Dintr-o țară care exporta lapte și produse lactate, România a devenit o țară importatoare și o piață de desfacere pentru întreaga Uniune Europeană, cu un deficit comercial – importuri minus exporturi – crescut de aproape 5 ori în ultimii 10 ani, potrivit datelor INS!
Anual, importăm 220 de milioane de litri de lapte din toată Europa – practice, 17 țări exportă pe piața românească și amintesc doar de Ungaria, Cehia, Franța, Belgia, Irlanda, Spania sau Grecia, ca să acopăr o paleta geografică vastă.
Ca să înțelegeți, stimați colegi, cum stăm, cu adevărat, la firul ierbii, ci nu în realitatea politică paralelă, aflată mereu într-o logică electorală defavorabilă cetățeanului, față de momentul 1989, importurile de lapte ale țării noastre au crescut de peste 25 ori., în timp ce producția a scăzut în ultimii 30 de ani la jumătate!
Păi ne mai putem compara noi cu Germania, țară care figurează între cele mai importante 20 pe plan mondial cu o producţie totală de 33,1 milioane de tone, adică peste 8 mii kg/animal şi o producţie medie pe locuitor de aproape 400 litri?! Sau cu Franţa, care ocupă poziţia a doua la nivelul UE cu o producţie de 25,5 milioane de tone, producţia medie pe un animal fiind de 7,2 mii litri şi o producţie medie pe locuitor de peste 390 de litri? Ori cu Polonia, pe care neomarxiștii de la noi o privesc superior, dar care este unul dintre producătorii importanţi la nivel european, realizând o producţie de lapte de 14,2 milioane de tone/an, cu un randament pe animal de 6,4 mii kg şi o producţie medie pe locuitor de 370 de litri?!
Păi, stimați colegi, România, țara de care vă amintiți o dată la 4 ani, când se apropie alegerile, are o producţie de lapte de aproape 4,2 milioane de tone, cu un randament pe animal mult mai mic decât în cazul celorlalte ţări importante din Uniunea Europeană, de numai 3,62 mii tone de lapte, producţia pe locuitor fiind de 215 litri!
Ceea ce înseamnă, cât se poate de clar, că avem o slabă dezvoltare a sectorului zootehnic din România faţă de potenţialul considerabil de care dispunem! În aceste condiţii, randamentele cu mult mai mici decât cele înregistrate în sectorul zootehnic din ţări cu rezultate notabile în domeniul producţiei zootehnice, fac ca România să importe cantităţi semnificative de produse agroalimentare, punând în acest sens o presiune mare asupra balanţei comerciale cu produse agroalimentare!
Aceasta e realitatea, ci nu cea pe care o prezentați în presa cumpărată din bani publici sau din studiourile televiziunilor de partid!
Evident, soluții sunt, dar cine să le aplice, când prin ministere și instituții în local specialiștilor au rămas doar sinecuriștii, finii și finuțele și amantele?
Comments are closed