Raisa Enachi – declarație de presă – Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României

Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României

Sistemul educaţional din România pregăteşte tinerii, dar nu suficient pentru ca aceştia să se poată integra pe piaţa forţei de muncă în momentul în care ies de pe băncile şcolii.

În anul 2022, aproape 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani nu au făcut şcoală şi nici nu erau angajaţi. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul studenţilor absolvenţi şi printre ultimele locuri în ceea ce priveşte rata de angajare a tinerilor absolvenţi. Suntem în topul clasamentului şi când ne referim la rata şomajului în rândul tinerilor.Iată că ne menţinem pe primele locuri de la coadă în toate clasamentele privind integrarea tinerilor, per ansamblu.

Din păcate aceste poziţionări negative în diferite clasamente indică doar dezinteresul autorităţilor în ceea ce priveşte educaţia tinerilor care peste ani vor fi viitorul ţării noastre.Această statistică este cu adevărat îngrijorătoare, în condiţiile în care piaţa forţei de muncă din România are nevoie de noi angajaţi.

Din păcate, absolvenţii universităţilor, dar şi cei care termină liceul şi vor să se angajeze, nu sunt acceptaţi pentru anumite locuri de muncă invocându-se lipsa de experienţă. Cum pot aceştia oare să dobândească experienţă dacă nu există pârghii pentru a putea fi integraţi treptat, încă din timpul anilor de studiu, pe piaţa muncii din România?

Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României, un rol care trebuie să fie fructificat. În acest moment, în loc să fie identificate modalităţi pentru a integra pe piaţa forţei de muncă tinerii absolvenţi, cei aflaţi la guvernare par mai interesaţi să încurajeze atragerea muncitorilor din alte ţări.În cazul în care problema tinerilor absolvenţi nu este tratată cu seriozitate de către cei aflaţi la putere, ne vom găsi în situaţia în care riscăm să pierdem o proporţie importantă a forţei de muncă din ţara noastră.

Dezinteresul arătat de către autorităţile statului în privinţa sprijinirii angajării tinerilor nu va face decât să îi determine pe aceştia să caute oportunităţi în străinătate. Astfel, în loc să îi determinăm pe tinerii români să rămână acasă, să îşi întemeieze o familie aici, prin asigurarea unei educaţii de înaltă calitate şi relevanţă pentru piaţa muncii, autorităţile îi împing să plece din ţară.

Lucrurile sunt şi mai îngrijorătoare când vine vorba despre tinerii care locuiesc în mediul rural. Aceştia sunt mai predispuşi să abandoneze şcoala şi să plece la muncă în străinătate pentru a putea să îşi susţină familia din punct de vedere financiar.

Este important ca tinerilor să li se ofere oportunităţi de creştere şi dezvoltare profesională prin programe concrete derulate de statul român. Dar atunci când nu există nicio urmă de interes în acest sens, tinerii vor alege să părăsească propria casă pentru a căuta un trai mai bun pentru sine şi pentru familiile lor în altă parte. Și aşa, România de peste graniţe creşte!

Avem nevoie de o Românie educată, în care absolvenţii să se poată afirma, să acumuleze cunoştinţele necesare pentru a-şi întemeia un viitor prosper la ei acasă, să îşi poată demonstra capacităţile încă din momentul în care termină o facultate. Este important să ştie că ei contează!

Tinerii sunt motorul inovaţiei şi progresului, iar pierderea lor prin migraţie în străinătate poate avea consecinţe negative pe termen lung. Prin adoptarea unor politici şi măsuri adecvate, putem crea un mediu propice pentru ca tinerii să-şi găsească locul pe piaţa muncii din ţara lor şi să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a României.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Importanți lideri conservatori din Europa îl susțin pe liderul AUR, George Simion, în cursa pentru Cotroceni. Printre ei se află și Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului „Lege și Justiție”, din Polonia, care a transmis, de altfel, un videoclip în care își arată aprecierea față de lupta pe […]
În vizita sa în Munchen cu ocazia Campionatului European de Fotbal, George Simion s-a întâlnit și cu românii stabiliți în Germania, cărora le-a mulțumit pentru susținere și le-a vorbit despre sistemul corupt care a acaparat țara. „Mulțumesc că ne-ați votat, mulțumesc că mulți dintre voi sunteți […]
Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]