Închidem ochii la riscuri iminente?
Deputatul AUR Vasile Nagy a susţinut marţi, 28 februarie 2023, o declaraţie politică prin care atrage atenţia asupra necesităţii unor măsuri concrete pentru diminuarea consecinţelor unor eventuale cutremure.
Deputatul a amintit că relativ recent în România au avut loc câteva cutremure de o magnitudine destul de mare, iar norocul nostru a fost că durata acestora a fost atât de scurtă încât nu au produs distrugeri, pierderi umane şi materiale. În schimb, am fost martori la consecinţele devastatoare ale cutremurelor din Turcia şi Siria.
„Știm prea bine că astfel de cataclisme nu pot fi prognozate şi nici prevenite, dar aceste evenimente catastrofale ne obligă să învăţam din greşelile altora şi să luăm măsuri preventive la noi acasă. Nu putem prezice şi opri astfel de cataclisme, dar putem preventiv micşora consecinţele devastatoare ale acestora. Putem începe prin a evalua starea şi gradul de rezistenţă la seism a clădirilor, precum şi instruirea populaţiei privind modul de acţionare în caz de cutremur”, a afirmat Vasile Nagy.
Deputatul consideră imperativ necesară o evaluare la nivel naţional a clădirilor privind gradul de risc la seism a acestora, începând cu sectoarele cele mai vulnerabile, sectoarele supuse uitării, învechirii şi finanţării inadecvate, considerând cele mai vulnerabile sectoare sănătatea, educaţia şi infrastructura.
„Nu cred că este cazul să vă aduc aminte că în România spitalele ard cu zecile neajutate de forţele naturii, drumurile şi podurile se surpă şi cad de la sine, iar în unele şcoli bate vântul şi plouă în clasă. Ne mai lipsea un cutremur ca să ne trezim la realitate. De aceea, dragi colegi, vă cer să reflectaţi, măcar un pic, unde vom ajunge dacă o să continuăm cu această atitudine delăsătoare?
De aceea nu vă rog, ci vă cer acţiuni legislative preventive pentru a micşora potenţialele consecinţe devastatoare ale seismelor. România are nevoie de evaluarea stării şi gradului de rezistenţă la seism a clădirilor cu prioritate a celor din sectoarele vulnerabile enumerate mai sus – sănătate, educaţie şi infrastructură, precum şi instruirea populaţiei privind modul de acţionare în caz de cataclism. Aceste măsuri trebuie luate în regim de primă urgenţă, pentru că sunt existenţial de importante pentru România de azi”, a solicitat deputatul AUR.
Nu există răspunsuri