Rezultatele recentului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din România sunt consecința modului dezastruos în care clasa politică din ultimii 30 de ani a condus destinul țării. Electoratul român a sancționat ferm partidele clasice care au uitat de valorile tradiționale și au deviat grav de la apărarea demnității naționale. Ne aflăm într-un context caracterizat de o puternică criză de încredere în instituțiile statului și de dorința de schimbare radicală a climatului politic bazat pe corupție, ineficiență și stagnare.
Revoltător este faptul că, nici acum, în ceasul al 12-lea politicienii nu își asumă greșelile și atitudinea lor nocivă. Una dintre cele mai profunde probleme structurale ale democrației românești o constituie distanțarea clasei politice de cetățeni. Și, culmea, de vină nu sunt ei, cei care au amăgit acest popor ani la rând cu promisiuni electorale nerespectate, ci “extremiștii”. Să dăm un singur exemplu recent, nedrept și dureros. În anul 2024, odată cu procesul de recalculare a pensiilor a fost anunțată și indexarea acestora de la 1 ianuarie 2025 cu 12,2%, reflectând o combinație între rata inflației din 2023 (10,2%) și o creștere de 2% din salariul mediu brut. Au trecut alegerile din noiembrie și decembrie, iar la 31 decembrie 2024, după alegeri (!!!), se emite Ordonanța de urgență 156/2024, celebra “ordonanța trenuleț”, prin care indexarea a fost reprogramată pentru 1 septembrie 2025. Câtă dezamăgire și disperare în rândul bătrânilor care își calculează fiecare leu cheltuit! Câtă impocrizie, cinism și nepăsare la guvernanții actuali!
Lipsa dialogului cu societatea civilă și cu cetățenii, disprețul față de nevoile reale ale populației, faptul că pentru politicieni sunt mai importante problemele de partid, lupta pentru putere sau interesele de grup, fraudarea și anularea alegerilor și ignorarea unor teme grave precum rata mare de incidență a sărăciei, lipsa investițiilor în infrastructură, sănătate și educație, scăderea calității serviciilor publice sunt aspecte care definesc politica falimentară a actualei coaliții de guvernare.
După două tururi de scrutin eșuate Prim ministrul României și partidul din care face parte au decis să iasă de la guvernare. Un gest făcut cu mare întârziere. Românii nu îi mai vor la cârma țării. Vremea lor a apus, iar asta s-a văzut din plin la alegerile din 2024, a căror rezultate au fost reiterate la recentul tur de scrutin din 4 mai 2025. Cetățenii au nevoie de oameni politici prezenți printre ei, nu doar în studiourile TV. Românii vor un președinte și un guvern care să îi reprezinte cu demnitate, care pun pe primul loc interesul național și care să reflecte valorile autentice ale națiunii noastre.
Comments are closed