Doamna deputat AUR Raisa Enachi a declarat că este momentul ca decidenţii politici să pună pe masa discuţiilor ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în Statele Unite ale Americii.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care vicepreşedintele american, Kamala Harris, efectuează vineri, 11 martie, o vizită oficială la Bucureşti pentru prima dată de la preluarea mandatului.
Raisa Enachi subliniază că România s-a dovedit a fi un aliat de nădejde al Statelor Unite ale Americii şi oferă exemple în acest sens, astfel că, pe cale de consecinţă, suntem îndreptăţiţi să cerem urgentarea procedurii de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români.
Redăm mai jos punctul de vedere al doamnei deputat AUR Raisa Enachi: „Pentagonul a anunţat luna trecută că va desfăşura o escadrilă Stryker de aproximativ 1.000 de soldaţi suplimentari în România, ţară membră NATO, ca parte a eforturilor Administraţiei Biden de a consolida prezenţa militară a NATO pe flancul său estic. În cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de a se coordona îndeaproape şi pentru a gestiona situaţia de securitate din prezent care afectează securitatea euro-atlantică, în special în zona Mării Negre. Vulnerabilitatea României în contextul acţiunilor Rusiei în Marea Neagră îi îngrijorează pe oficialii americani. De asemenea, în acest context al războiului din Ucraina, Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că 5 milioane de persoane ar putea părăsi Ucraina, ceea ce ar putea fi considerată cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Chiar dacă România, populaţia noastră a dat dovadă de umanitate în privinţa refugiaţilor de război din Ucraina, printr-o mobilizare exemplară în a ajuta mamele şi copiii refugiaţi, este bine să reamintim Statelor Unite că au luat încă de anul trecut în considerare adăugarea a patru ţări, între care şi România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (Visa Waiver) care permite, în anumite condiţii, deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. Solicităm urgentarea acestei proceduri”.
Reamintim că autorităţile române au depus eforturi ca ţara noastră să fie acceptată în Programul Visa Waive, însă fără rezultat.
Nu există răspunsuri