Domnul deputat Vasile Nagy a atras atenţia în declaraţia politică intitulată „România bolnavului închipuit” asupra pericolului reprezentat de publicitatea excesivă la medicamente.
Lipsa de educaţie medicală, dar mai ales lipsa de reglementare pe segmentul de suplimente alimentare duc la automedicaţie. Dintr-un calup de publicitate undeva la 70% – 80% sunt reclame la suplimente alimentare. Românii consumă medicamente în exces şi îşi pot pune viaţa în pericol.
„Una dintre cauzele pentru care românii consumă în exces medicamente pe care le văd la televizor o reprezintă timpul mare de aşteptare la un consult la medic. De asemenea, preţul ridicat la clinicile private sau chiar lipsa profesionalismului unor medici care consultă superficial pacienţii, duc la o neîncredere a pacientului nu doar în personalul medical, ci şi în sistemul medical per ansamblu”, a atenţionat domnul deputat Vasile Nagy.
În pandemie, comportamentul de consum a fost modificat. Astfel, românii au cumpărat mai multe cutii de frică să nu se termine produsele din farmacie. În consecinţă, au fost situaţii în care farmaciştii nu au avut la dispoziţie vitamina C, zinc şi quercetina. Publicitatea online este şi mai periculoasă unde nu există niciun fel de control. Contează foarte mult nivelul de educaţie al pacientului, să poată face diferenţa între un produs cu substanţe chimice şi un supliment alimentar.
„Românii sunt mai bolnavi decât restul europenilor şi abuzează de medicamente. În ceea ce priveşte starea de sănătate, România este printre ultimele locuri. Este o prevalenţă ridicată a bolilor cardiovasculare, oncologice. Suntem mult mai bolnavi ca alţii. Consumul exagerat de medicamente e datorat faptului că ne luăm singuri tratamentul. Pe orice stradă te-ai deplasa, există 2-3 farmacii sau chiar mai multe dacă strada e mai lungă. Este evident ca beneficiile financiare care se obţin din vânzarea medicamentelor sunt exorbitante” ,a adăugat domnul deputat Vasile Nagy.
Automedicaţia cu antibiotice nu reprezintă o utilizare responsabilă a antibioticelor. Luarea de antibiotice în caz de răceli sau gripă nu vă aduce niciun beneficiu pentru că, pur şi simplu, antibioticele nu sunt eficace împotriva infecţiilor virale. În plus, antibioticele pot produce mai multe efecte secundare neplăcute, cum ar fi diaree, greaţă sau erupţii cutanate.
„Promovarea medicamentelor este reglementată diferit în fiecare ţară, dar este guvernată de aceleaşi principii. Aceasta trebuie făcută în mod responsabil, etic şi la cel mai înalt standard, pentru a se asigura utilizarea în siguranţă a medicamentelor, indiferent de modul lor de eliberare, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a punctat domnul deputat Vasile Nagy în încheiere.
Nu există răspunsuri