Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Marcel Ciolacu
De către: Deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin, circumscripția electorală nr. 35, Suceava
Obiectul interpelării: Ce soluții aveți pentru momentul încetării plafonării și compensării prețurilor la energie? La ce data va fi aprobată o Strategie Energetică a României în folosul românilor?
Domnule Prim-Ministru,
Prețul energiei și a gazelor a explodat, cu grave consecințe asupra cetățenilor români și a economiei noastre! Astfel, cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România la o creștere a facturilor ce nu poate fi suportată de consumatori.
Soluția temporară de plafonare și compensare a prețurilor se apropie de sfârșit.
Câtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor care distorsionează piața energiei și câtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea gazului românesc, românii sunt condamnați la sărăcie.
Solicităm elaborarea unei Strategii Energetice a României care să fie făcută de o comisie parlamentară în colaborare cu experți, profesori universitari și specialiști ai executivului, care să țină seama de resursele României și de provocările globale!
Această Strategie trebuie să conțină creşterea capacităților de producție a energiei electrice regenerabile, dar şi în sprijinul consumatorilor vulnerabili.
Trebuie să ne preocupe foarte mult modul în care companiile care sunt în subordinea Ministerului Energiei desfășoară un management adecvat, corect și performant. Un element care trebuie, de asemenea, luat în considerare este un plan de acțiune pe zile, luni și ani de implementare a acestei strategii.
Strategia trebuie să răspundă la problemele momentului respectiv cum rezolvăm problema contractelor extrem de avantajoase pentru anumite firme, a sinecurilor bazate pe corupție, în timp ce românii sunt puși să plătească prețuri de 3-4 ori mai mari.
Un exemplu scandalos este cel al contractelor semnate de Electrica Furnizare SA cu Lidl și Kaufland care au primit curent electric la prețul de 260,52 lei pe MWh pentru tot anul 2021, în timp ce clienții casnici au primit în aprilie 2021 următoarele oferte de contract:
- Piata Concurențială Stabil 30 – cu 747 de lei pe MWh;
- Piata Concurențială 3 în 1 – 822 de lei pe MWh;
- Serviciul Universal – 761 de lei pe MWh.
Față de această situație propunem următoarele măsuri pe termen scurt:
- Infiinţarea „coşului național de energie” din energia produsă de companiile la care statul român este acţionar. Stabilirea „prețului de referinţă” al energiei pe baza „coşului național de energie”, nivel de la care se stabileşte prin lege marja de profit pe care companiile private o pot adăuga şi, implicit, nivelul de taxare suplimentară pe care statul o aplică peste marja de profit stabilită de lege.
2. Limitarea profitului într-o marjă definită prin lege şi taxarea suplimentară substanțială a acestuia peste respectiva marjă (sumele provenite din taxarea suplimentară a profitului pot reprezenta o sursă importantă atât pentru finanțarea investițiilor destinate creşterii capacităților de producție a energiei electrice regenerabile, dar şi în sprijinul consumatorilor vulnerabili).
3. Reducerea TVA-ului la energie și gaz.
Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:
Ce soluții aveți pentru momentul încetării plafonării și compensării prețurilor la energie? La ce data va fi aprobată o Strategie Energetică a României în folosul românilor?
Nu există răspunsuri