Adresată: Domnului Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Energiei
De către domnul senator: Corneliu NEGRU
Circumscripţia electorală: nr. 41, Vrancea
Grupul Parlamentar: AUR
Ședința Senatului din data de: 02.04.2025
Obiectul Interpelării: Protecția consumatorilor sau jaf legalizat prin plafonarea prețurilor energiei electrice?
STIMATE DOMNULE MINISTRU,
Legea 40/2025 pentru aprobarea OUG nr. 6/2025, lege ce reglementează prețurile energiei electrice pentru clienții finali în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025, nu este altceva decât o impozitare mascată a cetățenilor și un mecanism prin care statul favorizează furnizorii de energie electrică, adică acei “băieți deștepți din energie”, care au profitat mereu de pe urma suferinței oamenilor obișnuiți.
Conform declarației unui director general de la Ministerul Energiei invitat în ședința Comisiei de Munca și protecției socială, dar și a verificărilor mele, prețul actual al energiei pe piața liberă oscilează zilnic în jurul sumei de 500-550 lei/MWh, adică 0,55 lei/kWh, indiferent de cantitatea achiziționată. Însă, prin OUG nr. 6/2025, Guvernul impune un preț mediu plafonat de 0,92 lei/kWh, diferențiat după consum:
– 0,68 lei/kWh pentru consum de 100 kWh/lună
– 0,80 lei/kWh pentru consum de 255 kWh/lună
– 1,30 lei/kWh pentru consum peste 300 kWh/lună
Observația care șochează instant este diferența de aproximativ 0,37 lei/kWh față de prețul real al pieței. Astfel, constatând această diferență, înseamnă că Guvernul obligă, de exemplu, o familie cu un consum mediu de 200 kWh/lună să plătească cu 74 lei/ lună mai mult față de prețul pieții.
Acești bani luați “cu forța” prin lege, din buzunarul fiecărei familii din România, se împart “frățește” între Guvernul României, sub forma de accize și alte impozite, precum și între “băieții deștepți din energie”, care își umflă profiturile pe spinarea oamenilor.
În consecință, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care a fost prețul final la kWh pe piața liberă românească în lunile ianuarie și februarie 2025?
- Care este motivul pentru care plafonarea prețurilor se face la o valoare mai mare decât cea de pe piața liberă?
Comments are closed