tinerilor nu va face decât să îi determine pe aceştia să caute oportunităţi în străinătate. Astfel, în loc să îi determinăm pe tinerii români să rămână acasă, să îşi întemeieze o familie aici, prin asigurarea unei educaţii de înaltă calitate şi relevanţă pentru piaţa muncii, autorităţile îi împing să plece din ţară.

Lucrurile sunt şi mai îngrijorătoare când vine vorba despre tinerii care locuiesc în mediul rural. Aceştia sunt mai predispuşi să abandoneze şcoala şi să plece la muncă în străinătate pentru a putea să îşi susţină familia din punct de vedere financiar.

Este important ca tinerilor să li se ofere oportunităţi de creştere şi dezvoltare profesională prin programe concrete derulate de statul român. Dar atunci când nu există nicio urmă de interes în acest sens, tinerii vor alege să părăsească propria casă pentru a căuta un trai mai bun pentru sine şi pentru familiile lor în altă parte. Și aşa, România de peste graniţe creşte!

Avem nevoie de o Românie educată, în care absolvenţii să se poată afirma, să acumuleze cunoştinţele necesare pentru a-şi întemeia un viitor prosper la ei acasă, să îşi poată demonstra capacităţile încă din momentul în care termină o facultate. Este important să ştie că ei contează!

Tinerii sunt motorul inovaţiei şi progresului, iar pierderea lor prin migraţie în străinătate poate avea consecinţe negative pe termen lung. Prin adoptarea unor politici şi măsuri adecvate, putem crea un mediu propice pentru ca tinerii să-şi găsească locul pe piaţa muncii din ţara lor şi să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a României.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]