Raisa Enachi – declarație de presă – Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României

Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României

Sistemul educaţional din România pregăteşte tinerii, dar nu suficient pentru ca aceştia să se poată integra pe piaţa forţei de muncă în momentul în care ies de pe băncile şcolii.

În anul 2022, aproape 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani nu au făcut şcoală şi nici nu erau angajaţi. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul studenţilor absolvenţi şi printre ultimele locuri în ceea ce priveşte rata de angajare a tinerilor absolvenţi. Suntem în topul clasamentului şi când ne referim la rata şomajului în rândul tinerilor.Iată că ne menţinem pe primele locuri de la coadă în toate clasamentele privind integrarea tinerilor, per ansamblu.

Din păcate aceste poziţionări negative în diferite clasamente indică doar dezinteresul autorităţilor în ceea ce priveşte educaţia tinerilor care peste ani vor fi viitorul ţării noastre.Această statistică este cu adevărat îngrijorătoare, în condiţiile în care piaţa forţei de muncă din România are nevoie de noi angajaţi.

Din păcate, absolvenţii universităţilor, dar şi cei care termină liceul şi vor să se angajeze, nu sunt acceptaţi pentru anumite locuri de muncă invocându-se lipsa de experienţă. Cum pot aceştia oare să dobândească experienţă dacă nu există pârghii pentru a putea fi integraţi treptat, încă din timpul anilor de studiu, pe piaţa muncii din România?

Tinerii absolvenţi au un rol important în dezvoltarea socio-economică a României, un rol care trebuie să fie fructificat. În acest moment, în loc să fie identificate modalităţi pentru a integra pe piaţa forţei de muncă tinerii absolvenţi, cei aflaţi la guvernare par mai interesaţi să încurajeze atragerea muncitorilor din alte ţări.În cazul în care problema tinerilor absolvenţi nu este tratată cu seriozitate de către cei aflaţi la putere, ne vom găsi în situaţia în care riscăm să pierdem o proporţie importantă a forţei de muncă din ţara noastră.

Dezinteresul arătat de către autorităţile statului în privinţa sprijinirii angajării tinerilor nu va face decât să îi determine pe aceştia să caute oportunităţi în străinătate. Astfel, în loc să îi determinăm pe tinerii români să rămână acasă, să îşi întemeieze o familie aici, prin asigurarea unei educaţii de înaltă calitate şi relevanţă pentru piaţa muncii, autorităţile îi împing să plece din ţară.

Lucrurile sunt şi mai îngrijorătoare când vine vorba despre tinerii care locuiesc în mediul rural. Aceştia sunt mai predispuşi să abandoneze şcoala şi să plece la muncă în străinătate pentru a putea să îşi susţină familia din punct de vedere financiar.

Este important ca tinerilor să li se ofere oportunităţi de creştere şi dezvoltare profesională prin programe concrete derulate de statul român. Dar atunci când nu există nicio urmă de interes în acest sens, tinerii vor alege să părăsească propria casă pentru a căuta un trai mai bun pentru sine şi pentru familiile lor în altă parte. Și aşa, România de peste graniţe creşte!

Avem nevoie de o Românie educată, în care absolvenţii să se poată afirma, să acumuleze cunoştinţele necesare pentru a-şi întemeia un viitor prosper la ei acasă, să îşi poată demonstra capacităţile încă din momentul în care termină o facultate. Este important să ştie că ei contează!

Tinerii sunt motorul inovaţiei şi progresului, iar pierderea lor prin migraţie în străinătate poate avea consecinţe negative pe termen lung. Prin adoptarea unor politici şi măsuri adecvate, putem crea un mediu propice pentru ca tinerii să-şi găsească locul pe piaţa muncii din ţara lor şi să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a României.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]