Adresată:
Domnului Sorin GRINDEANU, Ministru al Transporturilor și Infrastructurii
De către: Deputat Petru-Gabriel NEGREA
Circumscripția electorală: nr. 35 Suceava
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 11.03.2025
Obiectul întrebării: Lipsa locomotivelor pentru trenurile de călători către regiunea Moldova
Stimate domnule Ministru,
Este bine cunoscută situația precară a sistemului feroviar din România, atât în ceea ce privește infrastructura, cât și serviciile oferite călătorilor.
Dumneavoastră sunteți un ministru foarte activ, vă vedem deseori tăind panglici la porțiuni de șosele și de autostradă. Totuși, prezența dumneavoastră în călătoriile cu trenul este mai puțin vizibilă – și, dacă acest mijloc de transport nu este printre opțiunile dumneavoastră, motivele sunt, probabil, de înțeles.
Așa cum este bine cunoscut, standardul general al serviciilor feroviare din România este unul modest, însă trenurile care deservesc Moldova sunt într-o situație deosebit de critică. Deși această regiune a fost adesea neglijată de decidenți, ea rămâne o parte esențială a țării, având un potențial turistic considerabil. Bucovina, una dintre cele mai frumoase zone ale României, merită o infrastructură de transport pe măsura renumelui său. Probabil că ați vizitat această regiune, dar nu cu trenul – de aceea, vă invităm să o faceți.
Pentru a oferi un exemplu concret: în data de 5 martie 2025, trenul IC 551 București Nord – Suceava a plecat din Gara de Nord cu o întârziere de peste 100 de minute, dintr-un motiv greu de acceptat – lipsa locomotivei. Nu este un caz singular; există numeroase situații în care trenurile sunt blocate în gări sau chiar în câmp din cauza defecțiunilor locomotivelor sau a indisponibilității acestora.
Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm să ne transmiteți:
1. Care este durata anuală cumulată a întârzierilor trenurilor de călători?
2. Considerați că lipsa locomotivelor este un motiv justificabil pentru ca trenurile spre Moldova să nu plece la timp din gară?
3. Ce prioritate au trenurile de călători în România, pe timp de pace? Există o reglementare clară în acest sens?
4. Care considerați că ar fi pragul critic al întârzierilor (exprimat în minute, ore, zile, luni sau ani) la care se cuvine demisia de onoare a ministrului transporturilor?
Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.
Comments are closed