Lilian Scripnic – declarație de presă – România şi interesele ei

România şi interesele ei

Comasarea forţelor NATO în jurul Mării Negre are ca scop declarat păstrarea siguranţei zonale. Dislocarea bazelor americane pe teritoriul României, cât şi prezenţa trupelor armate de elită americane, asigură, în teorie, siguranţa militară în zonă.

Implicarea dinamică a României în acţiunile NATO o transformă într-un membru activ care aduce după sine beneficii, responsabilităţi, dar şi riscuri. Riscuri pentru că acţiunile României din zona NATO o transformă într-o ţintă mai mult sau mai puţin legitimă pentru adversarul său.

Acest lucru ar trebui să dea de gândit celor care au destinele acestui popor în mâini, pentru că, din păcate, astăzi, când vorbim de o confruntare armată, nu ne raportăm doar la câteva clădiri distruse, ci la distrugeri şi dezastre pe scară largă, cumulat cu victime omeneşti şi multe daune materiale cauzate de folosirea tehnologiilor militare foarte avansate.

Avem exemplul nefericitei Ucraine, care are unele oraşe efectiv rase de pe faţa pământului, precum oraşul Marinka sau oraşe care au suferit daune masive precum Herson, Mariupol sau Soledar.

Din nefericire, guvernanţii noştri nu sunt în stare să asigure o poziţie diplomatică inteligentă care să apere interesele naţionale. Aceştia, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, servesc pe tavă toate resursele şi capabilităţile ţării, ignorând nevoia de siguranţă a românilor, fără să negocieze diplomatic şi în interes naţional poziţia geo-strategică a ţării, ei acţionează după cum li se dictează.Un exemplu de politică pusă în slujba propriei naţiuni o reprezintă diplomaţia Ungariei şi a Poloniei. Acestea sunt de apreciat, pentru că interesul naţional prevalează, fiind chiar în interiorul comunităţii europene şi al NATO.

Nu ştim cum se va sfârşi acest conflict din Ucraina. Noi ajutăm poporul ucrainean, dar minoritatea română din Ucraina nu este sprijinită.

Inconştienţa politicienilor a creat mereu războaie, în care au avut de suferit şi ţări terţe, aşa cum este România acum, în contextul acestui conflict ucrainean, care nu ne aparţine. Am ajutat şi susţinut un stat vecin, Ucraina, aşa cum am putut şi am ştiut mai bine, stat care nici în acest moment, prin acţiunile sale faţă de noi, nu ne dă senzaţia că ne-a devenit prieten.În schimb, acţiunile noastre de ajutor pentru Ucraina ne-au plasat în vizorul Rusiei, fapt pentru care am şi fost avertizaţi.

Care sunt semnalele că nu suntem într-o situaţie foarte optimistă?

La o distanţă foarte mică de graniţa cu Ucraina se află cele mai bine pregătite trupe ale armatei americane.

Cu puţin timp înainte de a începe conflictul dintre Ucraina şi Rusia, cea mai mare companie petrolieră americană, EXXON, a plecat din România.Compania Ford a plecat de la Craiova, lăsând fabrica în posesia turcilor.Acum se pregăteşte să plece şi compania americană CARLINE.

Mă întreb, dacă toate aceste lucruri sunt sau nu întâmplătoare?Secretarul General NATO declară că posibilitatea extinderii conflictului poate fi o certitudine şi că este oricând gata să apere România.

În acest context, am dreptul atât eu personal, cât şi oricare alt cetăţean, să se întrebe în ce măsură NATO va interveni să ne apere, ţinând cont de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic:

”Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individual sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o CONSIDERĂ NECESARĂ, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.

Fragmentul în care se menţionează că răspunsul NATO la un atac asupra unui stat membru poate fi ORICE ACȚIUNE CARE SE CONSIDERĂ NECESARĂ, pe noi românii ne înspăimântă.Fac un apel la dumneavoastră, guvernanţi şi conducători ai acestei ţări:

Sper ca înţelepciunea dumneavoastră să prevaleze în favoarea intereselor naţionale ale României, astfel încât, indiferent de ceea ce ne rezervă viitorul, să putem trece peste această perioadă nefastă, evitând riscurile majore.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]