Protejarea drepturilor minorității românești este deopotrivă obligația Guvernului României și condiția integrării europene a Ucrainei

AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului României să își îndeplinească obligațiile prevăzute în Constituție la art. 7 precum și în Legea nr. 299 din 2007 și alte acte normative, privind sprijinul acordat românilor din afara granițelor și păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.

Totodată, Guvernul României să solicite Ucrainei respectarea tratatelor Uniunii Europene, a Cartei fundamentale a drepturilor a UE și alte documente și prevederi ale dreptului comunitar privind protecția drepturilor minorităților etnice, a diversității culturale, religioase și lingvistice.

România este susținătoarea integrării europene a Ucrainei, stat care a dobândit calitatea de candidat la aderarea la UE. În acest context, AUR cere Guvernului României să explice partenerilor ucraineni că aderarea la UE a unui stat candidat este condiționată de îndeplinirea criteriilor stabilite de Consiliul European de la Copenhaga în 1993 și întărite de Consiliul European de la Madrid în 1995, primul și cel mai important criteriu de la Copenhaga fiind respectarea drepturilor minorităților. Un asemenea demers al Guvernului României ar fi menit să accelereze parcursul european al Ucrainei.

Ne exprimăm dezamăgirea că în privința protecției drepturilor și identității românilor din Ucraina, Guvernul României a ales să abordeze în discuția cu președintele Ucrainei doar subiectul denumirii limbii, deși minoritatea românească se confruntă și cu alte probleme grave, în primul rând încălcarea dreptului la educație în limba maternă și a dreptului la libertate religioasă.

Respingem pretextele invocate constant de partea ucraineană privind impunerea așa-zisei limbi moldovenești, între care dreptul unei persoane la autoidentificare, pentru că problema constă în politica de stat a Ucrainei și în presiunile autorităților ucrainene asupra minorității românești pentru impunerea așa-zisei limbi moldovenești, nicidecum în dreptul unei persoane de a numi după cum dorește limba sa maternă.

Ucraina a fost o victimă a ocupației sovietice și este în prezent obiectul agresiunii Federației Ruse. Din aceste motive Ucraina trebuie să renunțe la invocarea argumentelor moștenite din arsenalul sovietic și rusesc, privind negarea identității românești și înlocuirea ei cu falsa identitate moldovenească.

În mod arbitrar, URSS a decis ca locuitorii teritoriilor care au aparținut Austro-Ungariei și României, adică Maramureșul de peste Tisa, Bucovina de Nord și Ținutul Herței să fie considerați români, iar cei din teritoriile care au aparținut Imperiului Țarist, adică Basarabia, să fie considerați moldoveni.

Ucraina menține această diviziune artificială impusă de sovietici și îi consideră în continuare moldoveni pe românii din sudul Basarabiei.

Ucraina consideră pe bună dreptate că pentru siguranța sa si pentru stabilitatea regională regimul separatist de la Tiraspol constituie un pericol. Însă doar regimul de la Tiraspol, cel mai reacționar bastion al imperialismului rusesc, mai recunoaște si impune așa-zisa limbă moldovenească alături de Ucraina. Este o asociere nefericită si nepotrivită pentru un stat cu aspirații euro-atlantice cum este Ucraina. Reamintim că Republica Moldova recunoaște că denumirea limbii de stat este limba română.

Războiul declanșat în 1992 de către imperialismul rusesc este de aceeași natură cu agresiunea nejustificată si neprovocată asupra Ucrainei, care se desfășoară în prezent.

Pretextul războiului declanșat în 1992 de către structurile imperiale împotriva Republicii Moldova a fost că denumirea de limbă română în locul limbii moldovenești și adoptarea limbii române de către Republica Moldova ar fi vizat schimbări teritoriale.

Ne exprimăm surprinderea că partea ucraineană ar putea avea o mentalitate asemănătoare cu separatiștii de la Tiraspol.

În cadrul declarațiilor date presei, președintele Volodimyr Zelenski, aflat la București, a fost întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască inexistența limbii moldovenești și a început răspunsul său prin a spune “Unii oameni ar spune că Moldova este România”.

Ne surprinde retorica similară cu cea a reprezentanților imperialismului rusesc. De asemenea, ne afirmăm convingerea că un stat democratic și cu aspirații europene nu poate refuza acordarea de drepturi minorităților de pe teritoriul său sub pretextul că ar duce la modificarea frontierelor.

România și-a manifestat solidaritatea cu Ucraina supusă agresiunii ruse și îi acordă asistența pe toate planurile. De aceea ne întristează și considerăm inadecvate declarațiile de la București ale președintelui Zelenski precum că subiectul protecției minorităților ar fi o diversiune a propagandei rusești, precum și menționarea comunităților rusești din Donbas în contextul discuției despre limba română și minoritatea românească din Ucraina.

Pe parcursul derulării anunțatului parteneriat strategic cu Ucraina și sprijinului pentru integrarea europeană acordat acestui stat, Guvernul României are obligația să monitorizeze respectarea drepturilor minorității românești.

Spre surprinderea noastră, partea ucraineană nu pare să considere că este o obligație a sa și o condiție a aderării la comunitatea de valori euro-atlantică, din moment ce președintele Zelenski a încercat să minimalizeze problema și să o ducă în derizoriu cu afirmații de genul “nu este nicio problemă globală”, “pentru mine nu este o problemă presantă” sau “decizia va face toată lumea fericită”.

România nu are nevoie să o “fericească” cineva și respectarea drepturilor minorităților nu este un favor pe care i-l acordă un stat străin, ci o obligație fundamentală a statului care dorește să adere la marea comunitate de valori euroatlantică.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
Importanți lideri conservatori din Europa îl susțin pe liderul AUR, George Simion, în cursa pentru Cotroceni. Printre ei se află și Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului „Lege și Justiție”, din Polonia, care a transmis, de altfel, un videoclip în care își arată aprecierea față de lupta pe […]
În vizita sa în Munchen cu ocazia Campionatului European de Fotbal, George Simion s-a întâlnit și cu românii stabiliți în Germania, cărora le-a mulțumit pentru susținere și le-a vorbit despre sistemul corupt care a acaparat țara. „Mulțumesc că ne-ați votat, mulțumesc că mulți dintre voi sunteți […]
Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]