Boris Volosatîi – declarație politică – Cer prim-ministrului României sancționarea ministrului Sorin Mihai Grindeanu, care se sustrage cronic controlului parlamentar, încălcând legislația!

Cer prim-ministrului României sancționarea ministrului Sorin Mihai Grindeanu, care se sustrage cronic controlului parlamentar, încălcând legislația!

Doamnelor și domnilor deputați,

Interplelările și întrebările scrise sau orale formulate de către deputați și senatori sunt, între altele, instrumente de control parlamentar exercitat de către membrii legislativului asupra reprezentanților puterii executive: prim-ministru, miniștri, conducători ai autorităților centrale și alții. În societățile autentic democratice acest mecanism de control este utilizat pe larg de către orice deputat sau senator, mai cu seamă de către reprezentanții Opoziției.

Persoanele interpelate au obligația de a răspunde interpelărilor și întrebărilor parlamentare în termenul legal de de cel mult două săptămâni.

Aduc la cunoștință publică faptul că, în exercitarea mandatului de deputat, acționând în interesul alegătorilor, le-am adresat mai multori factori guvernamentali întrebări și interpelări care au fost lăsate fără răspuns, fapt ce constituie o încălcare a legii.

Astfel, la 26 septembrie 2022 i-am adresat ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Mihai Grindeanu, o întrebare parlamentară având ca obiect prioritizarea finalizării drumurilor de acces aferente podului peste Dunăre situat între municipiile Brăila și Galați, respectiv, între localitățile Smârdan și I.C. Brătianu. Termenul pentru prezentarea răspunsului a expirat la 19 octombrie 2022, fără ca ministrul Transporturilor și Infrastructurii să ne prezinte un răspuns.

Am reiterat întrebarea parlamentară la 15 noiembrie 2022, dar – surpriză! – și a doua oară ministrul Grindeanu, considerându-se mai presus de lege, s-a sustras controlului parlamentar, eschivându-se să prezinte un răspuns.

Pus în fața acestei situații extraordinare, de sfidare a Parlamentului de către un membru al Cabinetului, la 18 ianuarie 2023 am reiterat repetat întrebarea parlamentară, cerând să mi se răspundă prompt și explicit, în scris, indicând motivele încălcării repetate a termenului legal pentru prezentarea răspunsului.

I-am făcut cunoscut ministrului Transporturilor și Infrastructurii că, în această situație ieșită din comun, de sustragere repetată a unui membru al Guvernului de la controlul parlamentar, mă voi vedea nevoit să procedez în conformitate cu prevederile alin. (6) al art. 197 din Regulamentul Camerei Deputaților[1], și voi cere Departamentului pentru Relația cu Parlamentul publicarea întrebării parlamentare în Monitorul Oficial al României, partea a II-a, declanșând procedurile care se impun, conform legislației în vigoare.

Abia după acest avertisment, ministrul Grindeanu a binevoit să răspundă, la 19 ianuarie 2023 întrebării parlamentare din 26 septembrie 2022, deci la o distanță de 4 luni, fără a indica vreun motiv pentru care a încălcat grav termenul legal pentru prezentarea răspunsului.

Acest caz ilustrează atitudinea reală Guvernului față de Parlament, care este tratat ca o anexă a Executivului. Amintesc că acum doi ani, în această Cameră a Parlamentului, dreptul Opoziției de a-i interpela pe membrii guvernului a fost suspendat abuziv mai bine de o lună de zile.

Doamnelor și domnilor deputați, Parlamentul nu este emanația Guvernului, ci invers. Situația pe care am semnalat-o astăzi este anormală și nu poate fi tolerată. Ea trebuie cunoscută de români.

Dacă lucrurile vor continua așa, ne vom vedea nevoiți să sesizăm instituțiile europene asupra încălcării drepturilor reprezentanților poporului român în Parlamentul național.

Mă adresez prim-ministrului Nicolae Ciucă, pe care îl sesizez oficial asupra cazului relatat, și cer sancționarea ministrului Sorin Mihai Grindeanu, care s-a sustras controlului parlamentar, încălcând legislația. Rog Oficiul pentru Relația cu Parlamentul să transmită textul acestei declarații politice, cu titlu de sesizare oficială, prim-ministrului României.


[1] (6) Întrebările la care nu s-a răspuns se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a II-a, la sfârşitul fiecărei sesiuni ordinare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]