Niculina Stelea (senator AUR): „CCR se contrazice flagrant: ce era neconstituțional ieri, e constituțional azi!”

Decizia Curții Constituționale a României de respingere a sesizării depuse de partidul AUR este contestată de senatorul Niculina Stelea, care declară că s-a confirmat ceea ce mulți cetățeni ai țării știau deja: „Curtea Constituțională nu mai este un arbitru independent. Aceasta este o instituție care răspunde la comandă și care nu mai apără drepturi, ci justifică abuzuri.” Senatorul atrage atenția asupra deciziei 650/2022 a CCR, care declara neconstituțională măsura de impozitare a pensiilor de peste 4.000 de lei, o măsură similară celei aprobate acum pentru pensiile de peste 3.000 de lei, în cadrul legii austerității.
„Astăzi CCR a declarat constituțională Legea austerității – un pachet de tăieri și restricții care lovește în cei mulți, în pensionari, în angajați, în oameni obișnuiți.
Decizia de azi confirmă ceea ce tot mai mulți români simt de ani de zile: Curtea Constituțională nu mai este un arbitru independent. Aceasta este o instituție care răspunde la comandă și care nu mai apără drepturi, ci justifică abuzuri.
Cea mai clară dovadă? Aplicarea CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei.
În 2022 (prin Decizia 650/ 2022), aceeași CCR a spus că o astfel de măsură aplicată atunci pentru pensii peste 4.000 de lei este neconstituțională și a explicat foarte clar:
  • că dreptul la pensie este un drept fundamental și nu poate fi diminuat prin ordonanță de urgență,
  • că nu există urgență reală care să justifice o astfel de impunere,
  • că e o măsură discriminatorie, lipsită de echitate și previzibilitate.
Astăzi, aceleași principii, aceeași Constituție, dar verdictul este pe dos. Ce s-a schimbat? Nimic, doar voința politică!
CCR și-a întors decizia la 180 de grade și a dat undă verde guvernului să taie din veniturile românilor și să impună contribuții pe care ea însăși le considera ilegale acum doi ani.
Acesta este un precedent periculos deoarece astăzi sunt pensiile, dar mâine poate fi orice alt drept. Astfel, nu mai vorbim despre justiție constituțională, ci vorbim despre o instituție care alege să tacă sau să aprobe, în funcție de interesul politic al momentului.
Ce mai învață, de fapt, studenții la Drept în România? Că legea contează… sau că doar ordinele se execută?”
Distribuie acest articol!