Boris Volosatîi – declarație politică – Cer prim-ministrului României sancționarea ministrului Sorin Mihai Grindeanu, care se sustrage cronic controlului parlamentar, încălcând legislația!

Cer prim-ministrului României sancționarea ministrului Sorin Mihai Grindeanu, care se sustrage cronic controlului parlamentar, încălcând legislația!

Doamnelor și domnilor deputați,

Interplelările și întrebările scrise sau orale formulate de către deputați și senatori sunt, între altele, instrumente de control parlamentar exercitat de către membrii legislativului asupra reprezentanților puterii executive: prim-ministru, miniștri, conducători ai autorităților centrale și alții. În societățile autentic democratice acest mecanism de control este utilizat pe larg de către orice deputat sau senator, mai cu seamă de către reprezentanții Opoziției.

Persoanele interpelate au obligația de a răspunde interpelărilor și întrebărilor parlamentare în termenul legal de de cel mult două săptămâni.

Aduc la cunoștință publică faptul că, în exercitarea mandatului de deputat, acționând în interesul alegătorilor, le-am adresat mai multori factori guvernamentali întrebări și interpelări care au fost lăsate fără răspuns, fapt ce constituie o încălcare a legii.

Astfel, la 26 septembrie 2022 i-am adresat ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Mihai Grindeanu, o întrebare parlamentară având ca obiect prioritizarea finalizării drumurilor de acces aferente podului peste Dunăre situat între municipiile Brăila și Galați, respectiv, între localitățile Smârdan și I.C. Brătianu. Termenul pentru prezentarea răspunsului a expirat la 19 octombrie 2022, fără ca ministrul Transporturilor și Infrastructurii să ne prezinte un răspuns.

Am reiterat întrebarea parlamentară la 15 noiembrie 2022, dar – surpriză! – și a doua oară ministrul Grindeanu, considerându-se mai presus de lege, s-a sustras controlului parlamentar, eschivându-se să prezinte un răspuns.

Pus în fața acestei situații extraordinare, de sfidare a Parlamentului de către un membru al Cabinetului, la 18 ianuarie 2023 am reiterat repetat întrebarea parlamentară, cerând să mi se răspundă prompt și explicit, în scris, indicând motivele încălcării repetate a termenului legal pentru prezentarea răspunsului.

I-am făcut cunoscut ministrului Transporturilor și Infrastructurii că, în această situație ieșită din comun, de sustragere repetată a unui membru al Guvernului de la controlul parlamentar, mă voi vedea nevoit să procedez în conformitate cu prevederile alin. (6) al art. 197 din Regulamentul Camerei Deputaților[1], și voi cere Departamentului pentru Relația cu Parlamentul publicarea întrebării parlamentare în Monitorul Oficial al României, partea a II-a, declanșând procedurile care se impun, conform legislației în vigoare.

Abia după acest avertisment, ministrul Grindeanu a binevoit să răspundă, la 19 ianuarie 2023 întrebării parlamentare din 26 septembrie 2022, deci la o distanță de 4 luni, fără a indica vreun motiv pentru care a încălcat grav termenul legal pentru prezentarea răspunsului.

Acest caz ilustrează atitudinea reală Guvernului față de Parlament, care este tratat ca o anexă a Executivului. Amintesc că acum doi ani, în această Cameră a Parlamentului, dreptul Opoziției de a-i interpela pe membrii guvernului a fost suspendat abuziv mai bine de o lună de zile.

Doamnelor și domnilor deputați, Parlamentul nu este emanația Guvernului, ci invers. Situația pe care am semnalat-o astăzi este anormală și nu poate fi tolerată. Ea trebuie cunoscută de români.

Dacă lucrurile vor continua așa, ne vom vedea nevoiți să sesizăm instituțiile europene asupra încălcării drepturilor reprezentanților poporului român în Parlamentul național.

Mă adresez prim-ministrului Nicolae Ciucă, pe care îl sesizez oficial asupra cazului relatat, și cer sancționarea ministrului Sorin Mihai Grindeanu, care s-a sustras controlului parlamentar, încălcând legislația. Rog Oficiul pentru Relația cu Parlamentul să transmită textul acestei declarații politice, cu titlu de sesizare oficială, prim-ministrului României.


[1] (6) Întrebările la care nu s-a răspuns se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a II-a, la sfârşitul fiecărei sesiuni ordinare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]