Adresată: Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Domnului Florin-Ionuț Barbu
De către doamna senator: Luminița PĂUCEAN-FERNANDES
Circumscripția electorală: nr. 34, Sibiu
Grupul parlamentar: ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR
Obiectul întrebării: Măsuri urgente pentru sprijinirea fermierilor români, afectați de febra aftoasă și pesta porcină
STIMATE DOMNULE MINISTRU,
Asociația Pro Agro şi crescătorii de bovine au dat în judecată mai multe instituții ale statului român, printre care Guvernul, ANSVSA și mai multe ministere, pentru că nu au luat măsuri de combatere a febrei aftoase. În opinia acestora, singurul vinovat pentru „această degringoladă” este ANSVSA, care nu a înțeles că trebuie să impună măsuri de minimă securitate, prima fiind interzicerea importurilor de lapte şi produse din carne din țările afectate de febra aftoasă, respectiv Ungaria şi Slovacia. Potrivit reprezentanților fermierilor, pagubele produse de boală în domeniul creșterii animalelor sunt imense, în Europa de Vest folosindu-se metoda de eradicare „culling”, adică omorârea efectivului de animale infectate. „În 8 ani, în România s-au înregistrat peste 7.000 de focare de pestă porcină africană. Aceste 7.000 de focare de pestă porcină africană au făcut ca România să aibă un record la nivel european de peste 80% din focarele confirmate în Europa. Care au fost consecințele? Peste 150.000 de scroafe matcă, efectivul matcă, au fost ucise în acești ani și aproape 2 milioane de porci uciși,” au arătat fermierii. În plus, boala care există de opt ani în România a făcut ca țara să fie complet dependentă de importurile de carne de porc, valoarea acestora fiind în 2023 de peste 1,1 miliarde de euro.
Vicepreședintele APCPR, Sorin Lupașcu, a avertizat că, „există un mare paralelism care se vede între pesta porcină africană şi febra aftoasă”. „Pentru noi, este o chestie de deja-vu. Sunt trei luni mâine de la apariția primului focar de febră aftoasă din Europa, din Germania. Noi am început cu mai bine de 10 ani în urmă să atragem atenția autorităților că pesta porcină africană se apropie de România, este la 2.000 de km, este la 500 de km, este la frontiera cu Moldova, este la nord de deltă… Ce a urmat, știți. Măsuri niciuna şi așa a început. Acum avem trei luni de când a apărut boala în Europa. E adevărat, doar săptămâni de când a început să se apropie. Avem, însă, aproape două luni de când cerem şi încercăm să determinăm responsabilii să ia măsuri împotriva acestei boli. Așa se face că suntem aici, pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat. Spre deosebire de pesta porcină africană, febra aftoasă are un mecanism de răspândire mult mai nenorocit. Afectează mai multe specii, toate ungulatele. Noi, trăim într-o țară în care laolaltă, în comunități sătești, există oi, capre, vaci, porci. Toate aceste animale sunt afectate de această boală, iar intrarea bolii în România este o catastrofă inimaginabilă”, a menționat acesta.
În acest context, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Ce forme de sprijin financiar sunt avute în vedere de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru fermierii afectați de pierderea efectivului de animale în urma acestor boli?
2. Ce planuri are Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a preveni afectarea crescătorilor de animale de răspândirea acestor boli?
3. Având în vedere că, în 2023 România a importat carne de porc în valoare de peste 1,1 miliarde de euro, ce strategii aveți pentru a reduce această dependență și a sprijini producția internă?
4. Cum justificați faptul că, România a înregistrat peste 7.000 de focare de pestă porcină africană în ultimii opt ani, reprezentând peste 80% din totalul focarelor din Europa, fără a se observa o reducere semnificativă a numărului acestora?
Comments are closed