Utilizarea abuzivă a mesajelor Ro-alert creează panică în românii din județele învecinate cu porturile ucrainene
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, aproximativ la ora 22:40, ca urmare a unei noi serii de atacuri a forțelor aeriene ruse asupra unor obiective din Ucraina, locuitorii județelor Galați, Tulcea și Brăila au fost treziți din somn de mesajul Ro-alert prin care se avertiza că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Evident că un astfel de mesaj provoacă teamă, cu atât mai mult cu cât era urmat de îndemnul de a se adăposti în beciuri sau adăposturi de protecție civilă, ori să rămână în casă, departe de geamuri. După acest avertisment, dat în mijlocul nopții, cei mai mulți oameni nu s-au mai putut odihni, în condițiile în care mulți dintre ei a doua zi trebuia să fie la muncă.
În acea noapte, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian național. Ministerul Apărării Naţionale a alertat forţele aflate în Serviciul Poliţie Aeriană şi a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care a decis instituirea măsurilor de alertare a populaţiei. În urma căutărilor care s-au efectuat a doua zi nu s-au descoperit resturi de obiecte căzute. Prin urmare, toată panica creată în acel moment dar și sentimentul de nesiguranță cu care trăiesc în permanență locuitorii din proximitatea graniței cu Ucraina se datorează în bună măsură mesajului Ro-alert trimis nejustificat.
Poate ar fi bine ca instituțiile de apărare ale statului român să își facă treaba într-un mod mai responsabil, fără a face abuz de aceste mesaje de avertizare care îi fac pe oamenii din zonă să trăiască în teroare, cu atât mai mult cu cât s-a dovedit că nu era vorba de un pericol real și iminent.
În urma nenumăratelor apeluri primite de la cetățenii afectați prin care își exprimau nemulțiumirea, fac și eu un apel către factorii decidenți din MApN și din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă de a evalua mai cu atenție aceste situații și, împreună cu autoritățile locale, poliția locală și națională, poliția de frontieră, inspectoratele teritoriale de urgență, jandarmerie etc să își facă treaba fără a mai fi nevoie să terorizeze cetățenii din cele trei județe dacă nu este necesar.
Nu există răspunsuri