Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Statele în care există comunități românești istorice sau însemnate numeric în care se pot organiza pe lângă oficiile diplomatice sau unitățile culturale ale României unități de învățământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română.

Adresată:  Doamnei Ligia DECA, ministru al Educației

                   Doamnei Luminița-Teodora Odobescu, ministru al Afacerilor Externe

                   Domnului Gheorghe CÂRCIU, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 19/03/2024

Obiectul întrebării: Statele în care există comunități românești istorice sau însemnate numeric în care se pot organiza pe lângă oficiile diplomatice sau unitățile culturale ale României unități de învățământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română.

Stimate doamnelor miniștri,

Stimate domnule secretar de stat,

Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023 prevede, la art. 61, că ”Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, poate organiza unităţi de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate” și că respectivele unități de învățământ ”se vor înfiinţa, cu prioritate, în state în care există comunităţi româneşti istorice sau însemnate numeric”.

Constatăm că dintre toate statele în care există comunități românești istorice, România are instituții culturale doar în Ungaria.

În Ucraina, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania, Grecia, Bosnia și Herțegovina, Croația nu există instituții culturale ale României în străinătate, însă există oficii diplomatice ale României.

Constatăm și că România are oficii diplomatice în toate statele în care există comunități românești diasporale însemnate numeric.

De asemenea, în state ca Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Germania, Portugalia, Belgia și Statele Unite ale Americii există și instituții culturale ale României (Institutul Cultural Român).

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Care sunt, în ordinea descrescătoare a taliei demografice a comunităților românești însemnate numeric (diasporale), statele în care pot fi organizate unităţi de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate.
  2. Care sunt, în ordinea descrescătoare a taliei demografice a comunităților românești istorice (autohtone), statele în care pot fi organizate unităţi de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate.
  3. Care este primul stat în care Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va organiza prima unitate de învăţământ de tip “şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română, pe lângă oficiul diplomatic sau instituţiile culturale ale României în străinătate.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministru al Educației și Cercetării De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]