Radu Grădinaru – interpelare către Ministerul Culturii – Administrația dezastruoasă a clădirilor de patrimoniu din municipiul Botoșani

Adresată: Domnului Lucian ROMAȘCANU, Ministru al Culturii

De către:  Radu Vicențiu GRĂDINARU, deputat ales în circumscripția electorală nr. 7 Botoșani

Obiectul interpelării: Administrația dezastruoasă a clădirilor de patrimoniu din municipiul Botoșani

Stimate Domnule Ministru,

          Municipiul Botoșani este unul cu o bogată istorie. Încă din secolul al XIX-lea, Botoșaniul era definit de istorici drept un centru cultural ce oferea României mari nume. A fost, de asemenea, o bijuterie a Moldovei, un oraș înfloritor cu o economie rodnică și cu o infrastructură în continuă dezvoltare, fiind fruntaș printre orașele întregii țări.

           Multe clădiri emblematice din municipiul Botoşani, clădiri care reprezintă adevărate mărturii ale istoriei orașului, sunt lăsate să se prăbușească. Administrația publică locală a eșuat lamentabil în ceea ce privește reabilitarea și repunerea în circuitul cultural a acestor adevărate repere istorice! Deși ar putea reprezenta surse de venit pentru economia și turismul local, nu există niciun demers prin care să se dorească preluarea imobilelor aflate pe lista monumentelor istorice din mediul privat de către stat. Privatizările păguboase ale monumentelor istorice iau, toate, același drum – firmele private nu au voie, în mod legal, să intervină în construcția acestora, astfel că le lasă să se prăbușească tocmai pentru a valorifica, apoi, terenul rămas prin blocuri de locuințe, ridicate peste noapte, iar cele care aparțin, deja, municipiului au aceeași soartă, aceea de a se prăbuși de la sine.   

          Deoarece botoșănenii și-au exprimat regretul constant pentru lipsa de interes în repunerea în valoare a clădirilor istorice din municipiul Botoșani, vă adresez următoarele întrebări:

  1. De ce nu se iau măsuri pentru scăderea numărului clădirilor istorice aflate în proprietate privată și pentru trecerea acestora sub administrarea Consiliul Local, pentru a servi comunității locale?

2. De ce acordarea titlului de monument istoric nu presupune, în mod legal, o responsabilitate obligatorie asumată de proprietar, în vedere conservării și îngrijirii speciale a clădirii?

3. De ce, în cadrul proiectului Planul Național de Restaurare, proiect al Ministerului Culturii, nu există sancțiuni pentru lipsa de finalitate a proiectelor pentru care s-au alocat fonduri?

4. De ce nu se iau măsuri pentru amendarea celor ce vandalizează astfel monumentele istorice, având în vedere că degradarea acestora reprezintă o încălcare a legii? De asemenea, de ce nu se iau măsuri pentru conservarea clădirilor și repararea daunelor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]