Ca şi în anii precedenţi, ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor de anul acesta lansează 16 zile de activism care se vor încheia pe 10 decembrie 2021 – ziua care comemorează Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.
De la izbucnirea infecţiei cu coronavirus COVID-19, numărul cazurilor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, continuă să crească. Restricţiile privind circulaţia, dificultăţile financiare şi incertitudinea nu trebuie lasate să încurajeze criminalii, atât cei de acasă, cât şi a celor din on-line. Trebuie să rămânem total intoleranţi la o astfel de violenţă sub toate formele ei.
Violenţa împotriva femeilor este în continuare un obstacol în calea realizării egalităţii, dezvoltării, păcii, precum şi pentru îndeplinirea drepturilor omului ale femeilor şi fetelor. Aproape una din trei femei a fost abuzată de-a lungul vieţii. În vremuri de criză, numărul creşte, aşa cum s-a observat în timpul pandemiei de COVID-19 şi a crizelor umanitare recente, a conflictelor şi a dezastrelor climatice. Din cauza impunităţii, tăcerii, stigmatizării şi ruşinii care o înconjoară, violenţa împotriva femeilor şi fetelor este una dintre cele mai frecvente, persistente şi teribile abuzuri ale drepturilor omului în societatea noastră de astăzi. Este posibil şi necesar să se evite. Violenţa împotriva femeilor şi fetelor noaştre, inclusiv traficul de copii, este o problemă de sănătate şi siguranţă publică bazată pe lipsa unor servicii educaţionale echitabile şi de înaltă calitate şi, bineînţeles, pe un grad ridicat de sărăcie agravat de lipsa investiţiilor publice. Monitorizarea politicilor guvernamentale şi angajamentelor bugetare este o modalitate importantă de a stimula responsabilitatea faţă de milioane de femei şi fete supuse violenţei. Ne aşteptăm ca noul guvern să îşi îndeplinească angajamentele – şi să le construiască.
Este momentul să impulsionăm acţiunile pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor şi fetelor din întreaga lume.
Nu există răspunsuri