Păucean-Fernandes Luminița – Declarație politică – “Viitorul copiilor noștri încotro?”

Adresată de către doamna senator: Luminița PĂUCEAN-FERNANDES

Circumscripția electorală: Nr. 34, Sibiu

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Şedinţa Senatului din data de: 2 Aprilie 2025


Titlul declaraţiei politice: “Viitorul copiilor noștri încotro?”

Stimați colegi parlamentari,

Serialul „Adolescență coruptă” reprezintă mai mult decât o ficțiune tv  – este un apel artistic la conștientizare, un ecou al realităților dure cu care se confruntă generațiile tinere. Acest mini-serial a devenit un fenomen internațional, dominând clasamentele în 71 de state și acumulând peste 93 de milioane de ore de vizionare. Acest lucru ne spune că nu este doar o poveste despre criminalitate juvenilă, ci o oglindă și un semnal de alarmă asupra degradării educației în societate: lipsa dialogului autentic dintre părinți și copii, absența modelelor parentale și a compromiterii valorilor și moralei creștine. Când nu găsesc apartenență și ghidare sănătoasă, acasă, tinerii se pierd în universuri digitale otrăvitoare, unde masculinitatea toxică sau narcisismul digital îi atuncă în pervertire.

Cine este de vină? Eu cred că toți suntem părtași. Dar durerea cea mai acută este în școli, unde se modelează viitorul. Sunt mai multe cauze, una dintre ele fiind o problemă structurală. Sistemul educațional din UE se confruntă cu scăderea alarmantă a performanțelor, reflectată în testele PISA 2022. De exemplu, România se află într-o poziție critică, cu deficit masiv de profesori calificați, clase supraaglomerate și ponderea mare a cadrelor necalificate în zonele rurale. Am recurs la profesori pensionari pentru a atenua golurile, pentru că salariile mici și condițiile precare continuă să alunge tinerii din profesie.

 Banii nu sunt singura problemă –  volumul excesiv de muncă birocratic și dezechilibrul dintre viața profesională și personală îi determină pe mulți să renunțe. Dacă nu acționăm cât mai repede, vom ajunge la un colaps demografic al corpului didactic, cu consecințe devastatoare.

În ceea ce privește generațiile tinere, un studiu al organizației „Salvați Copiii România” arată că vârsta de acces la rețelele sociale a scăzut la 5 ani, iar aproape jumătate dintre minori petrec peste 6 ore pe zi online. Expunerea excesivă duce la anxietate, izolare și scăderea stimei de sine. Fără o alfabetizare emoțională, tinerii cad în derivă identitară, lăsând platformele să le spună cine sunt. Psihologii recomandă relații de atașament sigure, în care copilul se simte văzut și acceptat, dar cum putem cere asta părinților, care nu au ce le pune pe masă sau dacă au, pentru asta trebuie să fie la 2 sau 3 slujbe, muncind aproape 12 din 24?

Știm problema, dar care sunt soluțiile?

  • Legi mai bune, mai clare, mai ferme – politici pentru îmbunătățirea condițiilor profesorilor, atragerea tinerilor în corpul didactic și reglementarea accesului minorilor la conținuturile digitale.
  • Educația emoțională – programe care să învețe copiii să își gestioneze sentimentele, în loc să le ignore sau să le sufoce în ecrane.
  • Creșterea calității vieții adulților – pentru a oferi spațiul emoțional stabil minorilor.

Dragi români, semnalele de alarmă în educație sunt din ce în ce mai multe, semn că, este timpul să acționăm mai repede, mai clar, mai ferm. Dacă nu prioritizăm acum investițiile în educație și sănătate mentală, viitorul generațiilor viitoare va fi compromis.

                                         

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministru al Educației și Cercetării De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]