Lilian Scripnic – declarație de presă – România şi interesele ei

România şi interesele ei

Comasarea forţelor NATO în jurul Mării Negre are ca scop declarat păstrarea siguranţei zonale. Dislocarea bazelor americane pe teritoriul României, cât şi prezenţa trupelor armate de elită americane, asigură, în teorie, siguranţa militară în zonă.

Implicarea dinamică a României în acţiunile NATO o transformă într-un membru activ care aduce după sine beneficii, responsabilităţi, dar şi riscuri. Riscuri pentru că acţiunile României din zona NATO o transformă într-o ţintă mai mult sau mai puţin legitimă pentru adversarul său.

Acest lucru ar trebui să dea de gândit celor care au destinele acestui popor în mâini, pentru că, din păcate, astăzi, când vorbim de o confruntare armată, nu ne raportăm doar la câteva clădiri distruse, ci la distrugeri şi dezastre pe scară largă, cumulat cu victime omeneşti şi multe daune materiale cauzate de folosirea tehnologiilor militare foarte avansate.

Avem exemplul nefericitei Ucraine, care are unele oraşe efectiv rase de pe faţa pământului, precum oraşul Marinka sau oraşe care au suferit daune masive precum Herson, Mariupol sau Soledar.

Din nefericire, guvernanţii noştri nu sunt în stare să asigure o poziţie diplomatică inteligentă care să apere interesele naţionale. Aceştia, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, servesc pe tavă toate resursele şi capabilităţile ţării, ignorând nevoia de siguranţă a românilor, fără să negocieze diplomatic şi în interes naţional poziţia geo-strategică a ţării, ei acţionează după cum li se dictează.Un exemplu de politică pusă în slujba propriei naţiuni o reprezintă diplomaţia Ungariei şi a Poloniei. Acestea sunt de apreciat, pentru că interesul naţional prevalează, fiind chiar în interiorul comunităţii europene şi al NATO.

Nu ştim cum se va sfârşi acest conflict din Ucraina. Noi ajutăm poporul ucrainean, dar minoritatea română din Ucraina nu este sprijinită.

Inconştienţa politicienilor a creat mereu războaie, în care au avut de suferit şi ţări terţe, aşa cum este România acum, în contextul acestui conflict ucrainean, care nu ne aparţine. Am ajutat şi susţinut un stat vecin, Ucraina, aşa cum am putut şi am ştiut mai bine, stat care nici în acest moment, prin acţiunile sale faţă de noi, nu ne dă senzaţia că ne-a devenit prieten.În schimb, acţiunile noastre de ajutor pentru Ucraina ne-au plasat în vizorul Rusiei, fapt pentru care am şi fost avertizaţi.

Care sunt semnalele că nu suntem într-o situaţie foarte optimistă?

La o distanţă foarte mică de graniţa cu Ucraina se află cele mai bine pregătite trupe ale armatei americane.

Cu puţin timp înainte de a începe conflictul dintre Ucraina şi Rusia, cea mai mare companie petrolieră americană, EXXON, a plecat din România.Compania Ford a plecat de la Craiova, lăsând fabrica în posesia turcilor.Acum se pregăteşte să plece şi compania americană CARLINE.

Mă întreb, dacă toate aceste lucruri sunt sau nu întâmplătoare?Secretarul General NATO declară că posibilitatea extinderii conflictului poate fi o certitudine şi că este oricând gata să apere România.

În acest context, am dreptul atât eu personal, cât şi oricare alt cetăţean, să se întrebe în ce măsură NATO va interveni să ne apere, ţinând cont de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic:

”Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individual sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o CONSIDERĂ NECESARĂ, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.

Fragmentul în care se menţionează că răspunsul NATO la un atac asupra unui stat membru poate fi ORICE ACȚIUNE CARE SE CONSIDERĂ NECESARĂ, pe noi românii ne înspăimântă.Fac un apel la dumneavoastră, guvernanţi şi conducători ai acestei ţări:

Sper ca înţelepciunea dumneavoastră să prevaleze în favoarea intereselor naţionale ale României, astfel încât, indiferent de ceea ce ne rezervă viitorul, să putem trece peste această perioadă nefastă, evitând riscurile majore.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]