Mihail Neamțu – Comunicat de presă – Cultură naţională şi eroii credinţei 11 martie 2025, Parlamentul României

Într-o lume grăbită să uite, dar tot mai avidă de repere, Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor propune un exerciţiu de memorie şi reflecţie: Conferinţa „Cultură naţională şi eroii credinţei”, ce va avea loc pe 11 martie 2025, ora 9:00, în sălile Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor („Nicolae Steinhardt” şi „C.A. Rosetti”), la Palatul Parlamentului.

Nu este o simplă dezbatere, nici o întâlnire de complezenţă între oameni ai culturii şi ai credinţei. Este, mai curând, o încercare – necesară şi temerară – de a reaşeza în spaţiul public o temă esenţială: legătura dintre identitatea spirituală şi destinul naţional. Într-o epocă a disoluţiei valorilor, a relativismului autosuficient şi a culturii de supermarket, această conferinţă vrea să reamintească faptul că eroii credinţei nu sunt doar relicve ale trecutului, ci şi modele vii pentru un viitor încă negociabil.

Evenimentul se adresează intelectualilor, liderilor religioşi, politicienilor, studenţilor şi tuturor celor interesaţi de raportul dintre memorie şi spiritualitate. Structurat în mai multe sesiuni tematice, programul conferinţei traversează subiecte-cheie: sfinţenia ca vocaţie a umanului, martiriul creştin în perioada comunistă, rezistenţa spirituală din gulagul românesc, dar şi nevoia – acută, stringentă – de modele autentice pentru lumea de azi.

Printre vorbitori se numără teologi, filosofi, istorici şi jurnalişti care, dincolo de specializarea lor academică, au în comun o preocupare fundamentală: descifrarea sensului şi recuperarea memoriei colective. Pe lângă dezbateri, conferinţa include expoziţii, lansări de carte şi momente artistice, ca o invitaţie la un alt fel de dialog – mai subtil, mai interiorizat, mai aproape de esenţial.

În acest spirit, sala „C.A. Rosetti” va găzdui, în cadrul panelului final, o serie de momente artistice menite să completeze, prin limbajul sensibil al artei, această căutare a memoriei şi sensului. Participă:

Nicolae Voiculeţ, artist de excepţie al naiului, ale cărui interpretări refac, într-o cheie sonoră profundă, vibraţia unei spiritualităţi ancestrale;

Maria Coman, solistă, a cărei voce readuce în prezent ecoul unor valori ce nu trebuie pierdute;

Arhid. Mihail Bucă şi corul Tronos, ansamblu psaltic de referinţă, purtător al tradiţiei bizantine, într-un act de mărturisire muzicală ce transcende timpul.

Un popor care îşi uită martirii se condamnă singur la amnezie morală. Conferinţa „Cultură naţională şi eroii credinţei” nu este doar un act de comemorare, ci şi o pledoarie pentru luciditate, responsabilitate şi recuperarea unei tradiţii vii.

În definitiv, a fi contemporani cu trecutul nostru înseamnă a ne asuma viitorul cu un dram mai mult de speranţă.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]