Susținută de către Doamna Senator: Niculina STELEA
Circumscripția electorală: Nr. 42, București
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor – A.U.R
Titlul declarației politice: Apocalipsa scumpirilor în lanț îi va împinge dincolo de pragul sărăciei pe cei mai mulți dintre români
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor senatori,
Pare că s-a anunțat cu precizie chirurgicală data în care se va declanșa o veritabilă criză socială în România: 1 iulie 2025 pare momentul în care, ca în Egiptul antic, toate molimele biblice se vor abate asupra cetățenilor. Vorbim de data la care expiră plafonările prețurilor la energie electrică, la alimente de bază și la polițele RCA. Evident, pe lanț, acestea vor atrage și alte scumpiri de prețuri.
În cazul energiei electrice, facturile de la energie se vor dubla în cea mai bună variantă, în unele cazuri urmând chiar să se tripleze. Este o alegere pe care partidele vechi o fac cu bună știință în speranța nu doar că nu vor mai plăti pentru plafonare, ci vor și încasa mai mult TVA sau impozite din partea furnizorilor de energie. O factură de 100 de kWh care ajungea la 68 de lei se va duce, în cea mai bună variantă la 156 de lei.
Și coșul de zi cu al românilor ca crește prin eliminarea plafonului de 20% al adaosului comercial la alimente de bază. Se vor scumpi: pâinea albă, laptele, iaurtul și brânza de vacă, făina și mălaiul, ouăle de găină, uleiul de floarea soarelui, carnea de porc și cea de pui, legumele și fructele vrac, zahărul, smântâna, untul și magiunul. Pensionarii vor reveni la iaurt cu covrigi, iar românii pe salariu minim vor fi împinși spre pateu cu pâine.
Plafonarea tarifelor la RCA va fi și ea eliminată. Vom ajunge să plătim RCA-ul pentru o mașină cu o motorizare normală, de sub 2.000 de centimetri cubi, și vechime până în 10 ani, 2.500 de lei sau chiar 3.000 de lei în funcție de vârsta și experiența conducătorului auto. Și merită observat că statul român nu a făcut absolut nimic pentru a preîntâmpina această explozie, neîncurajând în niciun fel competiția pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto după falimentul Euroins în 2023 care ne-a costat peste 500 de milioane de euro.
Evident, aceste trei zone reprezintă doar vârful icebergului. În realitate, prețurile continuă să crească și pe fondul devalorizării euro, proces început de Banca Națională a României între cele două tururi de scrutin pentru ca Nicușor Dan să fie ales Președinte al României. De altfel, merită spus că, în luna mai, noi am avut din nou cea mai mare inflație din UE: 5,5% față de 1,9% cât este media Zonei Euro. Asta în timp ce Bulgaria e sub 2% și va adopta euro începând de la 1 ianuarie 2026.
Putem trage, deci, o concluzie simplă: inflația este politică de stat. Își doresc prețuri cât mai mari. Pe de o parte, ca să încaseze mai mulți bani la buget din taxe și impozite. Pe de altă parte, în felul acesta, pulverizează puterea de cumpărare a pensionarilor și a bugetarilor care au veniturile înghețate, făcând astfel o corecție indirectă ca pondere în buget.
Comments are closed