Ziua Mondială a Pământului este sărbătorită în multe ţări din întreaga lume. În fiecare an, pe 22 aprilie, milioane de oameni sărbătoresc această zi, dorind să aducă în atenţia publică protejarea planetei de poluare şi defrişare.
Această zi se celebrează începând cu 1970, fiind practic o mişcare pentru protejarea mediului înconjurător faţă de schimbările climatice – cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii – şi pentru susţinerea sustenabilă a vieţii pe planetă. Schimbările climatice, pierderea biodiversităţii, pandemia COVID-19, dezastrele naturale şi criza economică au arătat cât de strâns este legată bunăstarea umană de mediu.Se deschid oportunităţi de a dubla eforturile pentru salvarea planetei şi a oamenilor, introducând o nouă eră de recuperare şi unitate. Avem deja toate tehnologiile şi planurile necesare pentru a face faţă ameninţărilor globale – avem nevoie doar de voinţa de a le pune în aplicare.
Obiectivul este de a obţine sprijin pentru eforturile de restabilire a climei, extinderea educaţiei de mediu şi construirea unei economii ecologice durabile, astfel încât lumea să iasă din pandemie mai puternică, mai inteligentă şi mai sigură.Fiecare dintre noi, atât eu, cât şi colegii mei, ca şi fiecare cetăţean ar trebui să fim conştienţi că putem adopta o serie de măsuri de protecţie care acoperă o gamă largă de domenii:
protejarea resurselor de apă, păduri, terenuri;
gestionarea şi reutilizarea apelor uzate, utilizarea de dispozitive anti-dispersie;
reducerea consumului de energie prin utilizarea de energii alternative;
gestionarea deşeurilor organice şi a produselor vegetale în scopul protecţiei mediului.
Aşa cum viaţa unei plante începe cu speranţă, trebuie să profităm cu toţii de această ocazie unică, în fiecare an, împreună, să construim o lume mai sigură, mai echitabilă şi mai durabilă, nu pentru alţii, dar pentru noi. Doresc ca şi colegii, şi prietenii, şi fiecare cetăţean să încerce să reducă poluarea măcar într-o zi pe an!
Nu există răspunsuri