În declaraţia politică de miercuri, domnul deputat de Arad, Vasile Nagy, atrage atenţia asupra confecţionării unor imagini subiective ostile uneori profund deformate, privind relaţia româno-maghiară.
Românii şi maghiarii se învecinează ca popoare şi convieţuiesc, în Transilvania, de aproximativ o mie de ani, astfel au realizat, de fapt, o veritabilă performanţă în ceea ce priveşte convieţuirea cu celălalt.
Până la urmă, cele două neamuri n-au ajuns să se extermine sau să se alunge reciproc, cum au făcut atâtea grupuri etnice, în Europa şi în întreaga lume.
”Istoria românilor şi maghiarilor a fost utilizată excesiv pentru confecţionarea unor imagini subiective ostile sau, dimpotrivă, binevoitoare, uneori profund deformate”, a afirmat dl deputat Vasile Nagy.
Pentru maghiarii din Transilvania, spre deosebire de cei de la Budapesta, românii au reprezentat întotdeauna o prezenţă mai clară şi au fost percepuţi ca nişte concetăţeni şi vecini, de care trebuie să ţii seama, indiferent de defectelor lor, pentru că trăieşti cu ei laolaltă.
Românii şi maghiarii din Transilvania cultivă câteva atitudini şi valori comune, izvorâte din specificul istorico-cultural al provinciei lor, pe care nu le pot împărtăşi cu conaţionalii de la Bucureşti sau de la Budapesta.
”Până la urmă, am ajuns să ne obişnuim cu aceste lucruri şi chiar să le socotim o parte inconfundabilă a identităţii noastre regionale. Ne-ar lipsi, dacă nu le-am avea”, a punctat domnul deputat Vasile Nagy.
Românii şi maghiarii nu numai că nu participă la sărbătorile publice ale celorlalţi, ci mai mult, o fac, eventual, la modul agresiv. Problema este că extremiştii folosesc ca materie primă simboluri naţionale, amintiri istorice şi imagini etnice, care fac parte din patrimoniul cultural al unei întregi naţiuni.
”Frumos ar fi ca, de acum încolo, să şi construim ceva împreună, ceva care ar putea însemna mai bine. Trecutul, bun sau rău, nu cred că va fi uitat de cele două comunităţi”, a adăugat în încheiere domnul deputat Vasile Nagy.
Nu există răspunsuri