Cu prilejul zilei de 10 octombrie, dedicată promovării produselor agroalimentare româneşti şi producătorului român, AUR a chemat reprezentanții autorităților publice centrale și locale din domeniul agricol, asociațiilor patronale, antreprenorilor, organizațiilor profesionale, cooperativelor, fermierilor, să discute în vederea identificării de soluții cu privire la producerea și valorificarea produselor agroalimentare românești.
Acum, cât nu e prea târziu, e vremea solidarității, a opiniei specialiștilor, a implicării tuturor celor care activează în acest domeniu și în primul rând a fermierului român, a cărui voce trebuie să se facă auzită.
AUR a alocat o parte cuprinzătoare din programul său de guvernare dezvoltării agriculturii în România. Suntem conștienți de potențialul uriaș pe care îl are țara noastră în ceea ce privește producția agricolă, dar și de provocările cu care se confruntă sectorul agricol în prezent.
Ne dorim ca România să devină un pol al producției agricole în Europa și suntem hotărâți să luăm măsuri concrete pentru a realiza acest obiectiv.
În debutul dezbaterii, președintele AUR, George Simion, a afirmat că AUR își dorește să lucreze împreună cu profesioniștii din domeniul agricol pentru a găsi soluțiile necesare pentru agricultura românească. „Această guvernare, ca toate celelalte, a avut un început și o să aibă, mai devreme sau mai târziu, un sfârșit. Și vrem să avem parteneri în dumneavoastră pentru politicile agricole. O parte dintre ele le găsiți în programul nostru de guvernare, dar suntem numai ochi si urechi să ascultăm ceea ce aveți de spus”.
Președintele AUR a criticat Guvernul PSD-PNL pentru că nu a luat măsuri pentru a interzice importul de produse agroalimentare din Ucraina. „Toate țările din jurul nostru, Polonia, Ungaria, Slovacia, interzic produsele agroalimentare din Ucraina pentru că deranjează echilibrul, și așa fragil, care există pe piața unică europeană. Noi ce facem? Inventăm un proces de autorizare a acestor produse. E de noaptea minții, din punctul meu de vedere”.
Sorin CHELMU, Prof. univ. dr., a afirmat, în intervenția avută, că producția agroalimentară scade constant sau are un acces limitat pe piață.
„Spunea cineva în trecut că cei care controlează hrana, controlează lumea. Aș vrea să completez: cei care controlează informația despre hrană, influențează lumea, îngrijorare pe care o resimțim cu toții vis-a-vis de viitorul hranei umane, care nu de puține ori devine stres zilnic și pe termen lung – se transformă în teamă legată de ziua de mâine. O putem vedea cu toții frecvent în ochii celor de lângă noi. (…)
În ultimii ani, infrastructura de irigații s-a degradat ireversibil și am ajuns la punctul critic. În ultimii ani, spațiul împădurit s-a redus semnificativ. Suntem, iarăși, aproape de punctul critic. Producția agroalimentară scade constant sau are un acces limitat pe piață. Din acest punct de vedere, vulnerabilitatea populației față de o criză a alimentelor se apropie alarmant de punctul critic. Dincolo de toate scenariile, mai degrabă pesimiste decât optimiste, de toate evenimentele nefericite care apar, de evoluțiile alarmante ale prețurilor și producțiilor de alimente la nivel mondial care întunecă viitorul, suntem aici să identificăm punctele critice dincolo de care nu vom mai avea soluții, să stabilim măsurile necesare de reacție și protecție, dar mai ales să ne asumăm responsabilitatea acțiunii”, a spus Sorin Chelmu.
În cadrul dezbaterii, Valeriu TABĂRĂ a precizat că toate partidele politice ar trebui să aibă în plan acest sector de o importanță colosală pentru România, și anume agricultura românească.
„Faptul că se ia în dezbatere sectorul agricol într-o zi care marchează, sau ar trebui să marcheze, o tradiție, realizări excepționale în ceea ce înseamnă producția agroalimentară în România, este un alt factor care reprezintă o importanță deosebită. Cred că toate partidele politice ar trebui să aibă în plan acest sector de o importantă colosală pentru România. (…)
Problema de siguranță și de securitate alimentară a unei țări, a unei comunități mari, nu este pusă pentru o zi sau două, ci este pusă pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp. Faptul că discutăm, din păcate rămânem la factorul de discuție, problemele agriculturii României și a ceea ce înseamnă siguranța alimentară a acestei țări este un lucru bun, dar numai la discuții, nu rămânem cu foarte mult. Eu întreb, având în vedere acel bilanț negativ al balanței comerciale cu produse agroalimentare, câte dintre produsele pe care le avem sau pe care le consumăm zilnic sunt românești? E o întrebare. Și dacă strategiile pe care noi le facem și le implementăm chiar la această dată sunt cu adevărat românești și ne răspund principiilor pentru care investim bani în ele. (…)
M-aș bucura sincer dacă acest dialog ar continua. De altfel, la nivelul Academiei dorim să deschidem un dialog cu conducerile partidelor politice din România, pentru a vedea ce putem face mai departe și care este, nu sarcina partidelor, noi cu ce putem participa ca să putem îmbogăți programe care să ne poată aduce, la nivel de performanță și mai ales de competitivitate și de funcționalitate economică. Dacă rămânem în acest deficit, România este singura putere care trăiește din import”, a spus Valeriu TABĂRĂ, Prof. univ. emerit dr.ing.dr.h.c, Președinte ASAS.
Nu există răspunsuri