Pușcașu Florin – interpelare către Guvernul României – Ce soluții aveți pentru momentul încetării plafonării și compensării prețurilor la energie? La ce data va fi aprobată o Strategie Energetică a României în folosul românilor?

Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Marcel Ciolacu

De către:  Deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin, circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul interpelării: Ce soluții aveți pentru momentul încetării plafonării și compensării prețurilor la energie? La ce data va fi aprobată o Strategie Energetică a României în folosul românilor?

Domnule Prim-Ministru,

Prețul energiei și a gazelor a explodat, cu grave consecințe asupra cetățenilor români și a economiei noastre! Astfel, cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România la o creștere a facturilor ce nu poate fi suportată de consumatori.

Soluția temporară de plafonare și compensare a prețurilor se apropie de sfârșit.

Câtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor care distorsionează piața energiei și câtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea gazului românesc, românii sunt condamnați la sărăcie.

Solicităm elaborarea unei Strategii Energetice a României care să fie făcută de o comisie parlamentară în colaborare cu experți, profesori universitari și specialiști ai executivului, care să țină seama de resursele României și de provocările globale!  

Această Strategie trebuie să conțină creşterea capacităților de producție a energiei electrice regenerabile, dar şi în sprijinul consumatorilor vulnerabili.

Trebuie să ne preocupe foarte mult modul în care companiile care sunt în subordinea Ministerului Energiei desfășoară un management adecvat, corect și performant. Un element care trebuie, de asemenea, luat în considerare este un plan de acțiune pe zile, luni și ani de implementare a acestei strategii.

Strategia trebuie să răspundă la problemele momentului respectiv cum rezolvăm problema contractelor extrem de avantajoase pentru anumite firme, a sinecurilor bazate pe corupție, în timp ce românii sunt puși să plătească prețuri de 3-4 ori mai mari.

Un exemplu scandalos este cel al contractelor semnate de Electrica Furnizare SA cu Lidl și Kaufland care au primit curent electric la prețul de 260,52 lei pe MWh pentru tot anul 2021, în timp ce clienții casnici au primit în aprilie 2021 următoarele oferte de contract:

  • Piata Concurențială Stabil 30 – cu 747 de lei pe MWh;
  • Piata Concurențială 3 în 1 – 822 de lei pe MWh;
  • Serviciul Universal – 761 de lei pe MWh.

Față de această situație propunem următoarele măsuri pe termen scurt:

  1. Infiinţarea „coşului național de energie” din energia produsă de companiile la care statul român este acţionar. Stabilirea „prețului de referinţă” al energiei pe baza „coşului național de energie”, nivel de la care se stabileşte prin lege marja de profit pe care companiile private o pot adăuga şi, implicit, nivelul de taxare suplimentară pe care statul o aplică peste marja de profit stabilită de lege.

2. Limitarea profitului într-o marjă definită prin lege şi taxarea suplimentară substanțială a acestuia peste respectiva marjă (sumele provenite din taxarea suplimentară a profitului pot reprezenta o sursă importantă atât pentru finanțarea investițiilor destinate creşterii capacităților de producție a energiei electrice regenerabile, dar şi în sprijinul consumatorilor vulnerabili).

3. Reducerea TVA-ului la energie și gaz.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Ce soluții aveți pentru momentul încetării plafonării și compensării prețurilor la energie? La ce data va fi aprobată o Strategie Energetică a României în folosul românilor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]