Adresată:
Domnului Cătălin PREDOIU, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne
De către: Deputat Petru-Gabriel NEGREA
Circumscripția electorală: nr. 35 Suceava
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 26.03.2025
Obiectul întrebării: Situația examenelor pentru obținerea permisului de conducere
Stimate domnule Ministru,
În timpul audierilor în cadrul birourilor parlamentare pe care le-am deschis în patru orașe ale județului, mai mulți elevi și instructori ai școlilor de șoferi mi-au semnalat o situație care ține de competența dumneavoastră. Este vorba despre susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere, care se desfășoară exclusiv în municipiul Suceava.
Până în urmă cu câțiva ani, examenele pentru dobândirea permisului de conducere se organizau, prin rotație, în principalele orașe ale județului, după un grafic care era anunțat din timp și cunoscut, astfel, de toți cei interesați. Acum, aceste examene se organizează numai în municipiul Suceava. Examinatorii – și ei puțini, doar câțiva în tot județul – programează traseele pe aceleași rute aglomerate, spre exasperarea participanților la trafic și disconfortul elevilor și instructorilor.
După cum știți, județul Suceava este unul din cele mai întinse din țară, cu o geografie dificilă, ceea ce face ca deplasările să fie deosebit de anevoioase. Vă rog imaginați-vă un instructor care trebuie să aducă la examen, de la Panaci sau Gura Haitii, cale de 140-150 de kilometri, patru elevi într-o singură mașină, cu toții fiind programați pentru prezență la ora 08:00. În această situație, ipotetică dar foarte plauzibilă, în ziua examenului sunt programați încă 100-200 de candidați din tot județul, pe același traseu.
Având în vedere cele de mai sus, vă solicit să clarificați următoarele aspecte:
1. Care sunt motivele pentru care examenele pentru dobândirea permisului de conducere se desfășoară exclusiv în Municipiul Suceava?
2. Care sunt condițiile ce se îndeplineau în perioada când aceste examene se organizau, prin rotație, în principalele orașe ale județului și ce schimbări au intervenit, de natură să facă imposibilă deplasarea examinatorilor?
3. Care este numărul polițiștilor examinatori din județul Suceava și dacă acest număr vi se pare acoperitor pentru nevoile județului?
4. În scurta perioadă de timp de când ocupați funcția de prefect al județului Suceava vi s-a adus la cunoștință faptul că aceasta este o problemă serioasă cu care se confruntă atât instructorii auto cât și elevii/candidații?
5. Ați analizat eventualitatea ca examenele pentru dobândirea permisului de conducere să fie organizate și în alte orașe, iar dacă da, în ce orizont de timp se va împlementa această măsură?
Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.
Comments are closed