Adresată:
Doamnei Marcel CIOLACU, Prim-ministrul României
De către: Deputat Lucian Florin PUȘCAȘU
Circumscripția electorală: nr. 35 Suceava
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 23.04.2025
Obiectul interpelării: Ce veți face pentru ca românii să nu fie obligați să își schimbe centralele de apartament și să facă noi investiții în noi soluții de încălzire a locuințelor?
Domnule Prim-Ministru,
Potrivit unei directive de eficiență energetică emisă de Comisia Europeană și adoptată de Parlamentul European, pentru reducerea emisiilor de carbon, toate centralele de apartament pe bază de gaze ar trebui eliminate în Uniunea Europeană.
Un aspect important al directivei este tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Astfel, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru cele aflate în proprietate publică și cu 1 ianuarie 2030 pentru celelalte clădiri noi.
Comisia Europeană a salutat, recent, adoptarea Directivei privind performanța energetică a clădirilor care va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor. Acesta este un domeniu în care impactul concret asupra ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințe și la locul de muncă.
Astfel, considerăm că situația trebuie adaptată de la stat la stat. Organismele Uniunii Europeane trebuie să țină seama că, din punct de vedere tehnic, nu putem trece la alte surse de energie. Nu avem nici bani și nici forța de muncă necesară.
Nu vedem cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h în situația când consumul pe gospodărie este astăzi maxim 2 kW/h. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat. România trebuie să-și schimbe strategia energetică pentru a se adapta noii directive europene.
Întrebarea care se pune, pentru România, negociază cineva? Au transmis reprezentanții României faptul că noi tocmai suntem pe cale să ne asigurăm independența energetică având o strategie ce diferă față de recenta măsură adoptată de UE.
Față de această situație, domnule prim-ministru, vă adresez următoarea interpelare:
Ce veți face pentru ca românii să nu fie obligați să își schimbe centralele de apartament și să facă noi investitii în noi soluții de încălzire a locuințelor?
Solicit răspuns în scris și oral.
Comments are closed