PNRR – un dezastru național în așteptare?

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat miercuri, 22 noiembrie, dezbaterea cu tema „PNRR – un dezastru național în așteptare?”.

De peste doi ani, reprezentanții statului român încearcă să obțină fonduri în cuantum de 29 de miliarde de euro, acordate de Uniunea Europeană prin bine-cunoscutul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dar, știm cu toții că, din totalul acestei sume, jumătate o vom înapoia! Astfel că pentru a accesa cei cca. 16 mld. de euro, România a trebuit să fie de acord cu o serie de așa-numite „reforme”, care se referă la mai multe sectoare, precum cel al sistemului de pensii, al educației, al sănătății, al politicii fiscale, al salariilor bugetarilor, al justiției, al administrației publice, al decarbonizării, al promovării energiei regenerabile ș.a.m.d.

Președintele AUR, George Simion, a declarat, în cadrul dezbaterii, că România se află în acest moment pe o foaie de parcurs, care, în opinia sa, duce la desuveranizarea țării.

„Este vorba de acel PNRR care se tot renegociază, dar al cărui text original, asumat de România, nu e de găsit, ca multe alte documente importante, bănuiesc. Este vorba de acel PNRR în care am fost anunțați că vom primi bani europeni, dar, de fapt, a trebuit să mărim contribuția noastră la Înalta Poartă și la Comisia Europeană. Este vorba despre niște bani, jumătate dintre ei îi luăm împrumut. Este vorba despre niște bani din care, pentru dezvoltarea României, concret, primim prea puțin din cauza felului în care a fost gândit, în care a fost trimis, din felul în care este validat.

Era o metodă de a păcăli, folosind reflexele primare, bățul și morcovul. În opinia mea, la asta sunt folosiți banii aceștia din PNRR în momentul acesta: să ne atragă pentru ca ulterior să fim direcționați, corijati, în direcțiile în care se dorește”, a precizat George Simion.

Acesta a precizat că AUR a fost singurul partid parlamentar care a refuzat să voteze pentru mărirea alocării de sume la Euratom, mijlocul prin care s-a constituit acest fond pentru PNRR.

„Am părăsit sala. Era nevoie de două treimi din numărul de parlamentari prezenți. PSD-ul a votat cot la cot cu celelalte formațiuni și acum dă vina că a fost prost scris. Și la noi, în Camera Deputaților, și la Senat ni se spune: nu avem ce face, trebuie să votăm, e jalon în PNRR. Sunt sute de astfel de legi care sunt jaloane în PNRR și noi trebuie să le votăm. Exemplul de luni – de asta a fost vot final luni pe legea pensiilor, pentru că expiră termenul. Noi suntem, în momentul acesta, pe o foaie de parcurs, care, în opinia mea pe care mi-o mențin, duce la desuveranizarea țării, a subliniat George Simion.  

Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a spus că, în opinia sa, în privința PNRR este o problemă de abordare din partea politicienilor români: daca se pun în pozitia de slugă sau nu.

„Noi putem să folosim acești bani pentru a ne întări suveranitatea. Până la urmă sunt bani la care românii cotizează și este dreptul nostru de stat cu drepturi depline în cadrul UE. Faptul că cei de la București preferă să își urmărească doar propriile interese nu înseamnă că nu putem să folosim aceste sume pentru dezvoltarea țării. Mai mult decât atât cred că ar fi fost o bună ocazie să ieșim din criză folosind aceste sume, însă din aproximativ 30 de miliarde de euro, după aproape 2 ani, România a reușit să atragă în BNR undeva la 9 miliarde, dar de folosit sub 1 miliard. De ce? Pentru că UE trimite banii, însă ca Guvernul să îi poată folosi trebuie să îndeplinească niște condiții și să depună proiecte. Pot să vă spun și în calitate de proiectant că azi nu sunt proiecte. Dacă astăzi nu sunt proiect (…) înseamnă că suntem la 2 ani distanță să începem să cheltuim sume importante. În acest ritm, probabil că undeva peste 15 ani vom reuși să cheltuim cele 30 de miliarde din PNRR”, a afirmat prim-vicepreședintele AUR.

Marius Lulea a mai atras atenția asupra unei declarații recente a premierului Marcel Ciolacu, cel care spunea că nu găsește documentul cu PNRR.

„Vă dați seama în ce țară trăim? Nu doar că nu l-au văzut niciodată, pentru că în Parlament țin minte că atunci când au venit nu au văzut acest document, ci doar l-au votat, iar PSD este cel care a girat acest document, dar acum vin să ne spună că nu găsesc documentul pe care doresc să îl negocieze, dar PSD spunea că negociază în acest timp. Păi ce negocia dacă el nici măcar nu a văzut documentul? Acești indivizi nu știu nici măcar ce au în ogradă”.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]