Nagy Vasile – declarație politică – Comuna Vladimirescu

 Comuna Vladimirescu

Stimate domnule preşedinte,

Stimaţi colegi, declaraţia mea politică se numeşte ” Comuna Vladimirescu” și vizează un subiect extrem de important.

Dragi colegi deputați –  

Comuna Vladimirescu este situată în județul Arad, în partea de Sud-Est a Câmpiei Aradului iar teritoriul administrativ al comunei are o suprafață de 12.230 ha. Din punct de vedere administrativ comuna esta alcătuită din patru sate – Vladimirescu (sat reședință de comună) și cele 3 sate aparținătoare – Horia , Cicir și Mândruloc.

Localitatea face parte din Regiunea de Dezvoltare Vest, este situată la o distanță de 7 km față de Municipiul Arad și se învecinează la Nord cu localităţile Zimand şi Sântana, la Sud cu localităţile Fântânele şi Frumuşeni, la Est cu localitățile Şiria, Covăsânţ, Ghioroc şi Păuliş și la Vest cu Municipiul Arad şi comuna Livada.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Vladimirescu se ridică la 10.710 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 10.649 de locuitori.

Comuna Vladimirescu este străbătută de principalul drum transeuropean E68, de drumul judeţean Arad-Sebiş şi de o reţea de drumuri comunale şi din punct de vedere feroviar de linia ferată dublă internaţională Arad-Bucureşti.

Prima atestare documentară a localității datează din anul 1752.

Economia comunei este puternic influenţată de evoluţia economică a municipiului Arad. Datorită apropierii comunei de municipiul Arad în ultimii ani s-a înregistrat o creştere importantă a sectoarelor economice terţiar şi secundar, fiind cea mai dezvoltată unitate administrativ teritorială din județul Arad, după numărul de agenți economici prezenți în localitate.

Industria chimică, industria alimentară, industria uşoară, comerțul şi transporturile deţin ponderi importante în spectrul economic al comunei.

Agricultura reprezintă un sector important al economiei, potenţialul agricol fiind dat de extinderea mare a câmpiei în jumătatea vestică a judeţului, dar şi de condiţiile pedo-climatice favorabile dezvoltării agriculturii.

Moștenirea industrială are o pondere nesemnificativă, mai ales după dezafectarea Combinatului Chimic, însă în același timp, numeroase firme de logistică, depozitare și alte tipuri de servicii au preluat spații industriale, diversificând paleta de activități.

În prezent, nu se poate vorbi despre o activitate turistică definită în zona comunei Vladimirescu, având în vedere amplasarea în zonă de câmpie. Singurul tip de turism cu potențial de afirmare în zonă, deși cu potențial scăzut de creștere, este agroturismul care să valorifice patrimoniul rural al localității, material și imaterial.

Comuna Vladimirescu este atractivă atât prin prezenţa văii Mureşului şi prin serviciile oferite de unităţile de profil de pe raza comunei cât şi prin existenţa vestigiilor arheologice iar cele mai importante elemente de atracție turistic sunt Biserica Ortodoxă din satul Vladimirescu, Biserica Romano-Catolică din satul Horia și Pădurea Vladimirescu.

Pe teritoriul comunei, în partea de sud se întinde Pădurea Vladimirescu, care este un important punct de atracţie atât pentru locuitorii comunei, cât şi pentru arădeni, având în vedere distanţa mică faţă de Arad și prezența râului Mureş limitrof pădurii.

Pentru ca Vladimirescu să devină o comună prosperă, modernă și curată este nevoie de proiecte de dezvoltare pentru conservarea și managementul resurselor naturale, pentru producerea de energie verde și de dezvoltarea socio–economică.

Administrația comunei trebuie să creeze facilități în primul rând cetățenilor, pentru a avea un trai cât mai confortabil și apoi condiții pentru atragerea  investitorilor și să pună accentul pe infrastructura comunei care este primul pas în dezvoltarea unei comunități.

Este necesar ca strategia de dezvoltare locală să devină un instrument de management care să ajute la stabilirea priorităţilor de dezvoltare şi la investirea corectă a resurselor care sunt limitate.

De asemenea prin atragerea de investiții pentru dezvoltarea și consolidarea sectorului productiv, pentru stimularea colaborării dintre mediul de afaceri și administrația locală și pentru acoperirea sectoarelor absente sau deficitare în mediul de afaceri local comuna va prospera.

Este important ca Vladimirescu să devină o destinaţie atractivă pentru atragerea unor investitori care să desfășoare activități productive.

Astăzi comuna Vladimirescu este o comună atrăgătoare, cu un potențial uriaș, fiind într-un proces de modernizare continuu, cu multe proiecte în derulare și cu proiecte care așteaptă să înceapă.

Comuna Vladimirescu are nevoie de o dezvoltare continuă și sănătoasă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent. Petrișor Peiu precizează […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului ”AUR pentru Oltenia”, candidații pentru alegerile parlamentare din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt și Vâlcea. La eveniment au participat George Simion, președintele AUR, candidat la alegerile prezidenţiale, și Claudiu Târziu, europarlamentar AUR și […]
Nelu Tătaru, unul dintre cele mai toxice personaje din politica românească, vârful de lance al criminalilor care au dictat închiderea în case a românilor în timpul pandemiei, a ajuns pe mâna procurorilor DNA. Cum, la ordinul stăpânilor de la OMS, circul cu purtarea măștilor pe față […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că săptămâna trecută guvernul PSD-PNL a anunțat o „mare victorie”: grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcțiune şi să fie conectat la Sistemul Energetic […]
“În ultimele săptămâni, a apărut în spațiul public o posibilă tranzacție comercială cu implicații profunde asupra securității energetice a României. Este vorba despre vânzarea companiei de furnizare de gaze și energie electrică E.ON România către compania maghiară de stat MVM, controlată direct de guvernul Viktor Orban. […]
Delegația AUR în Parlamentul European a susținut în această săptămână o conferință de presă în cadrul căreia au fost abordate teme privind viitorul european al Republicii Moldova, întârzierea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen și restricțiile vamale impuse de Germania, precum și dublul standard […]