Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat miercuri, 22 noiembrie, dezbaterea cu tema „PNRR – un dezastru național în așteptare?”.
De peste doi ani, reprezentanții statului român încearcă să obțină fonduri în cuantum de 29 de miliarde de euro, acordate de Uniunea Europeană prin bine-cunoscutul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dar, știm cu toții că, din totalul acestei sume, jumătate o vom înapoia! Astfel că pentru a accesa cei cca. 16 mld. de euro, România a trebuit să fie de acord cu o serie de așa-numite „reforme”, care se referă la mai multe sectoare, precum cel al sistemului de pensii, al educației, al sănătății, al politicii fiscale, al salariilor bugetarilor, al justiției, al administrației publice, al decarbonizării, al promovării energiei regenerabile ș.a.m.d.
Președintele AUR, George Simion, a declarat, în cadrul dezbaterii, că România se află în acest moment pe o foaie de parcurs, care, în opinia sa, duce la desuveranizarea țării.
„Este vorba de acel PNRR care se tot renegociază, dar al cărui text original, asumat de România, nu e de găsit, ca multe alte documente importante, bănuiesc. Este vorba de acel PNRR în care am fost anunțați că vom primi bani europeni, dar, de fapt, a trebuit să mărim contribuția noastră la Înalta Poartă și la Comisia Europeană. Este vorba despre niște bani, jumătate dintre ei îi luăm împrumut. Este vorba despre niște bani din care, pentru dezvoltarea României, concret, primim prea puțin din cauza felului în care a fost gândit, în care a fost trimis, din felul în care este validat.
Era o metodă de a păcăli, folosind reflexele primare, bățul și morcovul. În opinia mea, la asta sunt folosiți banii aceștia din PNRR în momentul acesta: să ne atragă pentru ca ulterior să fim direcționați, corijati, în direcțiile în care se dorește”, a precizat George Simion.
Acesta a precizat că AUR a fost singurul partid parlamentar care a refuzat să voteze pentru mărirea alocării de sume la Euratom, mijlocul prin care s-a constituit acest fond pentru PNRR.
„Am părăsit sala. Era nevoie de două treimi din numărul de parlamentari prezenți. PSD-ul a votat cot la cot cu celelalte formațiuni și acum dă vina că a fost prost scris. Și la noi, în Camera Deputaților, și la Senat ni se spune: nu avem ce face, trebuie să votăm, e jalon în PNRR. Sunt sute de astfel de legi care sunt jaloane în PNRR și noi trebuie să le votăm. Exemplul de luni – de asta a fost vot final luni pe legea pensiilor, pentru că expiră termenul. Noi suntem, în momentul acesta, pe o foaie de parcurs, care, în opinia mea pe care mi-o mențin, duce la desuveranizarea țării, a subliniat George Simion.
Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a spus că, în opinia sa, în privința PNRR este o problemă de abordare din partea politicienilor români: daca se pun în pozitia de slugă sau nu.
„Noi putem să folosim acești bani pentru a ne întări suveranitatea. Până la urmă sunt bani la care românii cotizează și este dreptul nostru de stat cu drepturi depline în cadrul UE. Faptul că cei de la București preferă să își urmărească doar propriile interese nu înseamnă că nu putem să folosim aceste sume pentru dezvoltarea țării. Mai mult decât atât cred că ar fi fost o bună ocazie să ieșim din criză folosind aceste sume, însă din aproximativ 30 de miliarde de euro, după aproape 2 ani, România a reușit să atragă în BNR undeva la 9 miliarde, dar de folosit sub 1 miliard. De ce? Pentru că UE trimite banii, însă ca Guvernul să îi poată folosi trebuie să îndeplinească niște condiții și să depună proiecte. Pot să vă spun și în calitate de proiectant că azi nu sunt proiecte. Dacă astăzi nu sunt proiect (…) înseamnă că suntem la 2 ani distanță să începem să cheltuim sume importante. În acest ritm, probabil că undeva peste 15 ani vom reuși să cheltuim cele 30 de miliarde din PNRR”, a afirmat prim-vicepreședintele AUR.
Marius Lulea a mai atras atenția asupra unei declarații recente a premierului Marcel Ciolacu, cel care spunea că nu găsește documentul cu PNRR.
„Vă dați seama în ce țară trăim? Nu doar că nu l-au văzut niciodată, pentru că în Parlament țin minte că atunci când au venit nu au văzut acest document, ci doar l-au votat, iar PSD este cel care a girat acest document, dar acum vin să ne spună că nu găsesc documentul pe care doresc să îl negocieze, dar PSD spunea că negociază în acest timp. Păi ce negocia dacă el nici măcar nu a văzut documentul? Acești indivizi nu știu nici măcar ce au în ogradă”.
Nu există răspunsuri